Πανικός στην Ευρώπη για ενέργεια και λειψυδρία

Εκτακτα μέτρα, αδιανόητα στο πρόσφατο παρελθόν, λαμβάνουν ήδη ή εξαγγέλλουν για το άμεσο μέλλον ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με στόχο να αντιμετωπίσουν το εφιαλτικό κοκτέιλ της ενεργειακής κρίσης και της λειψυδρίας που προκαλείται από τους καύσωνες της κλιματικής αλλαγής.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η «ευρωπαϊκή κανονικότητα» καθίσταται όνειρο απατηλό για τα επόμενα χρόνια, από τη στιγμή που η Γερμανία προετοιμάζεται να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε., η Βρετανία επιβάλλει σε εκατομμύρια πολίτες απαγόρευση πλυσίματος αυτοκινήτου με τη μάνικα επί ποινή 1.000 λιρών και αρκετοί δήμοι της Πορτογαλίας αρχίζουν να ελαττώνουν τη ροή του νερού ή και να το κόβουν εντελώς τη νύχτα!

Ιδού τι συνέβη τα τελευταία 24ωρα στα hotspots της ευρωπαϊκής κρίσης.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ο υπουργός Οικονομικών, Ρόμπερτ Χάμπεκ, έχει ήδη δηλώσει ότι η χώρα σχεδιάζει να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% σε σχέση με το 2021. Σε χθεσινό του δημοσίευμα, το Γερμανικό Πρακτορείο υπολόγισε ότι για να επιτευχθεί αυτός ο υπερφιλόδοξος στόχος, τα γερμανικά νοικοκυριά θα πρέπει να στενάξουν. Λόγω της υψηλής κατανάλωσης αερίου, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης καλείται να κάνει μεγαλύτερη εξοικονόμηση από κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε., καθώς θα πρέπει να εξοικονομήσει σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου που θα χρειαστεί να αποθηκευτεί στη Γηραιά Ηπειρο. Πρακτικά, από τις αρχές Αυγούστου έως τον Μάρτιο του 2023, το Βερολίνο θα πρέπει να εξοικονομήσει 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ποσότητα ίση με την ετήσια μέση κατανάλωση 5 εκατομμυρίων τετραμελών νοικοκυριών (ήτοι, 20 εκατομμυρίων Γερμανών). Ολα αυτά την ώρα που γερμανικά ιδρύματα προβλέπουν ότι 1 στους 6 Γερμανούς θα βρεθεί στο όριο της φτώχειας τον φετινό χειμώνα.
Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), Ζίγκφριντ Ρούσβουρμ, κάλεσε την κυβέρνηση να επισπεύσει τα μέτρα εξοικονόμησης και προειδοποίησε πως επιχειρήσεις που προσπαθούν να κάνουν μετάβαση από το αέριο στο πετρέλαιο αντιμετωπίζουν προσκόμματα λόγω της γραφειοκρατίας.

Σύμφωνα με τον Ρούσβουρμ, θα χρειαστούν μέτρα όπως η αντικατάσταση ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων που λειτουργούν με την καύση αερίου με εργοστάσια που καίνε άνθρακα. Η κυβέρνηση Σολτς φαίνεται έτοιμη γι’ αυτή τη στροφή, όπως και για την παράταση χρήσης της πυρηνικής ενέργειας.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Θέμα συζήτησης, που επισκίασε την εκλογή του αρχηγού των Συντηρητικών, έγινε στη Βρετανία η παρακάτω αποκάλυψη της «Daily Mail».
Γαλλία: Σε αναζήτηση των αιτιών των πυρκαγιών
Με αφορμή τα 40άρια που πλήττουν το Ηνωμένο Βασίλειο, από τα μεσάνυχτα της 12ης Αυγούστου η εταιρία ύδρευσης South East Water σχεδιάζει να απαγορεύσει επ’ αόριστον τη χρήση λάστιχου σε 2,2 εκατομμύρια καταναλωτές (πρακτικά, 3 εκατομμύρια κατοίκους) στις νοτιοανατολικές κομητείες του Κεντ και του Σάσεξ. Οι παραβάτες που θα συλληφθούν να ποτίζουν τους κήπους τους, να πλένουν τα αυτοκίνητά τους και να γεμίζουν διακοσμητικές στέρνες ή πισίνες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 1.000 λιρών.

Πρόκειται για τη δεύτερη «απαγόρευση μάνικας» που εξαγγέλλεται φέτος στη Βρετανία, καθώς από αύριο το ίδιο μέτρο ισχύει στις περιφέρειες Χαμσάιρ και Αϊλ οφ Ράιτ.
Σε ανακοίνωσή της, η εταιρία ύδρευσης South East Water αναφέρει ότι φέτος τον Ιούλιο είχαμε τη μεγαλύτερη ξηρασία από το 1935 και πως το οκτάμηνο Νοεμβρίου 2021-Ιουλίου 2022 ήταν το ξηρότερο από το 1976. Ανάλογος καιρός αναμένεται τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, δεδομένης της μείωσης των βροχοπτώσεων στη Βρετανία κατά 8%.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Τουλάχιστον πέντε δήμοι της Πορτογαλίας εξετάζουν τη μείωση της πίεσης του νερού ή και την επιβολή διακοπών ανά τακτά διαστήματα στην υδροδότηση τις νυχτερινές ώρες, όπως αποκάλυψε η πορτογαλική εφημερίδα «Jornal de Noticias». Σύμφωνα, μάλιστα, με ενδείξεις, κάποιοι τις εφαρμόζουν ήδη.

Σε επίσημη ανακοίνωση, ο δήμαρχος της πόλης, Σάο Ζοάο ντα Πεσκέιρα, προειδοποίησε ότι αν δεν βρέξει έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, στο τοπικό φράγμα που εξυπηρετεί δύο δήμους δεν θα μείνει σταγόνα για ανθρώπινη κατανάλωση! Σε αρκετούς δήμους το καλοκαίρι γίνεται διανομή με υδροφόρες, ενώ τοπικοί παράγοντες ζητούν να απαγορευτεί η άντληση υδάτων από δημόσιες βρύσες για το πότισμα κήπων και το πλύσιμο αυτοκινήτων.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Κλιματιστικά στους 27 βαθμούς το καλοκαίρι, θέρμανση στους 19 βαθμούς το χειμώνα, διακοπή της φωταγώγησης μνημείων στις 10 το βράδυ και επέκταση της τηλεργασίας είναι μερικά από τα μέτρα που δρομολογεί η Μαδρίτη σε εφαρμογή της ευρωπαϊκής απόφασης για εθελοντικό περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Η υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης, Τερέζα Ριμπέρα, ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες μέρες τίθεται σε ισχύ πακέτο μέτρων για δημόσια κτίρια, πολυκαταστήματα, σινεμά, χώρους εργασίας, ξενοδοχεία, σιδηροδρομικούς σταθμούς και αεροδρόμια. Εχοντας δεσμευτεί για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 7%, η ισπανική κυβέρνηση προέτρεψε τις επιχειρήσεις να ενθαρρύνουν όσο περισσότερο γίνεται την τηλεργασία, που αποτρέπει τις άσκοπες μετακινήσεις και συμβάλλει στην εξοικονόμηση καυσίμων κίνησης και θέρμανσης.

Στο μέτωπο της ζέστης και της λειψυδρίας, η Ισπανία πλήττεται από τη χειρότερη ξηρασία από το 1981, ενώ οι φετινές πυρκαγιές έχουν αποτεφρώσει 1 εκατομμύριο στρέμματα δασικών εκτάσεων. Τα δε αποθέματα νερού βρίσκονται μόλις στο 40,4%, με αποτέλεσμα κάποιοι δήμοι να εφαρμόζουν ήδη περικοπές στην ύδρευση.



Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα