Πώς θα ζεσταθούμε φέτος το χειμώνα; Φυσικό αέριο, ρεύμα ή πετρέλαιο;

Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου είναι πλέον η εξής... Πώς θα ζεσταθούμε φέτος το χειμώνα; Φυσικό αέριο, ρεύμα ή πετρέλαιο; Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, σε σχέση με πέρυσι το φυσικό αέριο είναι 257% πάνω, το πετρέλαιο 18% πάνω και το ρεύμα -12%. Οι κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά και η αγορά υποστηρίζει ότι ο φθηνότερος τρόπος θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα, είναι το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο θα επιδοτηθεί και με 25 λεπτά στην αντλία, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, ενώ θα αυξηθεί το ποσό που δίνεται ως επιχορήγηση στα 350€, ενώ θα διευρυνθεί και το πλαίσιο των δικαιούχων.

Πολλοί λοιπόν στρέφονται σε επαγγελματίες και αναζητούν πληροφορίες για το πώς θα μετατρέψουν τον καυστήρα του φυσικού αερίου σε πετρέλαιο. Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ σε μια μονοκατοικία η μετατροπή φυσικού αερίου σε πετρέλαιο θα στοιχίσει από 2.500 έως 3.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη του σπιτιού, ενώ αντίστοιχα σε μια πολυκατοικία, με περίπου 15 διαμερίσματα θα στοιχίσει από 1.500 έως 2.500 ευρώ...

Μπορεί πολλοί να ζητούν πληροφορίες και να επικοινωνούν με τους επαγγελματίες του χώρου για να μάθουν πόσο κοστίζει, ωστόσο, ελάχιστοι έχουν προβεί σ' αυτή την ενέργεια, καθώς είναι τεράστιο το κόστος, και φυσικά δεν επιδοτείται... Υποστηρίζουν ωστόσο, ότι από τη σωστή συντήρηση και μόνο, οι καταναλωτές να εξοικονομήσουν από 20 έως 25% από το κόστος της θέρμανσης, οπότε προτρέπουν τους ιδιοκτήτες να προβούν άμεσα σε συντήρηση των καυστήρων τους.

Ωστόσο, όπως τονίζει κι ο αναπληρωτής καθηγητής ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής του ΕΚΠΑ, Χάρης Δούκας, μέχρι τώρα η κατεύθυνση ήταν να αλλάζουν οι καυστήρες πετρελαίου σε φυσικό αέριο, ένα project που πριμοδοτεί και το «Εξοικονομώ». Την ίδια στιγμή, και το ρεύμα αναμένεται να πάρει την ανιούσα, καθώς όπως είπε ο κ. Δούκας οι πριμοδοτήσεις από τον Οκτώβριο, ακούγεται ότι θα σταματήσουν να είναι οριζόντιες. Ως εκ τούτου, το να βάλει κάποιος αντλία θερμότητας μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη, καθώς αν σταματήσει η οριζόντια επιδότηση, που ακούγεται ότι από τον Οκτώβριο θα είναι κλιμακωτή και θα είναι ανάλογη με την κατανάλωση του νοικοκυριού, τότε οι λογαριασμοί του ρεύματος θα εκτοξευτούν ξανά. Το ίδιο ισχύει και για όσους χρησιμοποιούν air condition και συστήματα κεντρικού κλιματισμού ψύξης-θέρμανσης για τη θέρμανσή των σπιτιών τους.

Το παράδοξο με τις επιδοτήσεις
Ολα τα παραπάνω όμως, έρχονται κόντρα με τα προγράμματα επιδότησης που «τρέχουν» τα τελευταία χρόνια. Το «Εξοικονομώ» συνεχίζει κι επιδοτεί την αντικατάσταση καυστήρων πετρελαίου σε φυσικό αέριο, τα νέα κτήρια έχουν υποχρεωτική τη μελέτη για φυσικό αέριο, ενώ την ίδια ώρα η ΔΕΗ, παρότι υπάρχει μια γενικότερη κατεύθυνση από την κυβέρνηση για να βάλει ο κόσμος πετρέλαιο, επιδοτεί την αντλία θερμότητας... Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέξουν να ζεσταθούν τα νοικοκυριά αποτελεί γρίφο για δυνατούς λύτες, ενώ την ίδια στιγμή παρατηρούνται και φαινόμενα αισχροκέρδειας σε καυσόξυλα και πέλετ, με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να παρέμβει και σ' αυτή την αγορά.Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα