Έξαρση στις διαδικτυακές απάτες

 Οι κίνδυνοι στο διαδίκτυο κρατούν καλά εδώ και πολλά χρόνια, αυτό όμως που συμβαίνει τη τελευταία τριετία με τις διαδικτυακές απάτες, έχει αναβαθμίσει τον κίνδυνο απειλής. Αν και εσείς σερφάρετε στο διαδίκτυο χωρίς κάποια μέτρα προστασίας ή χωρίς να μπορείτε να αναγνωρίσετε τους κινδύνους, τότε συνεχίστε την ανάγνωση για να ενημερωθείτε πλήρως επί του θέματος.



 Σωστός τρόπος πλοήγησης στο διαδίκτυο
Υπάρχουν μερικά πράγματα που δε θα πρέπει να κάνετε ποτέ όσο σερφάρετε στο internet. Για παράδειγμα, δε θα πρέπει ποτέ να αγοράσετε οποιοδήποτε προϊόν ή υπηρεσία από μη αξιόπιστη πηγή. Οι ιστοσελίδες που θα επισκέπτεστε θα πρέπει να είναι έγκυρες, νόμιμες και ασφαλείς και αυτό ισχύει όχι μόνο για αγοραπωλησίες. Μία ιστοσελίδα είναι ασφαλής όταν στο αριστερό μέρος της διεύθυνσης υπάρχει ένα λουκέτο. Προσέξτε πριν κάνετε κλικ σε ιστοσελίδες με διαδικτυακά παιχνίδια όπως τα Φρουτάκια online, γιατί θα πρέπει να εμπιστεύεστε καζίνο που είναι νόμιμα αδειοδοτημένα από την Επιτροπή Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων – Ε.Ε.Ε.Π.

Σημάδια ότι κάτι είναι ύποπτο και όχι ασφαλές
Ιδιαίτερα εσείς που δεν έχετε και τόση εξοικείωση με την τεχνολογία θα πρέπει να είστε σε επιφυλακή. Αν λάβετε για παράδειγμα ένα μήνυμα από κάποιον στο messenger με ένα σύνδεσμο (link) και ένα μήνυμα τύπου ‘Δες εδώ το τάδε βίντεο με τον/την δείνα σε δράση’, δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να πατήσετε το link. Άλλο κλασικό παράδειγμα αποτελούν τα μηνύματα στα email. Αν λάβατε κάποιο email για κάποια επενδυτική ευκαιρία, ή συμμετοχή σε έρευνα, τότε θα πρέπει να προσέχετε πολύ, γιατί δεν γνωρίζετε αν το link με το οποίο συνοδεύεται αυτό το μήνυμα, θα είναι καταστροφικό για τα προσωπικά σας δεδομένα (κωδικοί τράπεζας, κωδικοί email, κ.λ.π.). Αν πάλι δεν είστε σίγουροι αν πρόκειται για απάτη ή όχι, μπορείτε να το ψάξετε σε οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης, έτσι ώστε να μάθετε περί τίνος πρόκειται.

 
Τι να κάνετε και τι όχι σε κάθε περίπτωση
Ένας γενικός κανόνας είναι το να μην κάνετε τίποτα βεβιασμένο. Σας ήρθε μήνυμα με κάτι για το οποίο δεν είστε σίγουροι; Αφήστε το στην άκρη και σκεφτείτε καλύτερα για τι πράγμα μπορεί να επρόκειτο. Σας πήρανε τηλέφωνο με απόκρυψη ή από άλλη χώρα και σας ζητάνε κωδικούς, αριθμούς τραπεζικής κάρτας, IBAN και διάφορα άλλα προσωπικά δεδομένα; Μην απαντήσετε!

 Εκτός από το να μην δώσετε προσωπικά δεδομένα, αυτό που θα πρέπει σίγουρα να κάνετε είναι να αλλάξετε κωδικούς (ιδανικά κάθε τρίμηνο), ειδικά αν έχετε έναν κωδικό για όλες τις εφαρμογές και αυτός είναι του τύπου ‘Ονοματεπώνυμο’+’Ημερομηνία γέννησης’. Κάτι ακόμα που θα βοηθούσε, είναι το συχνό ‘σκανάρισμα’ της συσκευής με antivirus, για την πιθανή ύπαρξη κακόβουλου λογισμικού.

Τέλος, για εσάς που σας ενδιαφέρουν οι επενδυτικές ευκαιρίες, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε τα κατάλληλα άτομα προτού προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια, και να μην ακούτε τον κάθε άγνωστο στο διαδίκτυο, που πιθανότατα έχει κακούς σκοπούς.

 Εν κατακλείδι
Οι καιροί είναι επικίνδυνοι και το σερφάρισμα στο διαδίκτυο, επικίνδυνο όσο ποτέ. Ακολουθώντας όμως τις παραπάνω συμβουλές, δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα και θα είστε ασφαλείς από κάθε είδους διαδικτυακής απάτης.



Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα