Επικίνδυνη η υπερκατανάλωση πρωτεϊνών

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είναι επικίνδυνο για την υγεία μας να καταναλώνουμε υπερβολικές
ποσότητες ζάχαρης και αλατιού, φαίνεται όμως ότι
ισχύει το ίδιο και για τις πρωτεΐνες...Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε
από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ δείχνει ότι τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερες πρωτεΐνες από τν ημερήσια προτεινόμενη ποσότητα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2.

«Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση πρωτεϊνών, κυρίως ζωικής προέλευσης, σχετίζεται άμεσα με τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη», δηλώνει ο Δρ. Φρανκ Χου, ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

«Οι ζωικές πρωτεΐνες προέρχονται από το κόκκινο κρέας και τα αλλαντικά, τροφές που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην εκδήλωση του διαβήτη».

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Cell Metabolism έδειξε επίσης ότι οι μεσήλικες που υιοθετούν μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους, ανεξαρτήτως αιτίας.

Η νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Συλλόγου Διαβητολογίας, περιελάμβανε δεδομένα που αφορούσαν σε ενήλικες από οκτώ διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Τα δεδομένα αφορούσαν τις διατροφικές συνήθειες και τη σωματική άσκηση και κάλυπταν περίοδο 12 ετών.

Άλλοι δείκτες που μετρήθηκαν ήταν το ύψος, το βάρος, η περίμετρος της μέσης και η πιθανή εκδήλωση διαβήτη. Από τους 26.000 συμμετέχοντες, οι 11.000 εκδήλωσαν διαβήτη τύπου 2.

Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν 90 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι όσοι ανήκαν στην ομάδα υψηλής κατανάλωσης (περίπου 111 γραμμάρια την ημέρα) είχαν κατά 17% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη, σε σύγκριση με την ομάδα χαμηλής κατανάλωσης (72 γραμμάρια την ημέρα).

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, η ημερήσια κατανάλωση πρωτεϊνών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 50 γραμμάρια για τις γυναίκες και τα 60 γραμμάρια για τους άνδρες.


Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα