Τζανακόπουλος για τουρκική προκλητικότητα: Είμαστε σε εγρήγορση

Η κυβέρνηση είναι σε διαρκή εγρήγορση και παίρνει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, δήλωσε για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και
την Κυπριακή ΑΟΖ, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Realfm».

Επιπλέον, σημείωσε πως η συνταγματική αναθεώρηση στην πΓΔΜ παραμένει σταθερή διαπραγματευτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με την εκταμίευση της δόσης.

«Είναι αληθές ότι η Τουρκία εντείνει την επιθετική της ρητορική το τελευταίο διάστημα, αλλά και την επιθετική και προκλητική της στάση σε μια σειρά από ζητήματα» είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «Η ελληνική κυβέρνηση είναι συνεχώς σε εγρήγορση, παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση και παίρνει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και τις Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Βεβαίως, πρέπει να υπάρχει προβληματισμός, ωστόσο, είμαι αισιόδοξος ότι με τη συνεπή στάση και των Ευρωπαίων εταίρων μας, θα έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση».

Ο Δ. Τζανακόπουλος υπενθύμισε ότι η τουρκική προκλητικότητα απασχόλησε την Άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες και η πολιτική ηγεσία της τοποθετήθηκε με σαφήνεια υπέρ των θέσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας, παραπέμποντας και στη σχετική δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Αναφερόμενος στη συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι η γειτονική χώρα «αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, με κύριο θέμα την κινητικότητα σε ό,τι αφορά το Κουρδικό, το οποίο επικαθορίζει σε μεγάλο βαθμό και τη στάση της σε όλα τα υπόλοιπα πεδία» και εξέφρασε την εκτίμηση πως ίσως θεωρεί ότι ανοίγοντας ταυτόχρονα πάρα πολλά μέτωπα είναι σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση και στο ζήτημα του Κουρδικού, που μπορεί, όπως είπε, να αποτελέσει «θρυαλλίδα» εξελίξεων για την Τουρκία.

Ο Δ. Τζανακόπουλος κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συνεννοηθούν, ώστε να υπάρξει κοινή στάση στο θέμα της αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας και είπε: «Το χειρότερο δυνατό που θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή θα ήταν να μετατρέψουμε το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε ζήτημα πολιτικής, κομματικής αντιπαράθεσης, είτε στο Κοινοβούλιο, είτε αλλού. Η γνώμη μου είναι ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις σε αυτή τη φάση και ανεξαρτήτως των εσωτερικών πολιτικών διενέξεων, συγκρούσεων, διαφορετικών οπτικών θα πρέπει -ειδικά στο θέμα της αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων- να κάνουν τα αδύνατα δυνατά, ώστε να υπάρξει μια κοινή στάση και μια κοινή συναίνεση.

Δεν πρέπει να υπερθεματίζουμε σε πατριωτισμό αν θέλετε στη συγκεκριμένη φάση, αλλά, αντιθέτως, να προσπαθήσουμε να συνεννοηθούμε, διότι οι χειρισμοί που απαιτούνται είναι εξαιρετικά λεπτοί και πρέπει να είναι πολιτικά συνεπείς, πολιτικά σοβαροί, αποτελεσματικοί και όχι να προσπαθεί να πλειοδοτήσει κανείς σε πατριωτισμό».

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της πΓΔΜ υπογράμμισε ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει στην πολιτική και τη διαπραγματευτική τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης και σημείωσε: «Ξαναλέμε, σύνθετη ονομασία, η οποία θα είναι για όλες τις χρήσεις και θα ισχύει έναντι όλων, προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση εκ μέρους των γειτόνων μας, έτσι ώστε να βρούμε μια βιώσιμη, σταθερή και αμοιβαία αποδεκτή λύση, για την οποία όλοι θα μπορούν να αισθάνονται υπερήφανοι και οι δύο λαοί».




Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα