Τα ενεργειακά ποτά επηρεάζουν τους καρδιακούς παλμούς

Τα ενεργειακά ποτά που είναι πλούσια σε καφεΐνη αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο χτυπά η καρδιά και όπως προειδοποιούν οι ειδικοί μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο
δυνητικά θανατηφόρων προβλημάτων που σχετίζονται με τους καρδιακούς παλμούς.

Σύμφωνα με γερμανούς ερευνητές, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, υγιείς ενήλικες που κατανάλωσαν τέτοια ποτά ανέφεραν ότι αυξήθηκαν πολύ οι καρδιακοί τους παλμοί μία ώρα μετά.

Αυτό σημαίνει ότι η αριστερή κοιλία, ο θάλαμος της καρδιάς που προωθεί το οξυγονωμένο αίμα σε όλο τους το σώμα, μέσω της αορτής κ των μεγάλων αρτηριών, συστελλόταν με εντονότερο ρυθμό μία ώρα μετά την κατανάλωση του ενεργειακού ποτού.

Οι επιστήμονες μελέτησαν την επίδραση που έχουν ποτά πλούσια σε καφεΐνη και ταυρίνη σε 18 υγιείς ενήλικες με μέσο όρο ηλικίας τα 27,5 έτη.

Κάθε ένας από τους συμμετέχοντες υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία της καρδιάς πριν από το πείραμα καθώς και μία ώρα μετά την κατανάλωση ενός ενεργειακού ποτού που περιείχε ταυρίνη (400 mg/100 ml) και καφεΐνη (32 mg/100 ml).

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι μετά από την κατανάλωση του ποτού, οι εθελοντές παρουσίασαν σημαντικά αυξημένη λειτουργία της αριστερής κοιλίας της καρδιάς.

«Μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε ακριβώς τι επιδράσεις είχαν τέτοιου είδους ποτά στ λειτουργία της καρδιάς» ανέφερε ο Dr Jonas Dörner από το τμήμα καρδιαγγειακής απεικόνισης του πανεπιστημίου της Βόννης.

«Τα κύρια συστατικά που περιέχουν είναι ταυρίνη και καφεΐνη, με την ποσότητα της καφεΐνης να είναι μέχρι και τρεις φορές υψηλότερη σε σχέση με άλλα καφεϊνούχα ποτά, όπως ο καφές ή το αναψυκτικό τύπου κόλα. Υπάρχουν πολλές παρενέργειες που είναι γνωστό ότι συνδέονται με την υψηλή πρόσληψη καφεΐνης, όπως ταχύς καρδιακός ρυθμός, αίσθημα αυξημένων παλμών, αύξηση της πίεσης του αίματος και, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, σπασμοί ή αιφνίδιος θάνατος» πρόσθεσε ο ίδιος και κατέληξε: «Δε γνωρίζουμε ακριβώς με ποιο τρόπο ή αν αυτή η αυξημένη συσταλτικότητα της καρδιάς επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες ή τις αθλητικές επιδόσεις. Χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω μελέτες για να κατανοήσουμε ακόμη καλύτερα αυτό το μηχανισμό κ να καθορίσουμε πόσο διαρκεί η επίδραση των ενεργειακών ποτών».

Ο Dr. Dörner ανέφερε ακόμη ότι, παρότι οι μακροχρόνιοι κίνδυνοι που συνδέονται με την κατανάλωση ενεργειακών ποτών δεν είναι γνωστοί, τα παιδιά και όσοι πάσχουν από καρδιακή αρρυθμία, ίσως θα ήταν καλύτερα να τα αποφεύγουν.
Η μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας Βορείου Αμερικής (Radiological Society of North America -RSNA).
Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα