Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στη Μόσχα

Με μια σκληρή ανακοίνωση απαντά το υπουργείο Εξωτερικών στην επίθεση της Μόσχας, δια στόματος της εκπροσώπου του
ΥΠΕΞ Μαρίας Ζαχάροβα, για τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα.

Όπως τονίζει η ανακοίνωση του υπουργείου, οι σημερινές δηλώσεις της κ. Ζαχάροβα είναι «χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική».

«Τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα. Τα στοιχεία δε, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους» αναφέρει η εν λόγω ανακοίνωση, και συμπληρώνει: «Η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη σημερινή της όμως δήλωση, η Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες».

Στην ίδια ανακοίνωση, τονίζεται ότι η «συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει» και πως κανένας δεν δικαιούται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας.

Διαψεύδονται δε, και τα περί ανάμειξης τρίτης χώρας στην απόφαση της Αθήνας να απελάσει τους διπλωμάτες: «Τέλος, ανυπόστατοι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πιέσεων τρίτων, είναι ανάξιοι σχολιασμού και δείχνουν νοοτροπία ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».
«Η απέλαση θα έχει συνέπειες»

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυσε ότι η απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα «θα έχει συνέπειες» και ότι η κίνηση αυτή δεν θα μείνει αναπάντητη.

Σε δηλώσεις της, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα είπε πως «οι Έλληνες θα έπρεπε να είχαν επικοινωνήσει με τους Ρώσους εταίρους τους».

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών άφησε για ακόμη μια φορά να εννοηθεί ότι πίσω από την απόφαση της Αθήνας υπήρχαν «πιέσεις» τρίτων.

«Δυστυχώς, βέβαια, μιλάμε για πολιτική. Τέτοια πράγματα δεν περνούν χωρίς συνέπειες, δεν εξαφανίζονται χωρίς ίχνος. Βέβαια, δυστυχώς, όλα αυτά ρίχνουν σκιά στις διμερείς σχέσεις, χωρίς να εισάγουν κανένα εποικοδομητικό στοιχείο», σημείωσε.

Η απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα και η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα για άλλους δύο ήταν η «απάντηση» σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας.

Δημοσιεύματα στον κυριακάτικο Τύπο και πηγές κοντά στην ελληνική κυβέρνηση υποδεικνύουν ότι ο λόγος της απέλασης ήταν τα αδιάσειστα στοιχεία που είχαν οι ελληνικές υπηρεσίες για απόπειρα χρηματισμού διπλωματών και πολιτικών προκειμένου να προκληθούν αντιδράσεις και να υπονομευθεί η συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.





Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα