Πολιτική θύελλα για την υπόθεση παρακολουθήσεων της ΕΥΠ

Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει μετά την αποκάλυψη ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε το τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη.Στην κυβέρνηση λένε ότι είναι δεδομένη η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να χυθεί φως στην υπόθεση

«Όλες οι απαντήσεις θα δοθούν με το δέοντα τρόπο: με πλήρη θεσμικό σεβασμό και με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Στο τέλος της ενδελεχούς διερεύνησης θα γίνει η οριστική πολιτική αποτίμηση και θα φανεί ποιος είναι πραγματικά συνεπής στους θεσμούς – ιδιαίτερα όταν έχει την ευθύνη διακυβέρνησης – και υπέρμαχος της αλήθειας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Σεβασμός στους θεσμούς από αυτούς που έχουν ξεφτυλίσει το κράτος δικαίου δεν μπορεί να υπάρξει. Το παιχνίδι τελείωσε κ. Οικονόμου. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη γράψει τις πιο σκοτεινές σελίδες της σύγχρονης μεταπολιτευτικής ιστορίας του τόπου», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ.

Αύριο ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί δημόσια για το ζήτημα με δήλωσή του, ενώ όπως αποκαλύπτει το «ΒΗΜΑ» της Κυριακής την Τετάρτη έκανε λόγο για τεράστιο και ασυγχώρητο λάθος.

«Δεν το γνώριζα, δεν θα επέτρεπα ποτέ να παρακολουθείται το τηλέφωνο κανενός πολιτικού προσώπου», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το «ΒΗΜΑ» της Κυριακής ο πρωθυπουργός ακούστηκε επίσης να λέει: «Οφείλω στον κ. Ανδρουλάκη μια συγνώμη για το λάθος που έγινε».

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο
Όσοι επιχειρούν να εργαλειοποιήσουν το θέμα θα διαψευστούν, λένε κυβερνητικά στελέχη σημειώνοντας πως επειδή ο νόμος δεν επιτρέπει να αποκαλυφθούν περισσότερα ο κ. Γεραπετρίτης επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον κ. Ανδρουλάκη, κάτι που δεν κατέστη εφικτό.

Ωστόσο μια δήλωση του διευθυντή του γραφείου τύπου της ΝΔ Νίκου Ρωμανού έριξε λάδι στη φωτιά που έχει ανάψει στην πολιτική αντιπαράθεση: «Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να βγουν όλα τα στοιχεία και θέλουμε και ο κ. Ανδρουλάκης, επειδή πολλά από αυτά είναι ευαίσθητα και θα τα μάθει μόνο ο ίδιος να έχει το θάρρος να τα κοινοποιήσει»

Στο μεταξύ οι πρέσβεις Αρμενίας και Ουκρανίας στην Ελλάδα διαψεύδουν φήμες που ήθελαν τις μυστικές υπηρεσίες των δύο χωρών να είναι αυτές που ζήτησαν την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, ενώ ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου θα διερευνήσει πώς διέρρευσαν άκρως απόρρητα έγγραφα για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας.

«Κυκλοφορούν σενάρια εκτός πραγματικότητας εμπλέκοντας τρίτες χώρες ότι τάχα αυτές ζήτησαν την παρακολούθησή μου διασύροντας τη χώρα διεθνώς. Οι Πρέσβεις της Ουκρανίας και της Αρμενίας τους διέψευσαν δημόσια», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ενημερωθεί πλήρως από τον νέο διοικητή της Θεμιστοκλή Δεμίρη. Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου τονίζει ότι οι παραιτήσεις του Γρηγόρη Δημητριάδη και του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων δεν έχουν σχέση με το κακόβουλο λογισμικό ενώ η κυβέρνηση αποδέχεται τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής.

Η εισαγγελική άδεια για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη δόθηκε για λόγους εθνικής ασφαλείας, υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο για αυτό και δεν είναι αντικείμενο δημόσιας συζήτησης λένε από την κυβέρνηση.

Σημειώνουν επίσης ότι ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος θα διερευνήσει πώς διέρρευσαν άκρως απόρρητα έγγραφα για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Τι αναμένεται να δηλώσει σήμερα ο πρωθυπουργός για το θέμα των παρακολουθήσεων
Αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, θα τοποθετηθεί και για ό,τι συνέβη και για όσα θα γίνουν στο εξής.

Θα τονίσει πως δεν γνώριζε για την παρακολούθηση του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και πως αν είχε τέτοια ενημέρωση δεν θα είχε δώσει την έγκρισή του.

Ο πρωθυπουργός θα πει ότι η συγκεκριμένη επισύνδεση έγινε κατόπιν ειδικής εισαγγελικής άδειας για λόγους εθνικής ασφαλείας και ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ενημερωθεί με απόλυτα θεσμικό τρόπο.

Επίσης αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες αλλαγές στις διατάξεις που αφορούν τις νόμιμες επισυνδέσεις και θα επαναλάβει ότι η παρακολούθηση του κινητού από την ΕΥΠ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το κακόβουλο λογισμικό.

Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο Γιάννης Οικονόμου τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και δεν θέλει να υπάρχει καμία σκιά.

«Με τις αθλιότητες και τις συκοφαντίες σε βάρος του Πρωθυπουργού, με τα ψέματα όσων επιχειρούν, με αφορμή τη σοβαρή αυτή υπόθεση, να προκαλέσουν αισχρούς συνειρμούς, θα ασχοληθούμε όταν ολοκληρωθεί θεσμικά η διερεύνηση και αποτίμηση των πραγματικών συμβάντων», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.


Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα