Δεν υπάρχει πια Μάτι. Δεν υπάρχει τίποτα. Χάθηκαν όλα!

Τις δραματικές στιγμές που έζησαν στην κόλαση της φωτιάς τη Δευτέρα περιγράφουν κάτοικοι του Ματιού που βρισκεται
στα σύνορα Νέας Μάκρης και Ραφήνας.

Τη Δευτέρα ο Θρασύβουλος Τσαρόπουλος ξεκινούσε τις διακοπές του. Η είδηση για την πυρκαγιά στην ανατολική Αττική τον βρήκε να οδηγεί στην εθνική οδό, κάπου στην Πελοπόννησο. Αμέσως αποφάσισε να πάρει το δρόμο της επιστροφής για το Μάτι.

Εκεί έχει ζήσει σε όλη του τη ζωή και εκεί βρίσκεται το σπίτι του και η επιχείρηση του, ένα εστιατόριο. «Η Εθνική οδός ήταν κλειστή λόγω της πυρκαγιάς στην Κινέτα. Έτσι κατάφερα να φτάσω στο Μάτι μόνο την Τρίτη το μεσημέρι. Ούτε το σπίτι, ούτε η ταβέρνα υπάρχει πια, έχουν καεί ολοσχερώς. Δεν υπάρχει πια τίποτα, όλος μου ο κόπος καταστράφηκε». Ο κ. Τσαρόπουλος είναι συγκλονισμένος όμως, κατά κάποιον τρόπο μπορεί να αισθάνεται κ τυχερός που η στιγμή της πυρκαγιάς δεν τον βρήκε στο σπίτι του.

Η φωτιά στην περιοχή τελείωσε, οι κάτοικοι πια ψάχνουν τα κατεστραμμένα σπίτια ελπίζοντας πως μέσα τους δε θα συναντήσουν κάποιον απανθρακωμένο άνθρωπο. Συνέχεια έρχονται καινούργιες πληροφορίες για αγνοούμενους.

Το Μάτι δεν υπάρχει πια. Όλα τα κτίσματα έχουν καταστραφεί τελείως.

Έχω ακούσει μέσω φίλων και γνωστών για πάρα πολλούς γείτονες μας που έχασαν τη ζωή τους από τη φωτιά. Μίλησα με έναν φίλο μου αστυνομικό, λέει πως ο συνολικός αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει τα 100 άτομα. Ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα, είναι πάρα πολλοί οι άνθρωποι που αγνοούνται» λέει ο κ. Τσαρόπουλος.

«Το Μάτι είναι ένας οικισμός που τα σπίτια μεταξύ τους χωρίζονται από συνεχόμενα πεύκα. Το να επεκταθεί μια πυρκαγιά είναι πολύ εύκολο. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα, μόνο στάχτες και καμμένα οικήματα. Σχεδόν κάθε καλοκαίρι η περιοχή έπιανε φωτιά, και κάθε χρόνο λέγαμε πως ήμασταν τυχεροί που τη γλιτώσαμε. Φέτος η τύχη αυτή σταμάτησε» δηλώνει. Ο Βασίλης Ανδριόπουλος, διασώστης και εκπαιδευτής διάσωσης του Ερυθρού Σταυρού ήταν επικεφαλής της ομάδας που βρήκε 30 πτώματα, πολύ κοντά σε μια ταβέρνα στο Μάτι. «Βρήκαμε 26 απανθρακωμένους ανθρώπους σε απόσταση 30 μέτρων από τη θάλασσα και άλλους 4 σε μια ακτίνα πεντακοσίων μέτρων», λέει.

«Είδαμε πολλά εγκλωβισμένα αυτοκίνητα με τα κλειδιά στη θέση τους, πράγμα που σημαίνει πως οι κάτοχοι τους προσπάθησαν αρχικά να ξεφύγουν με αυτά, αλλά δεν τα κατάφεραν. Ο κ. Ανδριόπουλος έχει συμμετάσχει σε αποστολές διάσωσης στις πυρκαγιές της Ηλείας, στο σεισμό της Αθήνας το 1999, αλλά και σε αντίστοιχα γεγονότα στο εξωτερικό.

«Εδώ είδα στιγμές που δεν θα τις ξεχάσω ποτέ. Μια οικογένεια αγκαλιασμένη, τα παιδιά με τους γονείς, που απλά περίμεναν τις φλόγες χωρίς να έχουν άλλη επιλογή. Προφανώς δεν κατάλαβαν το μέγεθος της πυρκαγιάς και παρέμειναν στην ταβέρνα πιο πολύ ώρα από ότι έπρεπε. Βρήκαμε και έναν άλλον άνθρωπο ο οποίος βρισκόταν στην ταβέρνα, έφυγε όμως νωρίτερα και είναι απλά τραυματίας με εγκαύματα. Η τύχη αυτών των ανθρώπων κρίθηκε μέσα σε ελάχιστα λεπτά» σχολιάζει.

«Το να πεις αν θα μπορούσαν να έχουν σωθεί είναι ανεύθυνο. Σε αυτές τις στιγμές αποφασίζεις με το ένστικτο και με τα δεδομένα που ισχύουν εκείνη την ώρα. Ο άνεμος άλλαζε συνεχώς και η πυρκαγιά τους παγίδευσε» λέει.

Στο δημαρχείο της Ραφήνας ο Ερυθρός Σταυρός έχει στήσει από το πρωί ένα κέντρο όπου μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια άνθρωποι που χτυπήθηκαν από την πυρκαγιά. Οι στιγμές και εκεί είναι δραματικές. «Από το πρωί έχουν περάσει από δω εκατοντάδες άνθρωποι» λέει ο Γιάννης Μακρής τομεάρχης τον Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού, που βρίσκεται εκεί.

«Έρχονται να μας πουν για ανθρώπους που αγνοούνται, πολλοί από αυτούς είναι τόσο ταραγμένοι που δεν μπορούν να δώσουν πληροφορίες για τον άνθρωπο που αναζητούν. Είμαστε σε επικοινωνία με τα ξενοδοχεία της περιοχής για να δούμε αν υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν έχουν βρεθεί. Επίσης, εκτός από τις υπηρεσίες πρώτης βοήθειας θα φροντίσουμε να υπάρξει και ένα κέντρο για την ψυχολογική υποστήριξη όσων ανθρώπων χτυπήθηκαν από την πυρκαγιά.

Οι άνθρωποι αυτοί θα κάνουν καιρό να συνέλθουν, ακόμα δεν είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε το ολοκληρωτικό μέγεθος της καταστροφής». Ο Κώστας 31 ετών, κάτοικος Ραφήνας, βρισκόταν στο σπίτι του όταν έγιναν γνωστές οι τραγικές συνέπειες της πυρκαγιάς.

Αμέσως πήγε στο λιμάνι. «Έβλεπες παντού ανθρώπους να κλαίνε, να φωνάζουν, να ρωτάνε για τον άνθρωπο τους με τον οποίων είχαν ώρες να επικοινωνήσουν. Αρκετοί ήταν τουρίστες που δεν μιλούσαν ούτε αγγλικά ούτε ελληνικά και απλά φώναζαν χωρίς κανείς να μπορεί να τους βοηθήσει.

Κάθε φορά που ένα σκάφος με διασωθέντες έφτανε στο λιμάνι υπήρχαν στιγμές ανακούφισης. Όμως δεν ήταν όλες οι στιγμές έτσι. Μετά τα μεσάνυχτα είδα να βγάζουν από ένα σκάφος ένα απανθρακωμένο άνθρωπο. Δεν έξω ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο».

Λογαριασμός από τον Ερυθρό Σταυρό για την στήριξη των πληγέντων

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός μπροστά σε αυτή την εθνική τραγωδία που βιώνει η χώρα μας από τις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου στην Αττική έχει προχωρήσει στο άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο ιδιώτες ή εταιρείες που το επιθυμούν, μπορούν να συνεισφέρουν οικονομικά για την ανακούφιση των πληγέντων.

Πληροφορίες Λογαριασμού: ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ΕΡΓΑΣΙΑΣ A.E.

Αρ. Λογαριασμού 0026.0240.31.0201181388 IBAN GR6402602400000310201181388












Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα