Ποια είναι τα οφέλη των ξηρών καρπών

Παρέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά,Καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια, κάσιους, φουντούκια, συνοδεύουν
το ποτό σας και εμπλουτίζουν γευστικά γλυκά και αλμυρά πιάτα.

Ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε, μόλις λίγες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα, που τυχαίνει να συμπίπτει και με αρκετές ονομαστικές εορτές, τα μπολ με τους ξηρούς καρπούς κοσμούν τα τραπέζια των σπιτιών. Και εμείς σας δίνουμε τρεις λόγους για να τους επιλέξετε!

Έχουν θρεπτική πλευρά: Οι ξηροί καρποί δεν είναι μόνο γευστικοί, αλλά φαίνεται πως μπορούν να σας παρέχουν και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Περιέχουν βιταμίνη Ε που έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες προστατεύοντας τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, βιταμίνη Α που συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία της όρασης και του ανοσοποιητικού συστήματος, βιταμίνες του συμπλέγματος Β οι οποίες βελτιώνουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ αποτελούνται από τα επονομαζόμενα «καλά» λιπαρά τα οποία, σε αντίθεση με το κορεσμένο λίπος που περιέχεται στα ζωικά τρόφιμα, επιδρούν ευεργετικά στην υγεία της καρδιάς.

Παράλληλα, θεωρούνται καλή πηγή φυτικών ινών, συστατικών που προάγουν την εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και, ανάλογα πάντα με το είδος τους, περιέχουν μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως για παράδειγμα το ασβέστιο, το κάλιο και το μαγνήσιο.

Όχι, δεν θα σας παχύνουν: Παρόλο που οι ξηροί καρποί είναι τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες, τα αποτελέσματα μελετών υποστηρίζουν ότι η συχνή τους κατανάλωση δεν σχετίζεται με υψηλότερο σωματικό βάρος.

Αντίθετα, φαίνεται πως οι δίαιτες στις οποίες περιλαμβάνονται ξηροί καρποί είναι πιο αποτελεσματικές, πιθανότατα επειδή προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού λόγω του συνδυασμού των επιμέρους συστατικών τους, όπως η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες. Ακόμη λοιπόν και αν ακολουθείτε μία δίαιτα αδυνατίσματος μπορείτε να απολαύσετε τους ξηρούς καρπούς, αρκεί να βάλετε την έννοια του μέτρου στην κατανάλωσή τους.

Προτιμήστε μία χούφτα ανάλατων, ωμών ξηρών καρπών που τρώγονται ολόκληροι, καθώς είναι και αυτοί που διατηρούν το σύνολο των ευεργετικών συστατικών τους.

Μπορούν και να σας γλυκάνουν: Εκτός από σκέτους, μπορείτε να καταναλώσετε τους ξηρούς καρπούς και μέσα από άλλα τρόφιμα, όπως τα γλυκά σας.

Άλλωστε, όταν οι ξηροί καρποί συνδυάζονται με τρόφιμα όπως τα δημητριακά, τότε σας δίνουν και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, αντίστοιχες δηλαδή με εκείνες του κρέατος, παρέχοντας έναν ιδανικό συνδυασμό ακόμη και για αυτούς που νηστεύουν την εποχή αυτή!

Φτιάξτε λοιπόν ένα μείγμα από ποικιλία αλεσμένων ξηρών καρπών και χρησιμοποιήστε το σε συνδυασμό με αλεύρι δημητριακών προκειμένου να παρασκευάσετε νόστιμα και θρεπτικά σπιτικά κέικ, μπισκότα και παντεσπάνια, ή προσθέστε γεύση και θρεπτική αξία «πασπαλίζοντας» με αυτό τα επιδόρπιά σας!




Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα