Τα 15 στερητικά συμπτώματα του καπνιστή

Τα στερητικά συμπτώματα είναι τόσο σωματικά/οργανικά όσο και ψυχολογικά. Συνήθως, αρχίζουν λίγες ώρες μετά από τη διακοπή του καπνίσματος και φτάνουν
τον μέγιστο βαθμό έντασης δύο με τρεις ημέρες αργότερα. Από το χρονικό σημείο αυτό και μετά παρουσιάζουν ύφεση, η έντασή τους ελαττώνεται βαθμιαία έως την πλήρη εξάλειψή τους . Η συνολική διάρκειά τους ενδέχεται να φθάσει απ λίγες ημέρες μέχρι μερικές εβδομάδες. Χαρακτηριστικά στερητικά συμπτώματα είναι τα ακόλουθα:

Δυσκολία συγκέντρωσης
Ανησυχία
Σύγχυση
Αίσθημα κατάθλιψης
Πονοκέφαλοι
Αίσθημα τρόμου
Ιδρώτας
Έντονη επιθυμία για κάπνισμα
Αγχώδεις εκδηλώσεις
Εκνευρισμός και ευερεθιστότητα
Διαταραχή των γνωστικών λειτουργιών
Διαταραχές ύπνου
Αυξημένη όρεξη ή και αύξηση σωματικού βάρους
Βραδυκαρδία
Υπνηλία
Ανικανότητα κ.α

Τα πιο συνήθη από τα συμπτώματα αυτά, που αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο για όσους θέλουν να κόψουν το κάπνισμα, είναι τα εξής:

Έντονη επιθυμία για κάπνισμα. Ξεκινά 6-12 ώρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, είναι πιο έντονη κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας κ μπορεί να διαρκέσει για ένα διάστημα 3-4 εβδομάδων. Η έντονη επιθυμία διαρκεί 30-90 δευτερόλεπτα. Αν μπορέσετε να αντισταθείτε η έντονη επιθυμία θα περάσει.

Δυσκολία συγκέντρωσης. Αποτελεί ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα στέρησης. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να επιβραδύνει τη δραστηριότητα κάποιων εγκεφαλικών λειτουργιών. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες το 55% με 75% των καπνιστών που απέχουν από το κάπνισμα αναφέρουν δυσκολία συγκέντρωσης στο διάστημα της πρώτης εβδομάδας από τη διακοπή.

Η δυσκολία συγκέντρωσης συνήθως ξεκινά μέσα στις πρώτες 24 ώρες από τη διακοπή, διατηρείται για το διάστημα των δύο πρώτων εβδομάδων και παύει να υφίσταται μέσα σε διάστημα ενός μήνα. Η επιβράδυνση αυτή μπορεί να προκαλέσει υπνηλία ή φτωχή συγκέντρωση. Αν αυτό συμβεί, κάντε ένα διάλειμμα προκειμένου να χαλαρώσετε κ να αναζωογονηθείτε. Επιτελέστε τις σημαντικές υποχρεώσεις και τα καθήκοντά σας εκείνες τις ώρες της ημέρας κατά τις οποίες νιώθετε περισσότερο σε εγρήγορση.

Αϋπνία. Οι διαταραχές στον ύπνο ενδέχεται να συμβούν στο διάστημα των πρώτων 48 ωρών μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Η ποιότητα του ύπνου όμως βελτιώνεται μετά το πέρας της πρώτης εβδομάδας και τα συμπτώματα εξαφανίζονται τελείως μέσα στο διάστημα του πρώτου μήνα από τη διακοπή. Αν και η διακοπή του καπνίσματος μπορεί αρχικά να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου, μακροπρόθεσμα θα σας βοηθήσει να κοιμάστε καλύτερα.

Καταθλιπτική συμπτωματολογία. Η νικοτίνη αποτελεί μία ιδιαιτέρως εθιστική ουσία. Δρα τόσο ως διεγερτική όσο και ως κατασταλτική ουσία, ανάλογα με τη διάθεση και την ώρα της ημέρας. Επηρεάζει τη διάθεση προκαλώντας μεταβολές στ επίπεδα ορισμένων λειτουργιών του εγκεφάλου. Η ύπαρξη προηγούμενου ιστορικού καταθλιπτικής συμπτωματολογίας σχετίζεται με την εμφάνιση πιο σοβαρών συμπτωμάτων στέρησης.

Η εμφάνιση της ήπιας καταθλιπτικής συμπτωματολογίας συνήθως ξεκινά στ διάστημα των πρώτων 24 ωρών από τη διακοπή, συνεχίζεται για διάστημα μιας έως δύο εβδομάδων και εξαφανίζεται μέσα σε διάστημα ενός μήνα.

Συναισθήματα θυμού, ευερεθιστότητας, απογοήτευσης ή έντονης ανησυχίας. Τα συναισθήματα αυτά μπορούν εμφανιστούν ως συνέπεια της έλλειψης νικοτίνης στον οργανισμό. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες το 50% με 80% των καπνιστών που απέχουν από το κάπνισμα αναφέρουν τα συμπτώματα αυτά. Συνήθως, εμφανίζονται μέσα σε διάστημα 24 ωρών από τη διακοπή, είναι αρκετά έντονα στο διάστημα των πρώτων δύο εβδομάδων και εξαφανίζονται μέσα σε διάστημα ενός μήνα.







Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα