Χέρια και πόδια που μουδιάζουν: Οι 7 πιθανές αιτίες

Το μούδιασμα είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα που μας ταλαιπωρεί όλους κατά καιρούς, για παράδειγμα αν
κοιμηθούμε σε άβολη στάση τη νύχτα ή αν καθίσουμε ακίνητοι για πολλή ώρα.
Αν αντιμετωπίζετε κι εσείς αραιά και πού αυτά τα χαρακτηριστικά
«τσιμπήματα», θα έχετε παρατηρήσει ότι συνήθως υποχωρούν αν «τινάξετε» τα άκρα σας, τεντωθείτε ή περπατήσετε. Σε περίπτωση που τα μουδιάσματα στα χέρια και τα πόδια είναι πολύ συχνά και επίμονα, καλό είναι να το ψάξετε λίγο παραπάνω.

Οι εδικοί επισημαίνουν ότι ο χρόνος έναρξης και η διάρκεια του μουδιάσματος και της αίσθησης μυρμηγκιάσματος στα χέρια και τα πόδια μπορεί να ρίξει φως στις αιτίες των ενοχλήσεων, ώστε να υπάρξει και η κατάλληλη αντιμετώπιση.

Πού μπορεί όμως να οφείλεται το μούδιασμα των άκρων;


1. «Πιασμένο» νεύρο: Ένα πιασμένο νεύρο στον αυχένα ή στην πλάτη μπορεί να είναι η αιτία του πόνου ή του μουδιάσματος των χεριών και των ποδιών σας. Ένα νεύρο μπορεί να πιαστεί, όπως λέμε, λόγω τραυματισμού, κακής στάσης του σώματος ή και αρθρίτιδας. Ο γιατρός σας θα σας προτείνει την κατάλληλη αγωγή μετά την τελική διάγνωση.

2. Ανεπάρκεια βιταμινών: Αν παρατηρείτε να μουδιάζουν και τα δύο χέρια σας, είναι πιθανό να έχετε έλλειψη βιταμίνης Β12. Παράλληλα, μπορεί να νιώθετε μονίμως κουρασμένοι και να πάσχετε από αναιμία. Η διάγνωση θα γίνει με εξέταση αίματος, προκειμένου να λάβετε, αν χρειαστεί, συμπλήρωμα Β12.

3. Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Αν χρησιμοποιείτε πολύ το πληκτρολόγιο του υπολογιστή ή κάνετε επαναλαμβανόμενες κινήσεις μπορεί να ασκείτε άθελά σας πίεση στο νεύρο του καρπού, με αποτέλεσμα να προκαλείται μούδιασμα. Σε περίπτωση που τελικά προκύψει διάγνωση για σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, ίσως χρειαστεί να τροποποιήσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Άλλοι τρόποι αντιμετώπισης περιλαμβάνουν φυσικοθεραπεία, αντιφλεγμονώδη φάρμακα και χειρουργική επέμβαση.

4. Οσφυϊκή στένωση: Η οσφυϊκή στένωση (ή οσφυϊκή σπονδύλωση) είναι μια εκφυλιστική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη μείωση του εύρους του σπονδυλικού σωλήνα, με αποτέλεσμα να πιέζονται τα οσφυϊκά νεύρα. Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι τα συχνά μουδιάσματα και η μυϊκή αδυναμία στα πόδια.

5. Διαβητική νευροπάθεια: Η διαβητική νευροπάθεια είναι επιπλοκή που προκαλείται από τον διαβήτη και προσβάλλει τα νεύρα. Η λειτουργία των νεύρων επηρεάζεται, με αποτέλεσμα να μη μεταδίδουν σωστά τους ερεθισμούς από το σώμα προς τον εγκέφαλο. Στη διαβητική νευροπάθεια προκαλείται μούδιασμα με απώλεια της αίσθησης και οδυνηρό μυρμήγκιασμα στα μέρη του σώματος που επηρεάζονται από το νεύρο που πάσχει.

6. Υποθυρεοειδισμός: Όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί, κατάσταση γνωστή στον ιατρικό χώρο ως υπερθυρεοειδισμός, μπορεί να νιώθετε μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και κόπωση, να παρουσιάζετε αυξημένη ευαισθησία στο κρύο και/ή να παρατηρήσετε ανεξήγητη αύξηση του βάρους σας, ξηροδερμία και απώλεια μαλλιών. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ακολουθήσετε φαρμακευτική αγωγή ώστε να ρυθμιστεί η παραγωγή ορμονών από τον θυρεοειδή αδένα.

7. Σκλήρυνση κατά πλάκας: Αν νιώθετε αδυναμία σε συνδυασμό με μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα, καθώς και διπλωπία (διπλή όραση), αδεξιότητα ή διαταραχές ούρησης, πρέπει να ελέγξετε το ενδεχόμενο να πάσχετε από σκλήρυνση κατά πλάκας. Η σύγχρονη φαρμακευτική αντιμετώπιση θεραπεύει τα συμπτώματα και επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.



Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα