Τα μάτια κινδυνεύουν από τον ήλιο

Σοβαρούς κινδύνους διατρέχουν τα μάτια μας τους θερινούς μήνες λόγω της τρύπας του όζοντος.

Η βλαβερή υπεριώδης ακτινοβολία διαπερνά την ατμόσφαιρα και έρχεται σε επαφή με το ανθρώπινο σώμα. Η αυξημένη θερμοκρασία έχει ως συνέπεια
να εμφανίζονται διάφορα οφθαλμολογικά προβλήματα όπως ελάττωση δακρύων, επιπεφυκίτιδα και δερματίτιδα βλεφάρων.

Παράλληλα μπορεί να παρουσιαστούν αρκετά προβλήματα στους οφθαλμούς από ακάθαρτες πισίνες, τη θάλασσα, τν κακή συντήρηση των φακών επαφής, βρώμικα χέρια κ.ά.

Πώς θα προστατευθείτε από τον ήλιο


-Αγοράστε από ένα κατάστημα οπτικών ένα καλό ζευγάρι γυαλιά ηλίου που θα φέρουν τη σήμανση CE και θα αναγράφουν ότι απορροφούν πλήρως τη UVA και τη UVB.

-Μη σας ξεγελά το χρώμα των γυαλιών ηλίου: πιο σκούρα δεν σημαίνει μεγαλύτερη ηλιοπροστασία. Αντιθέτως, σημαίνει μεγαλύτερη έκθεση στη UV διότι διαστέλλεται η κόρη του ματιού λόγω του σκούρου χρώματος.

-Προτιμήστε τα γυαλιά ηλίου που καλύπτουν τα μάτια και από το πλάι. Οσο πιο μεγάλα είναι τα γυαλιά και όσο μεγαλύτερη περιφέρεια των ματιών καλύπτουν τόσο περισσότερο προστατεύουν από τον ήλιο.

-Να φοράτε καπέλο με φαρδύ γείσο που θα σκιάζει καλά τα μάτια σας.

-Αν χρησιμοποιείτε φακούς επαφής, να φοράτε και γυαλιά ηλίου, ακόμη κι αν οι φακοί παρέχουν κάποια προστασία από τη UV.

-Μην κολυμπάτε με φακούς επαφής ιδιαίτερα σε πισίνες όπου υπάρχει μεγάλος φόβος από μολύνσεις, αν όμως είναι απαραίτητο χρησιμοποιήστε ημερήσιους φακούς επαφής.

-Μη σας ξεγελούν τα σύννεφα, διότι η UV τα διαπερνά σε μεγάλο ποσοστό (ως 80%). Χειμώνα - καλοκαίρι, με ή χωρίς συννεφιά, να φοράτε γυαλιά ηλίου στους υπαίθριους χώρους.

-Μην κοιτάζετε ποτέ «κατάματα» τον ήλιο: κινδυνεύετε από ηλιακή αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία είναι ουσιαστικά η βλάβη του βαθύτερου χιτώνα των ματιών εξαιτίας της ηλικιακής ακτινοβολίας.

-Να θυμάστε ότι το δέρμα των βλεφάρων είναι πολύ ευαίσθητο στην υπεριώδη ακτινοβολία και χρειάζεται καλή αντηλιακή προστασία (SPF τουλάχιστον 15) και καπέλο.

-Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν «καίει» ο ήλιος. Από τις 11 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα το καλύτερο (όχι μόνο για τα μάτια αλλά γενικώς) είναι να αποφεύγετε να βρίσκεστε σε υπαίθριους χώρους.

-Μην ξεχνάτε τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Ολων τα μάτια κινδυνεύουν από τον ήλιο, συνεπώς χρειάζονται και αυτοί καπέλα και γυαλιά ηλίου.

-Αν παίρνετε φάρμακα, ρωτήστε τον γιατρό ή τον οφθαλμίατρο αν προκαλούν φωτοευαισθησία.

-Να έχετε μαζί μας τεχνητά δάκρυα και αντιβιοτικό τομπραμυκίνη σε απομακρυσμένες περιοχές διακοπών με αδύνατη πρόσβαση σε γιατρό ή φαρμακείο.Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα