Επτά καλοκαιρινές συμβουλές για ευ ζην

Το καλοκαίρι ειναι εδω, οπότε δώστε προσοχή στις παρακάτω επτά ενέργειες που
οδηγούν κατευθείαν προς την καλή υγεία και ευεξία.







Φοράτε γυαλιά Ηλίου

Εδώ και καιρό, τα γυαλιά ηλίου έχουν πάψει να θεωρούνται ένα απλό αξεσουάρ, καθώς τα απορροφητικά φίλτρα τους είναι απαραίτητα, όχι μόνο τις καλοκαιρινές ημέρες, αλλά όλο τον χρόνο. Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι βλαπτική ακόμη κ όταν ο ουρανός είναι συννεφιασμένος. Τα γυαλιά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία των ματιών μας, οπότε δεν τα ψωνίζουμε από περίπτερα και πλανόδιους πωλητές, αλλά απ καταστήματα οπτικών. Το σημαντικότερο στοιχείο τους είναι η ποιότητα των φακών κ όχι το «στυλ» του σκελετού.

Μην ξεχνάτε το αντηλιακό σας

Ποτέ μην εκτίθεστε στον ήλιο χωρίς αντηλιακό. Να το ανανεώσετε συχνά, ακόμη και όταν κάθεστε κάτω από ομπρέλα ή έχει συννεφιά. Το ίδιο ισχύει και για την ώρα που κολυμπάτε, αφού οι ακτίνες του ήλιου εισχωρούν στο νερό. Γι’ αυτό να φοράτε ένα αδιάβροχο αντηλιακό, ειδικά εάν περνάτε πολλή ώρα στη θάλασσα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα αντηλιακά φίλτρα πρέπει πάντα να προσφέρουν προστασία UVA και UVB. Στην αρχή του καλοκαιριού ξεκινάμε με υψηλούς δείκτες προστασίας, τους οποίους μπορούμε να μειώσουμε, όταν θα έχουμε «πάρει χρώμα». Όσο και αν σας φαίνεται παράξενο, μετά τις βλάβες στο στρώμα του όζοντος, η «ηλιοθεραπεία» στις μέρες μας πρέπει να γίνεται στην σκιά. Προστατέψτε ακόμη και το κεφάλι σας με την χρήση καπέλου, γιατί η ηλίαση παραμονεύει…

Μην οδηγείτε, όταν έχετε πιει αλκοόλ

Το καλοκαίρι βγαίνουμε συχνότερα και πίνουμε περισσότερο μέσα στην εβδομάδα. Το αλκοόλ αποτελεί τον πρώτο παράγοντα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. Στην Ελλάδα πάνω από το 45% των ατυχημάτων οφείλονται στη μέθη. Εάν μάλιστα ο οδηγός είναι κουρασμένος, ή έχει φάει πολύ, ή είναι εκνευρισμένος, τότε και η ελάχιστη ποσότητα αλκοόλης, που έχει καταναλώσει, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον τρόπο οδήγησης του.

Προσπαθήστε να κοιμάστε αρκετά

Το καλοκαίρι (και όχι μόνο) προσφέρεται για ξενύχτι, η παρατεταμένη, όμως, αϋπνία σε συνδυασμό με έντονη εργασία και αυξημένη σωματική δραστηριότητα, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον οργανισμό σας. Οι ελάχιστες ώρες ύπνου διαφέρουν από άτομο σε άτομο και διαφοροποιούνται και από την ηλικία. Γενικά, καλό είναι να κοιμόμαστε 7 με 8 ώρες την ημέρα. Σημαντικό ρόλο, βέβαια, παίζει εκτός από την ποσότητα… και η «ποιότητα» του ύπνου! Αν, όμως, γενικά δεν μπορείτε να κοιμηθείτε εύκολα, τότε το γάλα και τα ζεστά ροφήματα, όπως το χαμομήλι, το τίλιο κ.α. μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκοιμηθείτε. Το αντίθετο αποτέλεσμα μπορεί να έχει η κατανάλωση καφεΐνης, αναψυκτικών τύπου Κόλα, αλκοόλ και λιπαρών φαγητών.

Το καλοκαίρι επίσης προσφέρεται για βόλτες εκτός σπιτιού, οπότε αρπάξτε την ευκαιρία και χαρείτε το.


Μην ξεχνιέστε στον υπολογιστή

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι έξι ώρες συνθέτουν το όριο χρήσης του υπολογιστή μέσα στο εικοσιτετράωρο, με την υπέρβασή του να οδηγεί σε προβλήματα, όπως πονοκέφαλος, κούραση στα μάτια και θολή όραση. Είναι σημαντικό τα μάτια σας να απέχουν εβδομήντα εκατοστά από την οθόνη.

Μην ζείτε για την δουλειά

Παρασύρεστε από τις ατελείωτες υποχρεώσεις της ημέρας, αλλά ξεχνάτε ότι η πίεση, που δέχεστε, έχει σαν αποτέλεσμα το έντονο στρες. Η αντίδραση του οργανισμού στο στρες γίνεται με την απελευθέρωση των ορμονών (αδρεναλίνη, νοραδρεναλίνη) που θα σας βοηθήσουν να μην καταρρεύσετε στις δύσκολες ώρες. Αν, όμως, η πίεση διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε το στρες μπορεί να γίνει επικίνδυνο για την υγεία σας και να επισπεύσει την εκδήλωση νοσημάτων. Όλα αυτά τα έχουμε γράψει αναλυτικά στα αφιερώματά μας για το στρες…

Συγκρατήστε τα νεύρα σας

Το καλοκαίρι είναι εποχή για χαλάρωση, οπότε προσπαθήστε να το χαρείτε και «δώστε τόπο στην οργή». Ένας σίγουρος τρόπος για να βλάψετε την καρδιά σας, είναι οι συνεχείς εκρήξεις θυμού. Αν είστε διαρκώς σε υπερένταση και χάνετε εύκολα την ψυχραιμία σας, προσπαθήστε να τροποποιήσετε τη συμπεριφορά σας. Αντιμετωπίστε τα προβλήματα με ηρεμία και μην τα δραματοποιείτε.

Όσοι είστε γονείς προσπαθήστε το καλοκαίρι (που κλείνουν και τα σχολεία) να περνάτε περισσότερο και ποιοτικότερο χρόνο με τα παιδιά σας. Είναι μία καλή ευκαιρία να δεθείτε μαζί τους και να «ασκηθείτε» στην σωστή διαπαιδαγώγηση.

Ένας τρόπος να το πετύχετε και να βελτιώσετε τον εαυτό σας, είναι να γίνετε το ζωντανό παράδειγμα για το παιδί σας. Οποιεσδήποτε και αν είναι οι προσδοκίες σας για το παιδί σας, μην περιμένετε να συμπεριφερθεί όπως επιθυμείτε από τη στιγμή που εσείς… άλλα λέτε και άλλα κάνετε! Το παιδί δεν μπορεί, για παράδειγμα, να κάτσει «ήσυχα», ενώ εσείς δίπλα φωνάζετε και καυγαδίζετε, ούτε μπορεί να καταλάβει τη συμβουλή: «Το κάπνισμα κάνει κακό», όταν εσείς καπνίζετε μανιωδώς δίπλα του…

Τέλος, όσοι είστε καπνιστές και έχετε συνειδητοποιήσει τι πραγματικά προκαλείτε στο σώμα σας, κάντε αυτό το καλοκαίρι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας, αλλά και στους οικείους σας: ΚΟΨΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ!!! Το γιατί δεν χρειάζεται να σας το πω εγώ, το ξέρετε ήδη από χρόνια…


Καλό σας καλοκαίρι.






Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα