Σωσίβιο για την καρδιά η χορτοφαγική διατροφή

Θυσιάζοντας το κρέας και το ψάρι στον βωμό των λαχανικών μπορούμε να ζήσουμε περισσότερο και
καλύτερα. Σύμφωνα με νέα μελέτη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η χορτοφαγική διατροφή βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία μειώνοντας τις παθήσεις που σχετίζονται με την καρδιά, οι οποίες ευθύνονται για πολλούς
θανάτους. Οι ερευνητές, μελέτησαν δύο ομάδες ανθρώπων για διάστημα 11 χρόνων, οι μισοί από τους οποίους ήταν χορτοφάγοι και οι άλλοι μισοί είχαν εντάξει στην διατροφή τους το κρέας και το ψάρι. Από τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “American Journal of Clinical Nutrition”, φάνηκε ότι οι χορτοφάγοι είχαν 32% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο ή να χάσουν την ζωή τους, από κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα.

Οι επιστήμονες εξήγησαν ότι, τα λιπαρά που εμπεριέχονται στο κρέας ή το ψάρι, μπλοκάρουν τις αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία. Αυτό έχει άμεση επίπτωση στην εύρυθμη λειτουργία της καθώς, καθώς εάν οι αρτηρίες “βουλώσουν” τελείως, το άτομο μπορεί να πάθει έμφραγμα.
“Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην καλή υγεία της καρδιάς. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι πρέπει να γίνουν χορτοφάγοι, απλώς οι χορτοφάγοι λαμβάνουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων”, σημείωσε η Δρ. Φραντσέσκα Κράου. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι χορτοφάγοι παρουσίασαν χαμηλότερη κακή χοληστερίνη , μικρότερη αρτηριακή πίεση και καλύτερο σωματικό βάρος. “Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χορτοφαγική διατροφή περιέχει και πολλές τροφές γεμάτες από λιπαρά και αλάτι. Επομένως, κάποιος που σκέφτεται να γίνει χορτοφάγος πρέπει να προσέξει ποιες τροφές θα καταναλώνει, έτσι ώστε να λαμβάνει τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για τον οργανισμό του”, τόνισε ο Τρέισι Πάρκερ, από το Βρετανικό ίδρυμα Καρδιολογίας.




Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα