Τι εκτιμούν οι άντρες σε μια σχέση;

Σύμφωνα με έρευνα, οι άνδρες τείνουν να ορίζουν τον εαυτό τους λιγότερο μέσα απο την σχέση τους και περισσότερο απο άλλους τομείς της ζωής τους
(όπως αναφορικά η καριέρα τους). Άλλες έρευνες υποστηρίζουν οτι οι άνδρες μπορεί να περισσότερο "κολλημένοι" με την σχέση τους απο ότι οι γυναίκες και ότι η ψυχική τους υγεία είναι περισσότερο συνδεδεμένη με την σχέση τους παρά στις γυναίκες.
Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών μπορεί να εξηγήσουν το γιατί οι άνδρες έχουν μικρότερη πιθανότητα απο τις γυναίκες να εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους μέσα στ γάμο. Εξαιτίας των διφορούμενων αποτελεσμάτων, η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου είχε στόχο να εξετάσει κατά πόσο οι σχέσεις μπορεί να επηρεάσουν την άποψη που έχουν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες για τους εαυτούς τους, ρωτώντας τους μια σειρά ερωτήσεων κατά την διάρκεια 3 πειραμάτων.

Το πρώτο πείραμα είχε στόχο να εξερευνήσει το κατά πόσο όταν κάποιος ήταν μέσα σε μια σχέση μπορεί να επηρέαζε την αυτοεκτίμηση του. Έτσι ρωτήσανε άνδρες και γυναίκες συμμετέχοντες ερωτήσεις του τύπου "Γενικά, πόσο πιστεύετε οτι οι άνδρες και οι γυναίκες βασίζουν την αυτοεκτίμηση τους απο το γεγονός ότι είναι σε μια σχέση?¨ Όπως επίσης, "γενικά, πόσο πιστεύετε οτι οι άνδρες και οι γυναίκες βασίζουν την αυτοεκτίμηση τους σύμφωνα με την αίσθηση της κοντινότητας και της οικειότητας που βιώνουν μέσα στην σχέση τους;".

Οι άνδρες βασίσανε την αυτοεκτίμηση τους με βάση του κατά πόσο ήταν σε σχέση ή όχι έναντι των γυναικών. Αλλά εξίσου σημαντικό ήταν το γεγονός οτι άλλοι τομείς της σχέσης, (όπως η ποιότητα της σχέσης) δεν είχανε την ίδια επίδραση στην αυτοεκτίμηση τν ανδρών. Επίσης οι άνδρες έκριναν οτι το κοινωνικό τους status είναι πιο σημαντικό όφελος που μπορούν να αποκτήσουν μέσα απο μια σχέση, σε αντίθεση με τις γυναίκες.

Το δεύτερο πείραμα επιβεβαίωσε οτι οι άνδρες επηρεάζονται περισσότερο στο κομμάτι της αυτοεκτίμησης αν είναι σε σχέση ή όχι, σε αντίθεση με τις γυναίκες. Τα δύο πρώτα πειράματα κατάφεραν να υποστηρίξουν έντονα οτι οι άνδρες θεωρούν πολύ σημαντική την σχέση τους για την αυτοεκτίμηση τους, γιατί για ένα μεγάλο ποσοστό θεωρούν οτι είναι πολύ σημαντική για το κοινωνικό τους status. 

Κατά την διάρκεια του τρίτου πειράματος, θέλανε να παρατηρήσουνε στη πράξη το παραπάνω αποτέλεσμα. Η ομάδα παρατήρησε κατά πόσο η χρήση συγκεκριμένων λέξεων άλλαζε όταν η σχέση "ήταν σε κρίση", ή όταν φαντάζονταν ένα χωρισμό. Η χρήση συγκεκριμένων λέξεων αυξάνεται όταν οι άνθρωποι ανησυχούν για κάτι - λέξεις όπως κερδίζω, πετυχαίνω, νικώ υπονοούν μια ανησυχία σχετικά με το κοινωνικό status; και λέξεις όπως πόνος, άσχημος, αρνητικός αντιπροσωπεύουν αρνητικά συναισθήματα, ενώ λέξεις όπως εμείς, δική μας, υπονοούν ανησυχίες σχετικά με την σχέση. Έτσι η ομάδα μέτρησε πόσες φορές οι λέξεις που σχετίζονταν με το κοινωνικό status είχανε αναφερθεί απο τους συμμετέχοντες όταν τους είχε ζητηθεί να φανταστούν οτι βιώνουν ένα χωρισμό και κατ'επέκταση τους είχε ζητηθεί να γράψουν πως πίστευαν οτι θα επηρεαζόταν η ζωή τους απο αυτό το γεγονός. Οι ερευνητές ανακάλυψαν οτι οι άνδρες είχανε την τάση να χρησιμοποιούν λέξεις που εκφράζουν τν ανησυχία τους σχετικά με το κοινωνικό τους status όταν φαντάζονταν έναν χωρισμό, ενώ οι γυναίκες είχανε την τάση να χρησιμοποιήσουν λέξεις που εξέφραζαν ανησυχία σχετικά με την έλλειψη σύνδεσης με τον σύντροφο τους.

Οι ερευνητές δεν εντυπωσιάστηκαν με τα αποτελέσματα του τρίτου πειράματος, τα οποία μπορεί να εξηγούν γιατί οι άνδρες έχουν μικρότερες πιθανότητες να εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους μέσα στο γάμο. Εφόσον οι άνδρες, τουλάχιστον κατά μέσο όρο, "ενδιαφέρονται" περισσότερο για το τι μπορεί να προσφέρει η σχέση τους στ κοινωνικό τους status παρά για το επίπεδο σύνδεσης με το σύντροφο τους, υπάρχει μια λογική εξήγηση γιατί έχουν μικρότερες πιθανότητες να φύγουν απο μια δυστυχισμένη σχέση.

Τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα για την διαφορά ανάμεσα στα 2 φύλλα, αλλά είναι σημαντικό να επισημανθεί οτι τα αποτελέσματα είναι πολύ γενικά και δεν θα έπρεπε να βιαστούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα οτι οι άνδρες ενδιαφέρονται, είτε όντας σε σχέση είτε μέσα σε ένα γάμο, μόνο για το κοινωνικό τους status.

Πολλές ερευνητικές προσπάθειες θα χρειαστεί να προστεθούν για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τι είναι αυτό που μας κάνει να είμαστε σε σχέση είτε όχι, αλλά η συγκεκριμένη έρευνα μας δίνει μια αίσθηση σχετικά με τις διαφορές ανάμεσα στους άνδρες κ τις γυναίκες, οι οποίες έχουνε εξελιχθεί πριν πολύ καιρό, αλλά μπορεί να είναι ακόμα χρήσιμα και για το τι συμβαίνει σήμερα.


Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα