Η υπεργλυκαιμία και η υπογλυκαιμία, που αφήνονται χωρίς θεραπεία, μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή, σύμφωνα με την Κλινική Mayo. Η διατροφή παίζει βασικό ρόλο όταν πρόκειται για τη διαχείριση του διαβήτη. Μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλή σε λιπαρά και θερμίδες μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 1 και τον διαβήτη τύπου 2. Τρόφιμα όπως τα κρεμμύδια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Τα κρεμμύδια έχουν λίγες θερμίδες, αλλά περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο πολλών παθήσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων, της παχυσαρκίας κ.λπ.

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι το ταπεινό κρεμμύδι που μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά 50% θα μπορούσε να είναι μια πιθανή θεραπεία για τους διαβητικούς.

Τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο 97ο Ετήσιο Συνέδριο της Ενδοκρινικής Εταιρείας στο Σαν Ντιέγκο έδειξαν ότι το εκχύλισμα κρεμμυδιού μπορεί να μειώσει σημαντικά τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, όταν χορηγείται με αντιδιαβητικά φάρμακα που περιέχουν το δραστικό συστατικό μετφορμίνη.

Πώς τα κρεμμύδια βοηθούν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα στον διαβήτη

Το πάγκρεας των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη για να ρυθμίσει το σάκχαρο στο αίμα, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές του σακχάρου είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής που περιλαμβάνει την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και η καθιστική ζωή έχει μετατρέψει τον διαβήτη τύπου 2 σε παγκόσμια επιδημία.

Οι περισσότερες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 και συννοσηρότητας μπορούν να προληφθούν με σωστή διατροφή, δηλαδή με την κατανάλωση λιγότερων τροφών όπως οι λευκοί υδατάνθρακες που διασπώνται γρήγορα σε μόρια γλυκόζης και την αντικατάστασή τους με τρόφιμα χαμηλής γλυκαιμικής αξίας.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Anthony Ojieh από το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Delta State University Abraka, στη Νιγηρία, εξήγησε ότι τα κρεμμύδια είναι φθηνά, διαθέσιμα σχεδόν παντού και έχουν χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα διατροφής. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να θεραπεύσουν τον διαβήτη.

Οι αρουραίοι που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με εκχύλισμα κρεμμυδιού

Οι ερευνητές δοκίμασαν αυτή τη θεωρία σε αρουραίους. Σε τρεις ομάδες διαβητικών αρουραίων δόθηκαν διαφορετικές δόσεις εκχυλίσματος κρεμμυδιού για να ελεγχθεί εάν θα αύξανε την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

Οι δόσεις ήταν 200, 400 και 600 mg ανά kg σωματικού βάρους.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι μεταξύ των διαβητικών αρουραίων, εκείνοι που έλαβαν 400 mg και 600 mg εκχυλίσματος κρεμμυδιού ανά κιλό σωματικού βάρους μείωσαν σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά 50 και 35%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με την αρχική τιμή.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το εκχύλισμα κρεμμυδιού οδήγησε σε αύξηση βάρους στους μη διαβητικούς αρουραίους, αλλά όχι στους διαβητικούς.

Ο Ojieh εξήγησε ότι τα κρεμμύδια είναι χαμηλά σε θερμίδες, αλλά φαίνεται ότι αυτό το λαχανικό αυξάνει τον ρυθμό μεταβολισμού που αυξάνει την όρεξη, γεγονός που οδηγεί στο να τρώμε περισσότερο.

Τα κρεμμύδια περιέχουν υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, σιδήρου, καλίου, βιταμίνης C και διαφόρων απαραίτητων μικροθρεπτικών συστατικών που προάγουν την υγεία με διάφορους τρόπους. Η κουερσετίνη, ένα φλαβονοειδές αντιοξειδωτικό που συγκεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στα κρεμμύδια, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα συμπτώματα του διαβήτη.

Κατά συνέπεια η προσθήκη κρεμμυδιών στην καθημερινή σας διατροφή μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη διατήρηση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα.