Διακοπές: Πόσο σημαντικές είναι για την ψυχική μας υγεία;

Οι διακοπές κατά την διάρκεια του καλοκαιριού είναι πολύ σημαντικές. Μετά μάλιστα από έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα και άνοιξη, ένα μικρό διάλειμμα στην καθημερινότητα μας είναι ιδιαίτερα απαραίτητο.

Η Μαρίνα Μόσχα, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια (marinamoscha.life) μας εξηγεί γιατί είναι τόσο σημαντικές οι διακοπές για την ψυχική και σωματική μας υγεία.

Διακόπτοντας την καθημερινότητα

Γιατί όμως ακόμη και όσοι δεν πάνε φέτος διακοπές, ασχολούνται με αυτές και τις αναπολούν; Πολύ απλά, επειδή οι διακοπές συμβολίζουν το διάλειμμα από την καθημερινότητα, την ανεμελιά, την χαλάρωση, την ανανέωση, την ξεκούραση σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο. Ακόμη και όσοι μείνουν φέτος στα σπίτια τους, θα πάνε κάπου κοντά στον τόπο κατοικίας τους να κολυμπήσουν σε μία παραλία, να ξεφύγουν έστω και για λίγες ώρες.

Ο λόγος είναι απλός: οι διακοπές είναι πολύτιμες για την ψυχική μας υγεία, καθώς η επαφή με την θάλασσα, με το νερό και την ενέργειά του, με την φύση, τα παιχνίδια στην παραλία, ακόμα και ο χρόνος που βρισκόμαστε εκτός σπιτιού, εκτεθειμένοι στο φυσικό φως του ήλιου “φωτοσυνθέτοντας” και στον καθαρό αέρα, μας βοηθούν να αποκτήσουμε μία αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας, μία αίσθηση που μας ταξιδεύει και μας παίρνει μακριά από την καθημερινότητα…

Το όφελος των διακοπών στη σωματική και ψυχική υγεία

Πράγματι, αρκετές έρευνες μας ενθαρρύνουν να βρεθούμε στη φύση και να επωφεληθούμε από ότι μπορεί να μας προσφέρει, καθώς μειώνεται το στρες, νιώθουμε γαλήνιοι, ηρεμεί ο εσωτερικός μας κόσμος. Αρχίζουμε και δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στις αισθήσεις και στα ερεθίσματα μέσα από αυτές, όπως για παράδειγμα, η όσφρησή μας οξύνεται στις ευωδιές της φύσης, μυρίζουμε περισσότερο, τα λουλούδια, την θάλασσα, μπορούμε να ξεχωρίσουμε ευκολότερα τους ήχους και από πού προέρχονται, μακριά από την φασαρία και το βουητό της πόλης… Αλήθεια, πότε ακούσατε τα τζιτζίκια και τα τριζόνια τελευταία φορά, τον ήχο που κάνει το κυματάκι στην ακροθαλασσιά; Ερεθίσματα που σύμφωνα με τους ειδικούς μπορούν να λειτουργήσουν καταπραϋντικά στον εγκέφαλό μας, ο οποίος μας ανταμείβει με μία γλυκιά ευχάριστη χαλάρωση.

Με τη διακοπή των καθημερινών συνηθειών και την επαφή με τη φύση μειώνεται το στρες και τα καταθλιπτικά συμπτώματα, καθώς η έκθεση στον ήλιο βοηθά στην σύνθεση (βιταμίνη D) και έκκριση ορμονών (σεροτονίνη, ντομαπίνη, κλπ) που ανεβάζουν τη διάθεσή μας και μας κάνουν πιο “ανθεκτικούς” στο στρες, ενώ παράλληλα και οι νοητικές μας λειτουργίες παρουσιάζουν καλύτερη απόδοση. Επίσης, η αύξηση των επιπέδων συγκεκριμένων ορμονών, μπορεί να βελτιώσει και την σεξουαλική διάθεση και στα δύο φύλα, όπου όπως γνωρίζουμε το καλό σεξ μπορεί “να φέρει το ζευγάρι πιο κοντά”, δημιουργώντας μία πιο ζεστή ατμόσφαιρα και καλύτερη σχέση ανάμεσα στους δύο συντρόφους με ευεργετική επίδραση στην ψυχική τους υγεία.

Στις διακοπές υπάρχει περισσότερη φυσική δραστηριότητα: περπάτημα, κολύμπι, παιχνίδια στην παραλία, χορός σε μπαράκια και κλαμπ, όπου από τη μία βελτιώνεται η φυσική μας κατάσταση, από την άλλη όμως η σωματική εκτόνωση οδηγεί και σε ψυχική εκτόνωση, πληρότητα και ευχαρίστηση, επιδρώντας επίσης θετικά στη ψυχική μας υγεία.

Επίσης η αυξημένη κοινωνικότητα, η καλύτερη ποιότητα ύπνου, η αλλαγή παραστάσεων και εικόνων, η ικανοποίηση στα “θέλω” και η απομάκρυνση από τα “πρέπει” δίνουν μία αίσθηση ελευθερίας που μας ανεβάζει και τονώνει τον ψυχισμό μας. Επιπλέον, αυξάνεται η δημιουργικότητα και η παραγωγικότητά μας, για παράδειγμα, θα έχετε παρατηρήσει πόσο εύκολα σας έρχονται ιδέες στο μυαλό και πόσο καλύτερη επαφή έχετε με τον εαυτό σας.Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα