Οι δέκα πιο κλασσικές φοβίες των ανθρώπων

Οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη παρουσιάζουν κάποια φοβία, είτε για τις αράχνες, είτε για τις ασθένειες, ακόμα και για τα ψάρια.
Ποιες είναι όμως οι πιο συνηθισμένες φοβίες...


σύμφωνα τουλάχιστον με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας;



 


Ακροφοβία
Η ακροφοβία είναι ο γενικός όρος που έχει να κάνει με το φόβο του ύψους.

Κλειστοφοβία
Η κλειστοφοβία μπορεί να είναι ελαφράς μορφής ή τόσο βαριά ώστε να μην επιτρέπει στο άτομο να μένει σε ένα δωμάτιο με κλειστή πόρτα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να μείνουν σε περιορισμένους χώρους, από τους οποίους αισθάνονται ότι δεν μπορούν να διαφύγουν, όπως ασανσέρ, υπόγειες αίθουσες, καμπίνες πλοίων και

αεροπλάνα.
Νυχτοφοβία
Αυτή η φοβία είναι πολύ συνηθισμένη στα μικρά παιδιά και συνήθως περνά καθώς το παιδί μεγαλώνει. Στους ενήλικες είναι σπάνια.

Οφιδιοφοβία
Για τα άτομα που πάσχουν από οφιδιοφοβία, ακόμη και μία φωτογραφία ή ένα σκίτσο φιδιού αρκεί για να τους προκαλέσει μέχρι και λιποθυμία.

Αραχνοφοβία
Αυτή είναι μια εξαιρετικά συνηθισμένη μορφή φοβίας. Τα άτομα δεν φοβούνται μόνο την αράχνη, αλλά ακόμη και τον ιστό της, ενώ ανατριχιάζουν και μόνο στην ιδέα ότι μπορεί κάπου κοντά τους να βρίσκεται μία αράχνη. Δυσκολεύονται να κοιτάξουν ακόμη και εικόνες αραχνών, ενώ όταν έρχεται η «άτυχη» στιγμή μιας συνάντησης με αράχνη, τη βλέπουν πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Τρυπανοφοβία
Αυτή είναι μία φοβία που ταλαιπωρεί πολλούς ασθενείς που έρχονται αντιμέτωποι με τον τροχό του οδοντιάτρου! Είναι πολύ σοβαρή μορφή φοβίας και συχνά οδηγεί σε λιποθυμίες.

Αστραποφοβία
Η αστραποφοβία ταλαιπωρεί πολλά παιδιά, αλλά και ουκ ολίγους ενήλικες. Τα άτομα τείνουν να αναζητούν «καταφύγιο» σε χώρους που δεν έχουν παράθυρα ή κάτω από σκεπάσματα.

Νοσοφοβία
Η νοσοφοβία είναι συγγενής της υποχονδριακής συμπεριφοράς. Τα άτομα ζουν υπό το καθεστώς του φόβου ότι έχουν προσβληθεί ή ότι κινδυνεύουν να προσβληθούν από κάποια σοβαρή ασθένεια. Η φοβία μπορεί είτε να οδηγεί συνεχώς τα άτομα στο κατώφλι του γιατρού είτε να τα κάνει να αποφεύγουν την ιατρική συμβουλή, από φόβο μήπως μάθουν κάτι δυσάρεστο για την υγεία τους.

Μικροβιοφοβία
Κλασική και διαδεδομένη φοβία που επίσης συνδέεται με την υποχονδριακή ή την ψυχαναγκαστική συμπεριφορά . Τα άτομα φοβούνται ότι θα μολυνθούν από μικρόβια, Κάνουν υπερβολική χρήση αντισηπτικών και αντιμικροβιακών, πλένουν εμμονικά τα χέρια τους και αποφεύγουν να αγγίζουν αντικείμενα που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους.

Τρισκαιδεκαφοβία
Αυτή η φοβία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις προλήψεις. Η δύναμη της πρόληψης είναι τόσο μεγάλη, ώστε έχει επηρεάσει πολλές πτυχές της δυτικής κουλτούρας. Σε πολλά πολυώροφα κτίρια δεν υπάρχει 13ος όροφος, ενώ στα περισσότερα αεροπλάνα δεν υπάρχει 13η σειρά καθισμάτων.








Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα