Κομισιόν: Πηγή μεγάλης ανησυχίας οι δηλώσεις Ερντογάν για την Ελλάδα

Πηγή μεγάλης ανησυχίας χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά της Ελλάδας, καλώντας την Τουρκία να μείνει μακριά από την επιθετική ρητορική και να σέβεται την κυριαρχία και την ακεραιότητα των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου κατά της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο ανέφερε συγκεκριμένα, στη σημερινή ενημέρωση της Κομισιόν προς τον Τύπο: «Οι δηλώσεις αυτές είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας. Αναμένουμε από την Τουρκία να απέχει από την κλιμακούμενη ρητορική και να δεσμευτεί σε σχέσεις καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Ελλάδα, τα όποια ανοιχτά ζητήματα αναμένουμε να αντιμετωπίζονται με ειρηνικό τρόπο, μέσω του διαλόγου καλή τη πίστει, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

 «Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε. και η κυριαρχία και η ακεραιότητα ενός κράτους-μέλους της Ένωσης πρέπει να γίνονται σεβαστές» υπογράμμισε ο κ. Στάνο.

Επιστολές Ν. Δένδια σε ΟΗΕ και ΝΑΤΟ
Όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές, στον απόηχο των πρωτοφανών δηλώσεων από Τούρκους αξιωματούχους τις τελευταίες ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, θα αποστείλει άμεσα επιστολές σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ. Κατά τις ίδιες πηγές, στις εν λόγω επιστολές θα παρατίθενται αυτούσιες οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων.

«Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το κείμενο των δηλώσεων αυτών είναι τόσο εξωφρενικό που παρέλκει οποιοσδήποτε σχολιασμός» σχολίαζαν οι ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Ο κ. Δένδιας έχει ήδη προχωρήσει στην άμεση ενημέρωση των Ευρωπαίων εταίρων, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και των ΗΠΑ το περασμένο Σάββατο. Ο υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε επίσης τον Τσέχο ομόλογό του Γιαν Λιπάφσκι για την άμεση αντίδραση της Τσεχικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., η οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτες» και «καθόλου επιβοηθητικές» τις πρόσφατες τουρκικές δηλώσεις.

«Θα ενημερώσουμε άμεσα τους συμμάχους και τους εταίρους μας, για το περιεχόμενο των προκλητικών δηλώσεων των τελευταίων ημερών, προκειμένου να καταστεί σαφές ποιος δυναμιτίζει τη συνοχή της συμμαχίας σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδο» είχε γράψει σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Twitter o κ. Δένδιας.

O επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα έχει συνάντηση αύριο το απόγευμα με τη Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά, με την οποία μεταξύ άλλων αναμένεται να συζητήσει και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα