Από ποια ηλικία θεωρείται κάποιος ηλικιωμένος;

Τα γενέθλια έρχονται και φεύγουν αλλά δεν σκέφτεσαι ότι μεγαλώνεις. Μέχρι που κάτι βλέπεις και σε συγκλονίζει. Είσαι ηλικιωμένη/ος;
Είναι δυνατόν να σε θεωρούν ηλικιωμένη την στιγμή που
ακόμα παράγεις τρέχεις πιο πολύ και από παλαιότερα; Κουράζεσαι αλλά κάνεις και πολλά άρα δικαιολογείται.

Τελικά υπάρχουν στιγμές που μας κάνουν να νιώθουμε μεγαλύτεροι αλλά και σοφότεροι. Ωστόσο όσο μεγαλώνουμε υπάρχουν πιθανότητες να πιστέψουμε πως τα καλύτερα πέρασαν. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε, οι μεταπολεμικές γενιές έχουν νεανικές καρδιές και αποδεικνύουν πως η ζωή δεν τελειώνει στα 60, αλλά μάλλον τότε αρχίζει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές του περασμένου αιώνα 1900 σε έντυπα της εποχής αναφερόντουσαν σε κάποιο περιστατικό γράφοντας «Γέρων ετών 45…» έπραξε ό,τι έπραξε. Τότε δηλαδή ο σαρανταπεντάρης θεωρείτο γέρων… Από κάποια όμως νεότερα χρόνια και μετά η κατάσταση άλλαξε και όπως τραγουδούσε ο αλησμόνητος Ζαμπέτας: «Ο πενηντάρης είναι ο νέος της εποχής!!».

Τα νέα στοιχεία της μελέτης που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία δείχνουν πως η ζωή ξεκινά όντως στα 60. Η μελέτη επανεξετάζει τα αποτελέσματα μιας έρευνας που διεξήγαγε το 1932 ο Αμερικανός ψυχολόγος Waslter B. Pitkin, ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη όρεξη για ζωή και χαρά μετά τα 30. Από την άλλη, στην πρόσφατη έρευνα που έγινε και στην οποία έλαβαν μέρος 2.000 ενήλικες, ρωτήθηκαν σε ποια ηλικία πιστεύουν ότι οι άνθρωποι θεωρούνται «ηλικιωμένοι.» Κατά μέσο όρο, η απάντηση που δόθηκε ήταν τα 68 χρόνια.

Τα στοιχεία της μελέτης έδειξαν πως η έννοια της λέξης «ηλικιωμένος» διαφοροποιείται όσο μεγαλώνουμε. Στη συνείδηση των 35χρονων, ηλικιωμένος είναι κάποιος που έχει περάσει τα 61. Αντίθετα, για εκείνους που διανύουν την έβδομη δεκαετία τους, η λέξη «ηλικιωμένος» δεν ισχύει πριν τα 77. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως οι γυναίκες είναι πιο επιεικείς απέναντι στο γήρας. Θεωρούν πως η τρίτη ηλικία ξεκινά στα 69, ενώ οι άνδρες στα 67.

Αυτή η μελέτη έχει φέρει στο φως νέα στοιχεία σχετικά με τις παλαιότερες γενιές κ το πώς εισέπρατταν τη χαρά της ζωής. Το 64% εκείνων που ξεπερνούν τα 65 συμφωνούν πως απολαμβάνουν πολύ περισσότερο τη ζωή μετά τα 50. Από την άλλη, περισσότεροι από τους μισούς πιστεύουν πως η κοινωνία τους απομονώνει. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αλλαγή στο πώς βλέπουμε τους ανθρώπους που πλησιάζουν την τρίτη ηλικία είναι χαρακτηριστικό της εποχής μας. Οι άνθρωποι αυτοί όμως αρνούνται να προσδιοριστούν από ένα νούμερο και βλέπουν τη συνταξιοδότηση ως απελευθέρωση. Οι ηλικιωμένοι στη Βρετανία μάλιστα είναι πιο χαρούμενοι, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και πιο περιπετειώδεις από όσο ποτέ άλλοτε.

Οι άνθρωποι σήμερα ζουν περισσότερο, εργάζονται περισσότερο και συμβάλλουν επί περισσότερα χρόνια στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Οι αντιλήψεις μας για το γήρας πρέπει να συμβαδίζουν με την πραγματικότητα της αυξανόμενης μακροζωίας μας και όχι να μένουν προσκολλημένες στο παρελθόν

Ο μέσος όρος ζωής έχει αυξηθεί αισθητά στις σύγχρονες κοινωνίες: κατά δυόμισι χρόνια ανά δεκαετία, άρα αθροιστικά κατά έξι ώρες ανά ημέρα. Σήμερα, στα 60 τους, οι άνθρωποι συνειδητοποιούν πως έχουν μπροστά τους χρόνια γεμάτα υγεία και ζωντάνια.



Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα