Έρευνα κάνει λόγο για την χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 500 ετών στην Ευρώπη

Με τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων τουλάχιστον 500 ετών είναι αντιμέτωπη η Ευρώπη, σύμφωνα με προκαταρκτική ανάλυση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ξηρασίας.

Το 64% του ευρωπαϊκού εδάφους τελεί σε καθεστώς «προειδοποίησης» ή «συναγερμού» για ξηρασία, ενώ η ζέστη και η ανομβρία είναι πιθανό να συνεχιστούν έως τον Νοέμβριο, όπως σημειώνει η Γενική Διεύθυνση Δράσης για το Κλίμα, που καθοδηγεί τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

«Ο συνδυασμός ξηρασίας και καύσωνα έχει δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου πίεση στα επίπεδα ύδατος σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση», τόνισε η επίτροπος Ερευνας και Καινοτομίας στην Ε.Ε., Μαρίγια Γκάμπριελ. «Η κλιματική αλλαγή αναμφίβολα γίνεται ολοένα και πιο εμφανής κάθε χρόνο», σημείωσε. Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγή των καλλιεργειών, εν μέσω και της επισιτιστικής επισφάλειας που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή, καθώς και στην παροχή ενέργειας, σε μια ήπειρο που πλήττεται από τη σημαντική μείωση των ροών αερίου από τη Ρωσία.

Καλλιέργειες


Οι ευρωπαϊκές καλλιέργειες έχουν πληγεί σημαντικά, με την απόδοση των σιτηρών να προβλέπεται μειωμένη κατά 16% σε σχέση με τον πενταετή μέσο όρο και την απόδοση του καλαμποκιού κατά 15%. Οι ειδικοί προειδοποιούν για τις σοβαρές επιπτώσεις στον ενεργειακό τομέα, ιδιαίτερα στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς που δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω της ανομβρίας, καθώς και στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.


Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Οι περιοχές που έχουν πληγεί με πρωτοφανή ένταση είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ουκρανία, η Ουγγαρία και η Βρετανία. Η γειτονική Ιταλία έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης γύρω από τον ποταμό Πάδο, η Γαλλία, που βίωσε ένα εφιαλτικό καλοκαίρι με συνεχείς πυρκαγιές (κυρίως στο Νότο), έχει δημιουργήσει ομάδα κρίσεων για να αντιμετωπίσει την ξηρασία. Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τμήματα της Νότιας, της Κεντρικής και της Ανατολικής Αγγλίας έχουν τεθεί επίσημα σε κατάσταση ξηρασίας έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο ζεστού και ξηρού καιρού. Η στάθμη των υδάτων του Ρήνου στη Γερμανία μειώθηκε και πάλι χθες -παρά τις πρόσκαιρες βροχοπτώσεις- και μερικά εμπορικά ποταμόπλοια δεν μπορούν πλέον να πλεύσουν, προκαλώντας χάος σε μια βασική αρτηρία μεταφοράς στην «καρδιά» της Ευρώπης.Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα