Γιατί δεν πρέπει να πίνετε χυμό με άδειο στομάχι

Πολλοί είναι αυτοί που ξεκινούν τη μέρα τους με ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι για να ξεκινήσουν τη μέρα τους με ενέργεια.


Η συνήθεια αυτή όμως δεν είναι και τόσο υγιεινή τελικά, σύμφωνα με τους ειδικούς, αφού οι χυμοί δεν πρέπει να καταναλώνονται όταν το στομάχι είναι άδειο.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη στο περιοδικό Cell Metabolism, ο χυμός προκαλεί «υπερφόρτωση» στο πεπτικό σύστημα και διαταράσσει τα επίπεδα των ωφέλιμων βακτηρίων που ζουν στο έντερο.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, οι χυμοί φρούτων έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, έναν τύπο σακχάρων που φτάνουν πολύ γρήγορα στο λεπτό έντερο μετά την κατανάλωσή τους.

Μετά από μια σύντομη περίοδο αποχής από το φαγητό, όπως συμβαίνει τυπικά μετά τον ύπνο, το έντερο αδυνατεί να διαχειριστεί τη μαζική εισροή φρουκτόζης κι έτσι αυτή «διαρρέει» στο παχύ έντερο. Εκεί, η φρουκτόζη έρχεται σε επαφή με τη μικροχλωρίδα, ένα σύνολο ωφέλιμων βακτηρίων που ζουν φυσιολογικά στον ανθρώπινο οργανισμό και τα οποία δεν είναι «προγραμματισμένα» να διασπούν τα σάκχαρα.

Ζάχαρη με μέτρο και μόνο μετά από φαγητό

Αν και την επεξεργασία της ζάχαρης αναλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό το συκώτι, η νέα μελέτη υποδεικνύει ότι συγκεκριμένα για τη φρουκτόζη ο μεταβολισμός της λαμβάνει χώρα στο λεπτό έντερο. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι το λεπτό έντερο επεξεργάζεται πιο αποτελεσματικά τη φρουκτόζη όταν αυτή καταναλώνεται μετά από ένα γεύμα.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Τζόσουα Ραμπινόουιτζ από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον, βάσει σχετικών πειραμάτων σε ποντίκια παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση φαγητού πριν την έκθεση σε σάκχαρα οδήγησε σε βελτίωση της λειτουργίας του λεπτού εντέρου, καλύτερη επεξεργασία της φρουκτόζης και μεγαλύτερη προστασία του μικροβιώματος από την επίδραση της ζάχαρης.

Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι λοιπόν ότι οι χυμοί φρούτων και άλλα ποτά πλούσια σε σάκχαρα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και μόνο μετά από ένα γεύμα.


Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα