Tην Δευτέρα 20 Αυγούστου βγαίνουμε από τα μνημόνια

Μήνυμα ενόψει της εξόδου της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, μετά από οκτώ χρόνια κρίσης την ερχόμενη Δευτέρα
20 Αυγούστου, απευθύνει ο αρμόδιος για τα δημόσια οικονομικά Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Συγκεκριμένα ο Επίτροπος εκτιμά ότι η ευρωζώνη έλαβε τη σωστή απόφαση να σώσει την Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τη συνετή δημοσιονομική και μακρο-οικονομική πολιτική, ενώ ταυτόχρονα με την ευκαιρία ζητά τον εκδημοκρατισμό της ευρωομάδας (eurogroup) και τον μετασχηματισμό της ΟΝΕ με σκοπό την πρόληψη μελλοντικών κρίσεων, στη βάση των προτάσεων της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα ο Επίτροπος αναφέρει στο μήνυμά του:

Όσον αφορά το κατά πόσον η ΕΕ είχε δίκιο να "σώσει την Ελλάδα", λέει: "Χωρίς ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια, η ελληνική οικονομία θα είχε καταρρεύσει, ίσως να μην ανακάμψει για δεκαετίες. Το κόστος και οι συνέπειες αυτής της κατάρρευσης σε άλλες χώρες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της θα ήταν πολύ μεγαλύτερες από τα δισεκατομμύρια ευρώ που δανείστηκαν προς αυτήν. Όλες οι οικονομίες της ΕΕ θα είχαν παρασυρθεί, τουλάχιστον εν μέρει, στην ελληνική άβυσσο. Βγαίνουμε από αυτή την εμπειρία συλλογικά ισχυρότεροι".

Κληθείς να απαντήσει αν το τέλος αυτού του ελληνικού προγράμματος είναι το τέλος της ελληνικής κρίσης ο Επίτροπος δήλωσε: "Η 20η Αυγούστου σηματοδοτεί το τέλος των οκτώ ετών που ήταν ιδιαίτερα οδυνηρά για τον ελληνικό λαό και αποσταθεροποιούσαν βαθιά τη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο, καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει κάνει περισσότερα για τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης και της οικονομίας της. Σήμερα, η Ελλάδα έχει επανέλθει στην ανάπτυξη και το κάποτε τεράστιο δημόσιο έλλειμμα έχει μετατραπεί σε ένα σταθερό δημοσιονομικό πλεόνασμα".

"Είναι σαφές", λέει ο Επίτροπος, "ότι η πραγματικότητα στην πράξη παραμένει δύσκολη". "Ο χρόνος για λιτότητα έχει τελειώσει, αλλά το τέλος του προγράμματος δεν είναι το τέλος του δρόμου για μεταρρύθμιση. Πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να σταθεί και στα δύο της πόδια. Η μείωση του δημόσιου χρέους και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων πρέπει να είναι οι κυριότερες προτεραιότητες της κυβέρνησης", τονίζει ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Απαντώντας στο ερώτημα, γιατί η κρίση διήρκεσε τόσο πολύ, ο αρμόδιος Επίτροπος αναφέρει: "Στην αρχή της ελληνικής κρίσης δεν είχαμε ούτε την ικανότητα ούτε τα εργαλεία, πόσο μάλλον τον πολιτικό πολιτισμό, να διαχειριστούμε την κατάσταση. Επίσης υποτιμήσαμε τη βαθιά κρίση που αντιμετώπιζε το ελληνικό κράτος και η οικονομία. Και φυσικά, η ad hoc τρόικα των θεσμών με διαφορετικές, προτεραιότητες και περιορισμούς, σε συνδυασμό με την ανάγκη ομοφωνίας στην Ευρωομάδα, σήμαινε ότι οι συμφωνίες συχνά καθυστερούν και υποβαθμίζονται".

"Οκτώ χρόνια κρίσης είναι πολύ μακρύ διάστημα: πολλοί πολιτικοί, Έλληνες και Ευρωπαίοι, φέρουν κάποια ευθύνη και θα δεχθώ και εγώ το μερίδιό μου. Αλλά πολλοί από εμάς έχουμε κάνει ό, τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό. Έδωσα επίμονα αυτήν τη μάχη, μερικές φορές μόνος ή με τον Jean-Claude Juncker στην Ευρωομάδα. Και είμαι υπερήφανος που είμαι συνεπής σε αυτή την επιδίωξη", τονίζει ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Επιπλέον και σχετικά με το αν η τεχνοκρατική προσέγγιση επικράτησε έναντι της δημοκρατίας, ερώτημα που τέθηκε συχνά τα τελευταία χρόνια ο Επίτροπος Μοσκοβισί απαντά: "Ενώ οι υπάλληλοι είχαν σημαντική επιρροή στη διαδικασία, ενήργησαν με εντολή που δόθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, οι οποίοι έλαβαν τις τελικές αποφάσεις. Ωστόσο, η ίδια η Ευρωομάδα ως συλλογικό όργανο δεν υπόκειται σε πραγματικό δημοκρατικό έλεγχο. Εγώ ο ίδιος αισθάνθηκα άβολα όταν αποφασίσαμε, πίσω από κλειστές πόρτες, τη μοίρα εκατομμυρίων Ελλήνων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο περιέγραψα αυτήν την κατάσταση ως δημοκρατικό σκάνδαλο: όχι επειδή οι υπουργοί ενήργησαν με κακή βούληση, αλλά επειδή συχνά δεν ήταν πλήρως ενημερωμένοι ή δεν είχαν ακριβή εντολή από τα εθνικά κοινοβούλιά τους. Από αυτό προκύπτει σαφές μάθημα: η Ευρωομάδα πρέπει να γίνει πιο δημοκρατική, πιο διαφανής και να παρακολουθείται καλύτερα".

Τέλος σχετικά με το μέλλον για την Ελλάδα και τη ζώνη του ευρώ, ο Επίτροπος Μοσκοβισί σημειώνει: "Η ολοκλήρωση του προγράμματος είναι μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και για ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ελλάδα ξαναβρίσκει τη νόμιμη θέση της στη ζώνη του ευρώ και μεγαλύτερη αυτονομία στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαταλείπει την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διασφαλίσει την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα, παραμένοντας όμως σύμμαχος της Ελλάδας. Η παρακολούθηση που θα διεξαχθεί δεν είναι ένα κρυφό τέταρτο πρόγραμμα: δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα ή μεταρρυθμίσεις. Για την Ελλάδα, πρόκειται για την ενίσχυση της υποστήριξης όλων των εταίρων για την ολοκλήρωση των βασικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για τη διασφάλιση ενός σταθερού μέλλοντος για τη χώρα. Για τους Ευρωπαίους εταίρους, πρόκειται για την εξασφάλιση ότι η Ελλάδα σέβεται τις προηγούμενες δεσμεύσεις της. Ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο".

"Η ζώνη του ευρώ πρέπει να συνεχίσει την ολοκλήρωσή της και να σκεφτεί τις επόμενες κρίσεις, οι οποίες αναπόφευκτα θα προκύψουν. Πρέπει να προβλέψουμε, αντί να περιμένουμε μέχρι να βρισκόμαστε στην άκρη της αβύσσου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε τις προτάσεις της προς αυτή την κατεύθυνση: ελπίζω ότι τα κράτη μέλη μας θα έχουν τη σοφία να προσβλέπουν στο μέλλον με εμπιστοσύνη", καταλήγει στο μήνυμά του.Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα