Άγκυρα: Οι Τούρκοι έχουν δικαιώματα στο φυσικό αέριο της Κύπρου

Για αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Κύπρου, αλλά και
για μονομερείς ενέργειες των Ελληνοκυπρίων όσον αφορά τις έρευνες των υδρογονανθράκων κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Αναλυτικότερα, με μια προκλητική ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος ασκεί κριτική στην ελληνοκυπριακή κυβέρνηση για τις μονομερείς ενέργειες στους υδρογονάνθρακες "παραβλέποντας τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα του Τουρκοκυπριακού λαού, οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού, στις πηγές φυσικού πλούτου".

Σε άλλο σημείο η Άγκυρα επισημαίνει πως θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας, δηλώντας "αποφασισμένοι να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου στο πλαίσιο της στήριξής μας της τουρκοκυπριακής πλευράς".

Μάλιστα, το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελληνοκυπριακή πλευρά, "η οποία αντί να αναλώνει προσπάθειες προς μία δίκαιη και μόνιμη διευθέτηση στην Κύπρο, επιμένει να συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού κ στη συνέχιση των ερευνών για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων". Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η στάση των Ελληνοκυπρίων "είναι ο βασικός λόγος που οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έχουν αποτύχει και δεν έχουν οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα για μισό αιώνα".

Ολοκληρώνοντας, το τουρκικό ΥΠΕΞ απευθύνεται και στις εταιρείες που βρίσκονται σε τρίτες χώρες, οι οποίες "θα πρέπει να αποφύγουν να παρέχουν στήριξη, μέσω της συνεργασίας τους με την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση, στην περιοχή των υδρογονανθράκων, σε αυτή την καθόλου εποικοδομητική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα μεγάλο εμπόδιο για τη διευθέτηση του Κυπριακού".






Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα