Η Ρωσία ετοιμάζεται να στείλει το πρώτο φορτίο LNG στην Ελλάδα

Η Ρωσία ετοιμάζεται για την πρώτη αποστολή υγροποιημένου φυσικού αερίου από τον νεότερο τερματικό της σταθμό, με τον προορισμό του φορτίου να αποτελεί έκπληξη καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να μειώσει την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Μόσχα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, το πρώτο φορτίο από το εργοστάσιο LNG Portovaya στις ακτές της Βαλτικής της Ρωσίας (στη φωτογραφία) θα κατευθυνθεί προς την Ελλάδα, σύμφωνα με άτομο με άμεση γνώση του θέματος, το οποίο αρνήθηκε να κατονομαστεί επειδή οι πληροφορίες είναι ιδιωτικές, ενώ ο αγοραστής του φορτίου δεν αποκαλύφθηκε.
 
Ο νέος τερματικός σταθμός, κοντά στον κλειστό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream προς τη Γερμανία, ξεκινά τη λειτουργία του εν μέσω της άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης που επιδεινώθηκε από την απόφαση της Ρωσίας να περικόψει τις ροές προς την Ευρώπη. Όμως, ενώ οι προμήθειες του αγωγού έχουν ουσιαστικά σταματήσει, το υπερψυγμένο καύσιμο από ένα άλλο ρωσικό εργοστάσιο LNG εξακολουθεί να φτάνει στα ευρωπαϊκά λιμάνια.

Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom PJSC ολοκλήρωσε τις 72 ωρών δοκιμές στη μικρής κλίμακας εγκατάσταση τη Δευτέρα, με «κάποια γραφειοκρατία» να απομένει να ολοκληρωθεί, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Vitaly Markelov νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Το εργοστάσιο έχει ήδη παράγει περίπου 30.000 τόνους LNG.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν κυρώσεις για το ρωσικό LNG στην Ευρώπη, αν και το Ηνωμένο Βασίλειο σταμάτησε να λαμβάνει υπερψυγμένα καύσιμα από τη χώρα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η μοναδική εγκατάσταση LNG της Ελλάδας μπορεί να στείλει 6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, περίπου τα μισά από τα οποία πηγαίνουν βόρεια στη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία και τα υπόλοιπα στην εγχώρια αγορά. Η Βουλγαρία αποκόπηκε από το φυσικό αέριο του ρωσικού αγωγού νωρίτερα φέτος, αφού αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τους νέους όρους πληρωμής από τη Ρωσία.

Το δεξαμενόπλοιο Pskov LNG βρίσκεται επί του παρόντος αγκυροβολημένο στο εργοστάσιο LNG της Portovaya και παραλαμβάνει το πρώτο φορτίο, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg.

Η Gazprom δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο, αναφέρει το Bloomberg.



Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα