Αυτά είναι τα συμπτώματα της λοιμώδους μονοπυρήνωσης

Γνωρίζατε πως το πιο γνωστό σύμπτωμα της λοιμώδους μονοπυρήνωσης είναι η εξάντληση; Ωστόσο, δε θα πρέπει να… μείνετε μόνο σε αυτό καθώς υπάρχουν και άλλα σημάδια που χρειάζονται προσοχή.

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι ίωση που προκαλείται συνήθως από τον ιό Epstein Barr.

Η ίωση είναι πολύ κοινή σε εφήβους και παιδιά. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν προσβληθεί κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Στους ενήλικες μεταδίδεται συχνά μέσω του φιλιού (εξ ου και η ονομασία «νόσος του φιλιού») και σπανιότεροα μέσω της σεξουαλικής επαφής ή της μετάγγισης μολυσμένου αίματος.

Στα παιδιά μεταδίδεται είτε από τον οικογενειακό περίγυρο είτε από το σάλιο των συμμαθητών τους.

Οι περισσότεροι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί. Όταν υπάρχουν συμπτώματα όμως, λόγω της βαρύτητας αλλά και της παρατεταμένης διάρκειάς τους, οι ασθενείς καλό είναι να παρακολουθούνται από γιατρό.

Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα της λοιμώδους μονοπυρήνωσης:

Κούραση: Είναι το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ίωσης που έχει ως αποτέλεσμα την αποχή από το σχολείο και την εργασία. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται έντονη κούραση ακόμη και έξι μήνες μετά την προσβολή από τον ιό.

Πονόλαιμος: Πολλοί μπερδεύουν τη λοιμώδη μονοπυρήνωση με μια επώδυνη βακτηριακή λοίμωξη του λαιμού. Οι πάσχοντες από λοιμώδη μονοπυρήνωση έχουν φαγούρα στο λαιμό και δυσκολία στην κατάποση, ενώ δεν είναι ασυνήθιστο να εμφανίζονται λευκές κηλίδες στις αμυγδαλές.

Πρησμένοι λεμφαδένες: Στους μικρούς αδένες που βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις, συχνά παρατηρείται φλεγμονή. Συνήθως διογκώνονται οι αδένες στο πίσω μέρος του λαιμού, αλλά η λοιμώδης μονοπυρήνωση μπορεί να προκαλέσει διόγκωση όλων των λεμφαδένων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται στη μασχάλη και τη βουβωνική χώρα.

Πυρετός ή ρίγη: Οι πάσχοντες έχουν συνήθως υψηλό πυρετό, από 38,8 έως 40 βαθμούς Κελσίου. Πολλοί αναφέρουν ότι ο πυρετός ανεβαίνει το απόγευμα ή το βράδυ και μπορεί να διαρκέσει ημέρες ή και εβδομάδες, ανάλογα με το πώς καταπολεμά το σώμα τους την ίωση.

Πονοκέφαλος / μυϊκοί πόνοι: Η μονοπυρήνωση έχει πολλά μη ειδικά συμπτώματα, όπως είναι ο πονοκέφαλος, οι μυϊκοί πόνοι και η δυσφορία.

Εξάνθημα: Κάποιοι εμφανίζουν ροζ ή κοκκινωπό εξάνθημα που μοιάζει με ιλαρά. Είναι όμως σπανιότερο και συνήθως προκαλείται από τη λήψη αντιβιοτικών.

Διόγκωση σπλήνα: Ο σπλήνας είναι όργανο που φιλτράρει το αίμα και παίζει ρόλο στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Όταν έχετε μονοπυρήνωση, ο σπλήνας έχει φλεγμονή και μπορεί να αισθάνεστε πόνο όταν ο γιατρός πιέζει πάνω και αριστερά την κοιλιά σας. Μετά την μονοπυρήνωση δεν πρέπει να γυμνάζεστε για 3-4 εβδομάδες. Οποιοδήποτε τραύμα στην κοιλιακή χώρα μπορεί να προκαλέσει ρήξη του σπλήνα. Εάν νιώσετε ξαφνικό οξύ πόνο στην κοιλιακή χώρα, αναζητήστε επειγόντως ιατρική βοήθεια.

Ίκτερος: Οι πάσχοντες από μονοπυρήνωση μπορεί να αναπτύξουν ίκτερο, δηλαδή κιτρίνισμα των ματιών ή της επιδερμίδας λόγω διόγκωσης του ήπατος.Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα