Τips για να μη σε στοιχειώνει το παρελθόν

Κατά καιρούς όλοι μας στεκόμαστε περισσότερο απ΄όσο θα έπρεπε στο παρελθόν, αδυνατώντας να προχωρήσουμε
στο μέλλον. Μια φιλία που έληξε άδοξα, μια σχέση που μας πλήγωσε ή ακόμη και μια αλλαγή στο εργασιακό μας περιβάλλον μπορούν να μας «κολλήσουν» σε μια άλλη εποχή την οποία και εξιδανικεύουμε. Κάτι τέτοιο βέβαια επηρεάζει σημαντικά το παρόν αλλά και το μέλλον μας. Σίγουρα το παρελθόν είναι κομμάτι της ζωής μας και της υπαρξής μας κι ως εκ τούτου δεν μπορούμε να το διαγράψουμε ή να το αλλάξουμε, ωστόσο, η προσκόλληση σε αυτό μπορεί να αποβεί καταστροφική. Μάθε λοιπόν πώς θα το αφήσεις πίσω σου για να μη σε στοιχειώσει!

1. Θυμάσαι μόνο τα καλά; Με τα άσχημα τι γίνεται;

Συνήθως έχουμε την τάση να θυμόμαστε πάντα τα καλά και τις ευτυχισμένες στιγμές. Τι γίνεται όμως με τις αρνητικές εμπειρίες; Όταν για παράδειγμα τελειώνει μια φιλία ή μια σχέση, αναπολούμε στο παρελθόν σκεπτόμενοι αυτά που χάσαμε και αναρωτιόμαστε γιατί ράγισε κι έσπασε το γυαλί. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, τείνουμε να εξιδανικεύουμε τις καταστάσεις και το παρελθόν και να θάβουμε βαθιά μέσα μας τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή τη ρήξη.

Ένας καλός τρόπος για να αφήσουμε το παρελθόν πίσω και να το προσπεράσουμε, είναι να θυμηθούμε! Τι ήταν αυτό που μας δυσαρεστούσε; Γιατί τα πράγματα οδηγήθηκαν στο απροχώρητο; Υπενθύμισε στον εαυτό σου τους λόγους για τους οποίους επέλεξες ή αναγκάστηκες να απομακρυνθείς. Μήπως αυτή η σχέση σου δημιουργούσε αισθήματα τοξικα;

2. Γνωρίζεις τη λογική της αλυσιδωτής αντίδρασης;

Ξέρεις το ρητό πως όταν μια πόρτα κλείνει, μια άλλη ανοίγει; Σκέψου πως κάθε τι που συμβαίνει σε οδηγεί σε άλλα μονοπάτια, που όσο κι αν εκείνη την ώρα σου φαίνονται δύσβατα, ίσως σε οδηγήσουν στο σωστό το δρόμο. Αλλά κι όταν συμβαίνουν δυσάρεστα γεγονότα, ακόμη κι αν τον πρώτο καιρό ο πόνος είναι αβάστακτος, πάντα κάτι θετικό μπορεί να ακολουθήσει. Μέσα από κάθε σκοτεινό σύννεφο, ξεπροβάλλει μια ηλιαχτίδα, αρκεί να θέλεις να τη δεις.

3. Μην πέφτεις στο τριπάκι του Facebook

Στη σημερινή εποχή της κοινωνικής δικτύωσης, το να κόψεις κάθε δεσμό με το παρελθόν που θέλεις να «θάψεις» είναι αρκετά δύσκολο. Ακόμη κι αν έχεις σβήσει από τους δικτυακούς σου φίλους άτομα με τα οποία δε θέλεις πια καμία επαφή, πιθανότατα να υπάρχουν κοινοί γνωστοί, με αποτέλεσμα να μαθαίνεις νέα τους από τη μεταξύ τους συνομιλία και διαδικτυακή επαφή. Το να βομβαρδίζεσαι με φωτογραφίες και δημοσιεύσεις πρώην φίλων ή συντρόφων δε σε βοηθά να προχωρήσεις. «Μπλόκαρε» τα άτομα με τα οποία δε θέλεις να κόψεις κάθε επαφή ώστε να μη λαμβάνεις νέα τους στον τοίχο σου. Και φυσικά μην ενδώσεις στην περιέργειά που σε ωθεί να μάθεις τι κάνουν και πως περνούν. Έχει πραγματικά νόημα να μάθεις αν ο πρώην σου βρήκε νέα σύντροφο ή αν η πρώην κολλητή σου έχει κάνει νέες παρέες; Πίστεψέ μας, κάτι τέτοιο δε θα σου προσφέρει απολύτως τίποτα!

4. Ζήσε ξανά με πάθος

Ο συνηθέστερος λόγος που οι περισσότεροι αναπολούμε το παρελθόν είναι το παρόν που δεν μας ικανοποιεί. Τελείωσες το πανεπιστήμιο, είσαι άνεργη και δεν βρίσκεις νόημα στην καθημερινότητα; Ψάξε για σεμινάρια, συνέδρια κι άλλες δραστηριότητες για να γεμίσεις το χρόνο σου και να γνωρίσεις κόσμο. Ονειρευόσουν να έχεις παιδάκια μέχρι τα 30 αλλά η ζωή τα έφερε έτσι ώστε να είσαι μόνη σαν το λεμόνι; Γιατί δεν αναλαμβάνεις δράση και να κάνεις μια νέα σχέση; Ήσουν άτομο κοινωνικό αλλά μετά από χρόνια βρέθηκες με ελάχιστους ή και κανένα φίλο γύρω σου; Το να σκέφτεσαι το παρελθόν και τα λάθη που έκανες, δε θα βοηθήσουν σε τίποτα. Δεν μπορείς να γυρίσεις το χρόνο πίσω, ούτε να διορθώσεις τα σφάλματά σου, οπότε διδάξου από αυτά, προσπέρνα το παρελθόν και χτίσε ένα νέο μέλλον!

5. Γίνε δημιουργική

Γράψε τις σκέψεις και τα συναισθηματά σου για το πώς κάποιοι άνθρωποι σου φέρθηκαν, τα γεγονότα που συνέβησαν στη ζωή σου και όλα όσα θα ήθελες να ξαναζήσεις. Αν πάλι δεν είσαι καλή με τις λέξεις, πιάσε πινέλο και καμβά κι άσε τον εαυτό σου ελεύθερο να εκφραστεί. Εκφράζοντας τις σκέψεις σου για το παρελθόν μέσω της τέχνης, αφενός θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα κι αφετέρου θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις τους λόγους για τους οποίους δεν έχεις καταφέρει να αφήσεις το παρελθόν πίσω. Μερικές φορές οι σκέψεις μας είναι τόσο πολύπλοκες και μπερδεμένες στο μυαλό μας που κι εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε σε θέση να τις βάλουμε σε τάξη, κάτι που η τέχνη μπορεί!

6. Μην κολλάς στο «Κι αν είχα πράξει διαφορετικά, τι θα γινόταν;»

Το χειρότερο που έχεις να κάνεις είναι να σκέφτεσαι το παρελθόν κάνοντας υποθέσεις. Ότι έγινε – έγινε και το στροβιλίζεις το μυαλό σου με σκέψεις σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να έχουν εξελιχτεί τα πράγματα αν είχες πράξει διαφορετικά, είναι άκρως κουραστικό κι εξαντλητικό απλούστατα επειδή δεν υπάρχει απάντηση. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρη για το αν μια επιλογή ή απόφαση θα σου είχε προσφέρει καλύτερη ζωή κι ευτυχία στο παρόν. Προχώρα με γνώμονα το τι γίνεται ΤΩΡΑ και προσπάθησε να εξελίσσεσαι προς το καλύτερο. Σκέψου άλλωστε και τα δεινά που μπορεί να πέρναγες σε περίπτωση διαφορετικών χειρισμών.

7. Μάθε να συγχωρείς

Είτε πρόκειται για τον εαυτό σου είτε για τους άλλους, ποτέ δε θα γίνεις πραγματικά ευτυχισμένη αν δε μάθεις να συγχωρείς για πράξεις του παρελθόντος. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να θέλεις διακαώς να σου δοθεί η ευκαιρία να εκδικηθείς, κατά τα πρότυπα του «η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο» ή να ελπίζεις στη Θεία δίκη. Τα συναισθήματα αυτά, όμως, μόνο κακό μπορούν να σου κάνουν αφού σε πληγώνουν συνεχώς, φέρνοντας στην επιφάνεια δυσάρεστες μνήμες από το παρελθόν. Όταν θα καταφέρεις να μη νοιάζεσαι και να μην ενοχλείσαι από την ευτυχία ατόμων που σε πλήγωσαν, θα καταφέρεις κι εσύ να κατακτήσεις την ευτυχία. Η επιθυμία για εκδίκηση, αντίθετα, είναι ένα σαράκι που σε τρώει σιγά-σιγά δημιουργώντας σου τοξικά συναισθήματα και κρατώντας σε στάσιμη.

Η αλήθεια είναι πως το παρελθόν δε θα εξαφανιστεί ποτέ. Δε θα ξεχαστεί και θα είναι πάντα εκεί, από τη στιγμή που αποτελεί κομμάτι της ζωής σου. Έχει βάλει κι αυτό ένα λιθαράκι στη διαμόρφωση του χαρακτήρα σου κι όσο κι αν προσπαθήσεις να το θάψεις δε θα τα καταφέρεις. Προσπάθησε μόνο να μη στέκεσαι σε αυτό αλλά να το προσπερνάς κάθε φορά που επανέρχεται.


Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα