Το καλό το μέλι

Θυμαρίσιο, πευκίσιο, ελατίσιο… όποιο μέλι κι αν προτιμήσετε, η επιλογή σας κυμαίνεται στα υψηλότερα επίπεδα διατροφικής αξίας, συμβάλλοντας στη διατήρηση μιας
ισορροπημένης διατροφής, ευεργετικής για την καλή υγεία του οργανισμού.
Μέχρι το 1800, οπότε και δημιουργήθηκε για πρώτη φορά η βιομηχανική ζάχαρη, το μέλι αποτελούσε ένα ευρύτατα διαδεδομένο γλυκαντικό, που η χρήση του δεν περιοριζόταν μόνο σε θέματα διατροφής, αλλά επεκτεινόταν και σε ιαματική, με πολλούς να το χρησιμοποιούν για την επούλωση εγκαυμάτων, πληγών και για να αντιμετωπίσουν στομαχικά έλκη και τον καταρράκτη των ματιών.

Η χρήση του αυτή δεν είναι τυχαία, μιας και το μέλι μπορεί να δράσει ως φυσικό μονωτικό, χωρίς να κολλάει στους ιστούς της πληγής, ενώ το υγρό περιβάλλον που δημιουργεί εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων και περιορίζει την παραγωγή εκκρίσεων, μειώνοντας τη φλεγμονή. Ο κλάδος της εναλλακτικής ιατρικής που ονομάζεται “μελισσοθεραπεία” έχει βασιστεί στις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού σε πλήθος παθήσεων.

Μια ημερήσια δόση μελιού της τάξεως των 20 γρ. καλύπτει το 3% των ενεργειακών αναγκών ενός ενήλικα, ενώ περιέχει μόνο 60 θερμίδες, όσες δηλαδή κι ένα φρούτο. Δεν έχει καθόλου λίπος , ενώ τα σάκχαρά του είναι απαραίτητα για τις συστολές του καρδιακού μυ και αποτελούν πηγή ενέργειας για την καρδιά. Με τη βοήθεια της ακετυλοχολίνης η καρδιά διαστέλλει τα αγγεία, μειώνοντας την υπέρταση.

Η περιεκτικότητα του μελιού σε σίδηρο και χαλκό μπορεί να αυξήσει το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης, κυρίως σε παιδιά, ενώ τα μεταλλικά άλατα που περιέχει βοηθούν στη μείωση της οξύτητας του στομάχου. Επίσης σημαντική είναι η αντισηπτική δράση του μελιού, όπως και η αντιμικροβιακή του δράση, καθώς και η χρήση του σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.

Αποτελώντας, λοιπόν, μια εξαιρετική πηγή ενέργειας, το μέλι οφείλει να είναι ενταγμένο στο καθημερινό διαιτολόγιο, ώστε να έχετε ένα χρυσό σύμμαχο στη μάχη για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. 






Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα