Έτσι ακούγεται μια μαύρη τρύπα - Επιστήμονες του MIT κατέγραψαν τον απόκοσμο ήχο της (video)

Ερευνητές στο MIT βρήκαν έναν τρόπο να καταγράψουν πώς ακούγεται το φως που «αναπηδά» γύρω από μια μαύρη τρύπα.
Όταν οι μαύρες τρύπες καταβροχθίζουν την ύλη γύρω τους, συχνά αέρια και αστρική σκόνη, εκπέμπουν εκρήξεις φωτός ακτίνων Χ που φωτίζουν τις άκρες τους. Αυτές οι εκρήξεις δημιουργούν μια ηχώ που μπορεί να παρέχει πληθώρα δεδομένων για το τι συμβαίνει στη μαύρη τρύπα κατά τη διάρκεια αυτών των εκρήξεων φωτός ακτίνων Χ.

Μια ομάδα επιστημόνων στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) ανέπτυξε ένα αυτοματοποιημένο εργαλείο αναζήτησης που θα μπορούσε να βοηθήσει τους αστρονόμους να εντοπίσουν αυτές τις ηχώ που εκπέμπονται από έναν συγκεκριμένο τύπο μαύρης τρύπας. Αυτές είναι ακτίνες Χ μαύρης τρύπας ή «πεινασμένες» μαύρες τρύπες που τρέφονται με τα αστέρια που περιφέρονται γύρω τους. Ο αλγόριθμος της ομάδας, τον οποίο ονόμασαν «Μηχανή Αντήχησης», περιελάμβανε δεδομένα που συλλέχθηκαν από το Neutron Star Interior Composition Explorer, ένα τηλεσκόπιο ακτίνων Χ τοποθετημένο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Από τα 26 συνολικά δυαδικά αρχεία μαύρης τρύπας που εντόπισε ο αλγόριθμος, τα δέκα είναι αρκετά κοντά στη Γη για να εκπέμψουν ηχώ. Η ομάδα δημοσίευσε τα ευρήματά της αυτή την εβδομάδα στο Astrophysical Journal.

Αυτές οι ηχώ μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμες για τους αστρονόμους. Όπως οι νυχτερίδες χρησιμοποιούν την ηχοεντοπισμό για να κυνηγήσουν τη λεία τους και να αποφύγουν τα εμπόδια, αυτές οι ηχώ μπορούν να βοηθήσουν τους ερευνητές να εντοπίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τη θέση της άκρης της μαύρης τρύπας. Αυτές οι ηχώ ρίχνουν, επίσης, φως στο πώς συμπεριφέρονται οι μαύρες τρύπες και στους τύπους υλικών που εκπέμπουν κατά τη διάρκεια αυτών των εκρήξεων ακτίνων Χ.

Επιπλέον, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης χρησιμοποίησε ένα εργαλείο για να μετατρέψει τις ηχώ ακτίνων Χ σε ηχητικό ήχο. Εδώ μπορούμε να ακούσουμε τον απόκοσμο ήχο μιας μαύρης τρύπας:

 

 

 

Αυτή σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που ειδικοί έχουν αναπτύξει έναν τρόπο για να ακούσουμε τους μακρινούς κοσμικούς γείτονές μας. Οι επιστήμονες έχουν βρει τρόπους για την ηχοποίηση των βαρυτικών κυμάτων που παράγονται κατά τη διάρκεια της κατακλυσμικής σύγκρουσης δύο μαύρων τρυπών. Και μόλις αυτή την εβδομάδα, η NASA κυκλοφόρησε το remix μιας ηχοποίησης δεδομένων που έγινε από τα κύματα πίεσης που εκπέμπονται από μια μαύρη τρύπα στο κέντρο του σμήνους γαλαξιών του Περσέα, που συλλέχθηκε από το Παρατηρητήριο ακτίνων Χ Chandra. 

 


 

Εδώ, οι ερευνητές μπόρεσαν να δημιουργήσουν αυτόν τον ήχο χρησιμοποιώντας δεδομένα από ηχητικά κύματα που συλλέγονται από το παρατηρητήριο. Οι κυματισμοί στο αέριο και τη σκόνη που προκαλούνται από αυτά τα κύματα μεταφράζονται σε μια ανεπαίσθητη νότα περίπου ισοδυναμεί με 57 οκτάβες κάτω από τη μέση Ντο, σύμφωνα με το πρακτορείο. Για το remix, η ομάδα κλιμάκωσε τη νότα σε ένα ακουστικό εύρος. 

 

 

Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα