Τι άλλαξε στα γενόσημα φάρμακα και τη συμμετοχή των ασθενών

Σημαντικές αλλαγές σημειώθηκαν στα γενόσημα φάρμακα. Συγκεκριμένα εξισώνεται η τιμή αποζημίωσης των γενόσημων φαρμάκων με
τη λιανική τιμή τους, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος 4549/18 και η αναπροσαρμογή της Θετικής Λίστας, κάτι που πρακτικά συνεπάγεται με την κατάργηση της συμμετοχής του ασθενή στην αγορά των συγκεκριμένων συνταγογραφούμενων σκευασμάτων.

Την απόφαση χαιρετίζουν με κοινή ανακοίνωση τους 21 ομοσπονδίες και σύλλογοι ασθενών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η εξίσωση της τιμής αποζημίωσης των γενοσήμων με τη λιανική τιμή καθώς και η μηδενική επιβάρυνση για όσους πλήρωναν συμμετοχή 10% συνιστούν πράγματι θετικά μέτρα, ωστόσο θα πρέπει να ενταχθούν σε μία συνολικότερη προσπάθεια περιορισμού της ιδιωτικής φαρμακευτικής δαπάνης μέσω της περαιτέρω μείωσης της θεσμοθετημένης συμμετοχής του ασθενούς στο φάρμακο και της καταπολέμησης της υπερσυνταγογράφησης και της προκλητής ζήτησης».

Παράλληλα, οι φορείς των ασθενών σημειώνουν ότι ο στόχος για τη διείσδυση των γενοσήμων στο 40% της εξωνοσοκομειακής αγοράς παραμένει ανέφικτος, καθώς καλύπτουν το 23% της αξίας του συνόλου των φαρμάκων που καταναλώνονται κ το 24% των συσκευασιών.

Με βάση αυτό, ζητούν επιτάχυνση της εφαρμογής παρεμβάσεων θετικού χαρακτήρα και τη δημιουργία ενός πλέγματος θετικών κινήτρων για τον ασθενή, το γιατρό και τον φαρμακοποιό, με την παράλληλη καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των γενόσημων φαρμάκων.

Όπως επισημαίνουν οι Σύλλογοι Ασθενών, «η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη την τελευταία οκταετία συμπιέστηκε δραστικά στην Ελλάδα. Ένα μέρος της συμπίεσης απορροφήθηκε από τις μειώσεις των τιμών των φαρμάκων, ωστόσο ένα σημαντικό τμήμα αυτής της προσαρμογής μετατράπηκε σε οικονομική επιβάρυνση των ασθενών και των πολιτών. Ως αποτέλεσμα, η επιβάρυνσή τους προσεγγίζει το 30% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης».






Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα