Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα είναι πως η αύξηση του παγκόσμιου ανθρώπινου πληθυσμού θα κορυφωθεί και θα παραμείνει στα 9 δισ. ανθρώπους, κάπου γύρω στα μέσα του αιώνα.

Επίσης γνωρίζουμε ότι στο τέλος του φετινού χρόνου ο πληθυσμός θα υπερβεί τα 7 δισ. Σύμφωνα όμως με νέο δημοσίευμα του BBC, ο ΟΗΕ ανησυχεί πως χωρίς μεγαλύτερες προσπάθειες γι τη συγκράτηση της πληθυσμιακής αύξησης, μπορεί να επικρατήσει τελικά ένα σενάριο υψηλής πληθυσμιακής ανάπτυξης που θα οδηγήσει στα 14 δισ. ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον Hania Zlotnik, διευθυντή του UN Population Division: «Δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως το σενάριο για κορύφωση του πληθυσμού στα 9 δισ. θα γίνει πραγματικότητα, γιατί οι χώρες με υψηλή γονιμότητα μπορεί να μην μειώσουν αρκετά γρήγορα τη γονιμότητά τους. Ακόμη και χώρες με ενδιάμεσης γονιμότητας χρειάζεται να τη μειώσουν σε επίπεδα απλής αντικατάστασης ή χαμηλότερα εφόσον επιθυμούν να αποφύγουν τη συνεχή αύξηση του πληθυσμού τους σε μη βιώσιμα επίπεδα».

Σε όλα αυτά, ωστόσο, υπάρχει ένα επιτακτικό επιχείρημα-αντίλογος που λέει ότι η μεγάλη βόμβα της πληθυσμιακής επέκτασης μπορεί να αφοπλιστεί μόνη της και πως το σενάριο των 9 δισ. δε θα ισχύσει τελικά. Από οικολογική πάντως σκοπιά, είτε 7 δισ. είτε 9 και 14 δισ. γίνει ο γήινος πληθυσμός, η πίεση πάνω στους φυσικούς πόρους του πλανήτη θα είναι πρωτοφανής.


Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα