Το πράσινο τσάι -γιατρικό- κατά της χοληστερίνης

Το πράσινο τσάι θεωρείται από πολλούς «γιατρικό» διά πάσαν νόσον και δεινό, αλλά από την πεποίθηση έως την επιστημονική απόδειξη η απόσταση είναι μεγάλη,Μία από τις ιδιότητες που  του προσδίδονται αλλά, αποτελούν αντικείμενο διαμάχης, είναι ότι προκαλεί μετρήσιμες μειώσεις στη χοληστερόλη. Οι υπέρμαχοι της κατανάλωσής του υποστηρίζουν ότι επειδή το πράσινο τσάι περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις πολυφαινολών, εμποδίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης από το έντερο, ενώ οι σκεπτικιστές αντιτείνουν ότι τα όποια οφέλη είναι λίγα.

Το θέμα έχει διερευνηθεί σε δεκάδες μελέτες και τα ευρήματα ήταν αντικρουόμενα. Φέτος, όμως, δημοσιεύθηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN) η συνδυασμένη ανάλυση στοιχείων από πολλές προγενέστερες μελέτες, η οποία μάλλον δίνει μια πιο σαφή απάντηση.

Στις μελέτες συμμετείχαν περισσότεροι από 1.100 εθελοντές, άλλοι εκ των οποίων έπιναν επί αρκετούς μήνες πράσινο τσάι και άλλοι ένα ανενεργό ρόφημα.

Οπως έδειξαν τα στοιχεία, όσοι έπιναν τσάι παρουσίασαν κάποια μείωση της χοληστερόλης τους, αλλά αυτή ήταν πολύ μικρή. Στην πραγματικότητα, τα επίπεδα της επιζήμιας «κακής» (LDL) χοληστερόλης μειώθηκαν 2 mg/dL κατά μέσον όρο, ενώ η καρδιοπροστατευτική HDL χοληστερόλη δεν αυξήθηκε.

Για κάποιους, η διαφορά στην LDL μπορεί να αξίζει τον κόπο. Για κάποιους άλλους, όμως, ίσως δεν είναι καλή ιδέα, επειδή μια ουσία του πράσινου τσαγιού που λέγεται EGCG μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα, όπως τα αντιπηκτικά, και με το αντικαρκινικό βορτεζομίμπη.


Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα