Langya: Συναγερμός στην Κίνα για το νέο ιό

Συναγερμός έχει σημάνει στην Κίνα έπειτα από τον εντοπισμό ενός νέου, πιθανώς ανησυχητικού ιού που μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο, του ιού «Langya» ή LayV, ο οποίος έχει παρόμοια συμπτώματα με εκείνα του κορωνοϊού. 

Ο ιός αυτός φαίνεται πως μεταδόθηκε αρχικά στον άνθρωπο από ένα μικρό θηλαστικό ζωάκι, συγγενές της νυφίτσας.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Langya henipavirus, όπως είναι το πλήρες όνομά του,  εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις βορειοανατολικές επαρχίες Shandong και Henan στα τέλη του 2018, αλλά αναγνωρίστηκε επίσημα από τους επιστήμονες μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Οι επιστήμονες έκριναν πως πρόκειται για ακόμη έναν ιό που μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο. Ερευνητές εξέτασαν άγρια ζώα και βρήκαν RNA του ιού LayV σε περισσότερο από το ένα τέταρτο των 262 ειδών νυφίτσας, «ένα εύρημα που υποδηλώνει ότι η νυφίτσα μπορεί να αποτελεί φυσική δεξαμενή». Ο ιός ανιχνεύθηκε επίσης στο 2% των οικόσιτων κατσικιών και στο 5% των σκύλων.

Οι αρχικές έρευνες σχετικά με τον ιό περιγράφονται σε αλληλογραφία που δημοσιεύθηκε από επιστήμονες από την Κίνα, τη Σιγκαπούρη και την Αυστραλία στο New England Journal of Medicine (NEJM) την περασμένη εβδομάδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα 

Στους ανθρώπους που φαίνεται να μολύνθηκαν από τον ιό, ο Langya προκάλεσε βήχα, πυρετό, κόπωση, απώλεια όρεξης και μυϊκούς πόνους. Ο ιός ήταν το μόνο πιθανό παθογόνο που βρέθηκε σε 26 από τους 35 ανθρώπους, γεγονός που υποδηλώνει ότι «ο LayV ήταν η αιτία της εμπύρετης νόσου».

Μέχρι σήμερα, δεν έχει καταγραφεί κανέναν θάνατος εξαιτίας του συγκεκριμένου ιού.

Ο καθηγητής Wang Linfa της Ιατρικής Σχολής Duke-NUS, συν-συγγραφέας της δημοσίευσης, δήλωσε στην κρατική εφημερίδα Global Times ότι τα κρούσματα του LayV «δεν ήταν θανατηφόρα ή πολύ σοβαρά» μέχρι στιγμής και ότι «δεν υπάρχει λόγος πανικού».

Αυτό που δεν είναι ακόμη σαφές είναι το εάν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τα περισσότερα από τα 35 κρούσματα αφορούσαν αγρότες, ενώ σε άλλα μολυσμένα άτομα περιλαμβάνονται εργαζόμενοι σε εργοστάσια. «Η ανίχνευση επαφής εννέα ασθενών με 15 μέλη της οικογένειας που είχαν στενή επαφή δεν αποκάλυψε μετάδοση του LayV από στενή επαφή, αλλά το μέγεθος του δείγματός μας ήταν πολύ μικρό για να καθορίσουμε το καθεστώς μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο», διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών (CDC) της Ταϊβάν ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι θα εφαρμόσουν μέτρα αλληλούχισης του γονιδιώματος και επιτήρησης του ιού, μετέδωσε το κεντρικό πρακτορείο ειδήσεων της Ταϊβάν.

Πάντως, οι ειδικοί σε θέματα μολυσματικών ασθενειών προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι η κλιματική κρίση και η καταστροφή της φύσης θα αυξήσουν τον κίνδυνο μετάδοσης ιών από τα ζώα στον άνθρωπο, σε γεγονότα γνωστά ως «ζωονοσογόνα διάχυση».

Η εκτίμηση της Παγώνη

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μίλησε για τον νέο ιό τονίζοντας τα εξής: 

«Απ’ ότι φαίνεται ο ιός αυτός είναι υποπαραλλαγή, δεν ξέρουμε κάτι ιδιαίτερο από την επιστημονική ομάδα, τα συμπτώματα είναι τα ίδια με τις υπόλοιπες υποπαραλλαγές, χωρίς να ξέρουμε κάτι παραπάνω», ανέφερε στο Open. 

«Άλλωστε κανένας δεν είπε ότι σταμάτησε ο κορωνοϊός εδώ, και ότι θα σταματήσει εδώ. Από κει και πέρα θα το δούμε και αναμένουμε τις πληροφορίες από τις επιστημονικές ομάδες που αντιμετωπίζουν τα περιστατικά. Ας περιμένουμε να δούμε τι έχει να γίνει εκεί και θα δούμε».




Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα