Πότε η ζάχαρη αυξάνει την αρτηριακή πίεση

Ενώ τα ζαχαρούχα ποτά συνδέονται με αυξημένη αρτηριακή πίεση, τα υγιεινά τρόφιμα που περιέχουν σάκχαρα δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, και στην πραγματικότητα μπορεί να
έχουν προστατευτική σχέση όταν πρόκειται για υψηλή αρτηριακή πίεση.

Τα αναψυκτικά με ζάχαρη συνδέθηκαν με αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά 10% στην ανασκόπηση, η οποία περιέλαβε πάνω από 900.000 συμμετέχοντες. Τα φρούτα, οι μικρές ποσότητες 100% χυμού φρούτων, τα γαλακτοκομικά κ τα δημητριακά ολικής αλέσεως με μέτριες ποσότητες προστιθέμενης ζάχαρης έδειξαν κάποια προστατευτική επίδραση στην υπέρταση, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Η πηγή των τροφίμων έχει σημασία», είπε ο John Sievenpiper, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα διατροφικής επιστήμης, στο University of Toronto. «Πολλές κατευθυντήριες οδηγίες για τη ζάχαρη βασίζονται σε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα ζαχαρούχα ποτά είναι επιβλαβή, αλλά δεν πρέπει κατ' ανάγκη να το προεκτείνουμε αυτό στα ολόκληρα φρούτα ή στα χαμηλών λιπαρών γιαούρτια ή στα δημητριακά ολικής αλέσεως που περιέχουν σάκχαρα».

Τα αποτελέσματα παρέχουν κάποια ανακούφιση στους καταναλωτές που ανησυχούν για υψηλή αρτηριακή πίεση και μπορεί να μετράνε κουταλάκια ζάχαρης σε πολλά τρόφιμα που καταναλώνουν κατά τη διάρκεια μιας ημέρας.

«Βλέπουμε περισσότερους ασθενείς που ρωτούν αν πρέπει να σταματήσουν τα σάκχαρα και κάποιοι ακόμη αναρωτιούνται εάν θα πρέπει να σταματήσουν τα φρούτα» είπε ο Sievenpiper. «Αυτή η εστίαση σε μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά μπορεί να επηρεάσει τα γενικά πρότυπα κατανάλωσης που μπορεί να είναι υγιή, ειδικά στο πλαίσιο της δίαιτας DASH, η οποία είναι μια πολύ ωφέλιμη διατροφή για τη θεραπεία της υπέρτασης».

Η δίαιτα DASH και τα ευρήματα από την τρέχουσα μελέτη ταιριάζουν με τον νέο οδηγό τροφίμων του Καναδά (Canada Food Guide) και τις πρόσφατες οδηγίες διατροφής από τον Diabetes Canada και την Canadian Cardiovascular Society, είπε ο Sievenpiper. «Υπήρξε μια απομάκρυνση από τα περιοριστικά όρια συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών προς ευρύτερα πρότυπα κατανάλωσης που τονίζουν ολόκληρα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα. Είναι μια πιο φιλελεύθερη, σύγχρονη προσέγγιση, η οποία επιτρέπει επίσης μέτριες ποσότητες λίπους, σάκχαρα και αλάτι».

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Journal of the American Heart Association από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο.



<
Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα