Γιατί τα όνειρα που βλέπουμε είναι σημαντικά;

Όλοι βλέπουμε όνειρα και μάλιστα κάθε βράδυ. Τα όνειρα αποτελούν μια διαδικασία «εκτόνωσης» των πιέσεων και των καταστάσεων που βιώνει καθημερινά ο άνθρωπος. Χιλιάδες ερεθίσματα...
(οπτικά, ακουστικά κ.λπ.), καταχωρημένα έντονα συναισθήματα, σκέψεις κ εμπειρίες βρίσκουν τρόπο να συμβολιστούν κ να δώσουν το “παρών” μέσω του φαινομένου των ονείρων.




Σχετικές πληροφορίες δίνει ο Δημήτρης Μπούκουρας Κλινικός Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπευτής.

Tο όνειρο που βλέπει ένας υπάλληλος ότι το αφεντικό πέθανε και ο ίδιος κλαίει πάνω στο λείψανο, μπορεί να μην υπονοεί κάτι κακό για την υγεία του «πεθαμένου», αλλά να αντικατοπτρίζει την κακή σχέση που επικρατεί μεταξύ τους και την εμμονή σκέψη να εκδικηθεί γι’ αυτό.

Η διάρκεια που έχουν τα όνειρα,όπως προκύπτει από μελέτες, είναι από 1 δευτερόλεπτα μέχρι 3-4 λεπτά. Το άτομο που ονειρεύεται μπορεί να αισθάνεται ότι η ιστορία που βιώνει στο μυαλό του διαρκεί πολύ περισσότερο, ενώ ανάλογα με την ένταση των καταστάσεων (αν είναι συναισθηματικά έντονες, αν το φορτίζουν αρνητικά κ,λπ), το όνειρο ενδέχεται να είναι έγχρωμο ή ασπρόμαυρο (βεβαίως τα χρώματα έχουν τη δική τους ιδιαίτερη σημασία).

Ο κίνδυνος των ονείρων

Aποτελούν μια αναπόφευκτη διαδικασία, κατά την οποία, ενώ ενστικτώδεις τάσεις, ορμές και παρορμήσεις προσπαθούν να βρουν μια δίοδο έκφρασης, ο αμυντικός μηχανισμός του οργανισμού αντιστέκεται προκειμένου να μη αρθούν τα διαχωριστικά όρια μεταξύ του συνειδητού και του ασυνείδητου.

Μια τέτοια περίπτωση θα ήταν οδυνηρή γι το άτομο εφ’ όσον η σύγχυση του συνειδητού με το ασυνείδητο θα οδηγούσε στην τρέλα.

Τεχνικές της συνείδησης

Οι τεχνικές που ακολουθεί η συνείδηση προκειμένου να μας προστατεύσει από την κυριαρχία του ασυνείδητου είναι:

-Η λήθη (το άτομο δεν μπορεί να θυμηθεί το περιεχόμενο του ονείρου).
-Το ξαφνικό ξύπνημα (το άτομο δυσανασχετεί μ’ αυτό που βλέπει και το διακόπτει αμέσως).
-Ο συμβολισμός (παρελθοντικές καταστάσεις που έχει βιώσει το άτομο συμβολίζονται με αντικείμενα ή με ιστορίες χωρίς συνοχή, ώστε να αποτραπεί το άτομο από το να ξαναθυμηθεί).
-Η ξαφνική εξαφάνιση τμημάτων μιας ιστορίας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συνοχή και να μην μπορεί να βγει συμπέρασμα.

Μια καθημερινή διαδικασία, που προέρχεται από το χώρο του ασυνειδήτου, τι σχέση μπορεί να έχει με τη ζωή μας και κυρίως με το μέλλον μας;

Η επιστήμη της ψυχολογίας, αν και παραδέχεται ότι ένα όνειρο μπορεί να ερμηνευτεί και να σημαίνει κάτι ιδιαίτερο γι ένα άτομο, δεν παραδέχεται την ύπαρξη προφητικών ονείρων. Όσο, δηλαδή, πιο καλά γνωρίζουμε το παρελθόν, τις εμπειρίες, τόσο πιο ακριβής μπορεί να είναι η ερμηνεία των συμβόλων κ γενικά του ονείρου που έχουμε δει.

Τα σύμβολα, πορεί να έχουν διαφορετική σημασία για διαφορετικά άτομα, ανάλογα με το χώρο που τους περιβάλλει και τις συνθήκες ζωής τους. Ίσως τα όνειρα που βλέπουμε στον ύπνο μας αποτελούν σημαντικές συνειδητές ή ασυνείδητες εικόνες που επηρεάζουν τελικά τη ζωή μας. Πόσες φορές, αλήθεια δεν αναρωτηθήκατε έντρομοι «τι σημαίνει άραγε το όνειρο που είδα;» Εκτός, όμως από τα όνειρα που κάνουμε….ασυνείδητα, υπάρχουν κ εκείνα που κάνουμε ξύπνιοι τα οποία πλαισιώνουν μια ολόκληρη ζωή αποτελούν τους ανεκπλήρωτους πόθους και τους μεγάλους στόχους.

Μικρά ή μεγάλα, έγχρωμα ή ασπρόμαυρα, σ’ αυτή την περίπτωση δεν έχει σημασία. Δίνουν απλώς νόημα στην ύπαρξη μας και μας θυμίζουν διακριτικά ότι αξίζει να προσπαθούμε, επειδh όλη μας η ζωή είναι ένα ατελείωτο όνειρο.



Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα