Πτώση στις τιμές ενέργειας μετά τις ανακοινώσεις της Κομισιόν για έκτακτο σχέδιο

Πτώση από τα υψηλά ρεκόρ τους κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα το πρωί, μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν ότι προετοιμάζει ένα έκτακτο σχέδιο.

Οι τιμές ενέργειας στο Χρηματιστήριο της Γερμανίας υποχωρούν στα περίπου 600 ευρώ/MWh κατά 26%, μετα την άνευ προηγουμένου εκτίναξη άνω των 1000 ευρώ/MWh χθες, ενώ τα ολλανδικά συμβόλαια υποχωρούν κατά 11%, με τη δήλωση της Ούρσουλας φον Ντερ Λάιεν να ηρεμεί την αγορά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει “έκτακτη παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας” της οποίας η λειτουργία επικρίνεται έντονα από ένα μέρος των χωρών μελών της ΕΕ απέναντι στη δραματική αύξηση των τιμών, ανακοίνωσε χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

“Η δραματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει ξεκάθαρα τα όρια της υφιστάμενης λειτουργίας της αγοράς. Αυτή σχεδιάστηκε σε μια πολύ διαφορετική συγκυρία“, εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Μπλεντ της Σλοβενίας, πριν από μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που οργανώνεται στην Πράγα στις 9 Σεπτεμβρίου.

Η έκτακτη σύνοδος θα εξετάσει προτάσεις όπως πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού ή παρεμβάσεις για να αποτραπούν δυσλειτουργίες στην αγορά.

 Σύμφωνα με αναφορές, η ΕΕ πρόκειται να επιτύχει τον στόχο πλήρωσης της αποθήκευσης αερίου, δύο μήνες πριν από τον στόχο, την ώρα που η Ρωσία περιορίζει τις προμήθειες.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η ρωσική Gazprom ενημέρωσε τη γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας, Engie, ότι μειώνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου, αρχής γενομένης από σήμερα Τρίτη 30 Αυγούστου, λόγω μιας διαφωνίας μεταξύ των μερών σχετικά με την εφαρμογή κάποιων συμβάσεων, εντείνοντας τις ανησυχίες που σχετίζονται με την προμήθεια ενέργειας.

Σταϊκούρας: Εξαιρετικά δύσκολος χειμώνας

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, στάθηκε στη στοχοπροσήλωση όλων για τον περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος.

Ο ίδιος έκανε λόγο για έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα, «σε πολλά διαφορετικά πεδία», όπως είπε.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί και επιδιώκει έγκαιρα να περιορίσει τους κινδύνους σε αυτά τα πεδία. Ένα πεδίο είναι η ενεργειακή ασφάλεια (…) Το δεύτερο πεδίο έχει να κάνει με την μείωση της κατανάλωσης στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες και πιθανόν να αναλάβουμε ακόμα περισσότερες» ανέφερε ακόμη.



Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα