Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Τουρκίας - HΠΑ

Εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ επιζητά η Τουρκία, αλλά μόνο σε λεκτικό επίπεδο αφού αυξάνει δραστικά τους δασμούς
για αμερικανικά προϊόντα. Στο μεταξύ και η υπόθεση Μπράνσον εξακολουθεί να προβληματίζει.

Να κατέβουν οι τόνοι στη διένεξη ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ φαίνεται να επιχειρεί, τουλάχιστον σε επίπεδο λόγων, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δια μέσου του εκπροσώπου του Ιμπραχίμ Καλίν, διεμήνυσε ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να συνεχίσει το διάλογο με τη Ουάσιγκτον, εφόσον οι ΗΠΑ επιδείξουν εποικοδομητική στάση στο διπλωματικό και εμπορικό ρήγμα των τελευταίων ημερών. Ο Ιμπραχίμ Καλίν έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι δεν έχουν προγραμματιστεί διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους προέδρους των δύο χωρών.

Επίσης τόνισε ότι η Άγκυρα θα κάνει χρήση των δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, εάν οι ΗΠΑ δεν ξεπαγώσουν την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F35. Σε ό,τι αφορά την τουρκική οικονομία, είπε ότι περιμένει ομαλοποίηση της οικονομικής κατάστασης. Για το θέμα του αμερικανού πάστορα, δεν έκανε αναφορά, αλλά η νέα απορριπτική απόφαση δεν προοιωνίζεται σύντομα εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.

Η υπόθεση Μπράνσον και οι δασμοί

Πιο συγκεκριμένα λάδι στη φωτιά της ήδη υπάρχουσας κρίσης ΗΠΑ-Τουρκίας έριξε η σημερινή απόφαση του Β' Kακουργιοδικείου Σμύρνης, το οποίο απέρριψε την αίτηση άρσης του κατ' οίκον περιορισμού και της απαγόρευσης εξόδου από την Τουρκία του Αμερικανού πάστορα Μπράνσον. Το δικαστήριο παρέπεμψε την ένσταση σε ανώτερο δικαστήριο, το οποίο και θα την εξετάσει.

Παράλληλα δημοσιεύθηκε σήμερα στην επίσημη εφημερίδα του κράτους η απόφαση του Προέδρου Ερντογάν για αύξηση των δασμών σε ορισμένα αμερικανικά προϊόντα μέχρι και 100% σε αντίποινα για τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Οι αυξήσεις συμπεριλαμβάνουν μεγάλη γκάμα προϊόντων από το ρύζι, τα καλλυντικά έως και τα αμερικανικά αυτοκίνητα.

Μποϋκοτάζ και επεισόδια

Στο μεταξύ μετά την χθεσινή έκκληση του Ταγίπ Ερντογάν για μποϋκοτάζ στα αμερικανικά ηλεκτρονικά προϊόντα ομάδα πολιτών στα Άδανα έκαψαν δημόσια δολάρια και διαδήλωσαν φωνάζοντας ότι θα χρησιμοποιούν πλέον κινέζικα και τουρκικά κινητά.

Πάντως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται πως τα μέτρα της Κεντρικής Τράπεζας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποδίδουν και η λίρα συνεχίζει και σήμερα να ανακάμπτει ελαφρά σε σχέση με το δολάριο, το οποίο εμφανίζει πτώση μέχρι και 5,76 λίρες. Το ευρώ, τέλος, καταγράφει πτώση κάτω από τις 6,90 λίρες Τουρκίας.Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα