Βιταμίνη Β6: H βιταμίνη που μειώνει άγχος και κατάθλιψη

 Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental, παρέχει πολύτιμα στοιχεία που υποστηρίζουν τη χρήση συμπληρωμάτων που πιστεύεται ότι τροποποιούν τα επίπεδα δραστηριότητας στον εγκέφαλο για την πρόληψη ή τη θεραπεία διαταραχών της διάθεσης. Ο Δρ David Field, επικεφαλής συγγραφέας από τη Σχολή Ψυχολογίας και Κλινικών Γλωσσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Reading, σημείωσε ότι: «Η λειτουργία του εγκεφάλου βασίζεται σε μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των διεγερτικών νευρώνων που μεταφέρουν πληροφορίες και των ανασταλτικών νευρώνων που αποτρέπουν τη φυγή. 

Οι πρόσφατες θεωρίες έχουν συνδέσει τις διαταραχές της διάθεσης και κάποιες άλλες νευροψυχιατρικές παθήσεις με μια διαταραχή αυτής της ισορροπίας. Η βιταμίνη Β6 βοηθά το σώμα να παράγει έναν συγκεκριμένο χημικό αγγελιοφόρο που αναστέλλει τις παρορμήσεις στον εγκέφαλο και η μελέτη μας συνδέει αυτό το κατευναστικό αποτέλεσμα με μειωμένο άγχος μεταξύ των συμμετεχόντων».

Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι πολυβιταμίνες μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα στρες, ελάχιστες μελέτες έχουν διεξαχθεί για το ποιες συγκεκριμένες βιταμίνες έχουν αυτό το αποτέλεσμα. Η νέα μελέτη επικεντρώθηκε στον πιθανό ρόλο των βιταμινών Β6, οι οποίες είναι γνωστό ότι αυξάνουν την παραγωγή GABA (Γάμμα-Αμινοβουτυρικό Οξύ), μιας χημικής ουσίας που μπλοκάρει τα ερεθίσματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο. Στην τρέχουσα δοκιμή, περισσότεροι από 300 συμμετέχοντες έλαβαν τυχαία συμπληρώματα βιταμίνης Β6 ή Β12 πολύ πάνω από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ή ένα εικονικό φάρμακο με το φαγητό για ένα μήνα.

Η μελέτη έδειξε ότι η βιταμίνη Β12 είχε μικρή επίδραση σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου, αλλά η βιταμίνη Β6 είχε μια στατιστικά αξιόπιστη διαφορά. Τα αυξημένα επίπεδα GABA μεταξύ των συμμετεχόντων που είχαν λάβει συμπληρώματα βιταμίνης Β6 επιβεβαιώθηκαν από οπτικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στο τέλος της δοκιμής, υποστηρίζοντας την υπόθεση ότι η Β6 ήταν υπεύθυνη για τη μείωση του άγχους. Εντοπίστηκαν ανεπαίσθητες αλλά αβλαβείς αλλαγές στην οπτική απόδοση, σύμφωνα με ελεγχόμενα επίπεδα εγκεφαλικής δραστηριότητας. Ο Δρ Φιλντ σημείωσε: «Πολλά τρόφιμα, όπως ο τόνος, τα ρεβίθια και πολλά φρούτα και λαχανικά, περιέχουν βιταμίνη Β6. Ωστόσο, οι υψηλές δόσεις που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη δοκιμή υποδηλώνουν ότι τα συμπληρώματα θα ήταν απαραίτητα για να έχουν θετική επίδραση στη διάθεση.

Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα