Μυστήρια σωματίδια χτυπούν τη Γη

Ο πλανήτης μας «βομβαρδίζεται» από περίεργα σωματίδια από κάτι στο σύμπαν και σύμφωνα με νέες παρατηρήσεις που δημοσιοποιήθηκαν
στο περιοδικό Science, το κυνήγι για τον «ένοχο» είναι ακόμη πιο πολύπλοκο, όπως αναφέρει το National Geographic.

Το επιστημονικό όργανο PAMELA, πριν εννέα χρόνια, διαπίστωσε υπερβολικά μεγάλο αριθμό ποζιτρονίων στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας. Αυτά τα σωματίδια είναι γνωστά και ως αντιηλεκτρόνια και είναι αντισωματίδια. Όταν κάποιο ποζιτρόνιο αντιύλης συναντά το αντίθετο σωματίδιό του αλληλοκαταστρέφονται κ εξαφανίζονται σε μία μικροσκοπική έκλαψη ενέργειας, η οποία συχνά περιλαμβάνει ακτίνες γ που μπορούν να εντοπιστούν από επιστήμονες.

Η διαπίστωση της αιτίας πίσω από αυτή την «αφθονία» ποζιτρονίων αποτελεί μία συναρπαστική άσκηση για τους επιστήμονες, καθώς βοηθά στην περαιτέρω κατανόηση των ενεργειακών φαινομένων στην «κοσμική γειτονιά» μας, ανοίγοντας το δρόμο για την επίλυση κάποιων μεγάλων μυστηρίων του σύμπαντος. Οι επιστήμονες, για πολύ καιρό, θεωρούσαν πως τα σωματίδια αυτά προέρχονταν από κοντινά πάλσαρ (αστέρες νετρονίων με ισχυρό μαγνητικό πεδίο που περιστρέφονται ταχύτατα και αποτελούν «προϊόντα» κατάρρευσης προϋπάρχοντος κανονικού άστρου).

Ωστόσο, οι ερευνητές που πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη υποδεικνύουν πως οι αυτουργοί δεν είναι οι έως τώρα θεωρούμενοι «ύποπτοι» (ένα ζεύγος παλσάρ σε απόσταση μικρότερη των 1.000 ετών φωτός). Αντ’ αυτού, θεωρείται πως το φαινόμενο αυτό οφείλεται σε πιο «εξωτικές» διαδικασίες, οι οποίες έχουν να κάνουν με τη μυστηριώδη «σκοτεινή ύλη».

Βάσει της έρευνας, τα δύο «ύποπτα» πάλσαρ, γνωστά με τα ονόματα Geminga και PSE BO656+14 (Monogem) παράγουν ποζιτρόνια, η ταχύτητα των οποίων δεν επαρκεί για να καταφθάνουν στη Γη, καθώς -σύμφωνα με τον ερευνητή Λόπεζ Γκότο και τους συνεργάτες του- ο διαστρικός χώρος ανάμεσα στη Γη και τα πάλσαρ αυτά, εμποδίζει τα σωματίδια από το να φτάσουν σε εμάς. Οπότε εξετάζονται και άλλες υποθέσεις, όπως άλλα πάλσαρ ή άλλα φαινόμενα όπως μικροκβάζαρ (πυρήνες ενεργών γαλαξιών- «κοσμικές μηχανές»), απομεινάρια σουπερνόβα ή η καταστροφή / εκφυλισμός σωματιδίων σκοτεινής ύλης.

Όμως, δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που αμφιβάλλουν πως και αυτές οι εξηγήσεις έχουν βάση: Εάν μιλάμε για άλλες «κοσμικές μηχανές», τότε θα μπορούσαν να υπάρχουν τα ίδια «εμπόδια» με αυτά που συμβάλλουν στην απόρριψη της αρχικής θεωρίας των δύο πάλσαρ, ενώ στην περίπτωση της σκοτεινής ύλης, από τη στιγμή που θεωρείται ότι αποτελεί μεγάλο κομμάτι της μάζας του σύμπαντος, τα ίχνη της αλληλοκαταστροφής σωματιδίων σκοτεινής ύλης θα βρίσκονταν παντού- αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει- χωρίς βέβαια να θεωρείται πως αυτή η υπόθεση μπορεί να απορριφθεί.


Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα