Καφές: Πώς μπορεί να επηρεάσει το άγχος

 Ο καφές είναι για τους περισσότερους ο μοναδικός τρόπος να ξεκινήσουν την ημέρα τους. Μπορεί όμως να έχει και τις αρνητικές του επιπτώσεις.

Το μειονέκτημα που έχει ο καφές

Το μοναδικό του μειονέκτημα δεν είναι μόνο ότι η καφεΐνη είναι εθιστική. Η σχέση μεταξύ καφεΐνης και άγχους είναι πολύ στενή.

Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος και η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη ψυχοδραστική ουσία στον κόσμο. Αυξάνει την κορτιζόλη και προκαλεί νευρική διέγερση. Αυτό το διεγερτικό αποτέλεσμα είναι αυτό που μας ξυπνά το πρωί.

Αλλά εάν έχετε ήδη μια προδιάθεση για άγχος ή μια γενετική μετάλλαξη που σας κάνει πιο ευαίσθητους στο άγχος, η καφεΐνη μπορεί να λειτουργήσει ως αγχογονικό φάρμακο ακόμη και σε μέτριες ποσότητες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει έντονο στρες και να συμβάλει σε επεισόδια κρίσεων πανικού.

Ο καφές και άλλα ροφήματα με καφεΐνη παρέχουν ουσιαστικά μια ψευδή αίσθηση κατά της κούρασης.

Πιθανότατα να έχετε νιώσει αυτό το συναίσθημα ταραχής, γρήγορης αναπνοής και ταχυκαρδίας.

Η καφεΐνη έχει διεγερτική επίδραση στο νευρικό σύστημα, καθώς απελευθερώνει κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες, η οποία έχει αποδειχθεί ότι επιδεινώνει το άγχος και τα προβλήματα ύπνου, ιδιαίτερα σε άτομα με διαταραχές πανικού.

Παρότι αρχικά αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, προκαλώντας ευφορία, η χρόνια απελευθέρωση σεροτονίνης λόγω της υπέρμετρης κατανάλωσης καφέ, μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει εξάντληση αυτού του νευροδιαβιβαστή.

Για να μειώσετε την επιρροή της καφεΐνης, περιορίστε την κατανάλωση καφέ σε 1-2 φλιτζάνια την ημέρα, και γενικά να προτιμάτε τον ελληνικό καφέ.

Ωστόσο καλό είναι αν θέλετε να κόψετε την καφεΐνη να γίνει σταδιακά, καθώς εάν έχετε συνηθίσει να καταναλώνετε τακτικά καφεΐνη και σταματήσετε απότομα, μπορεί να αντιμετωπίσετε συμπτώματα στέρησης , όπως:

  • Πονοκεφάλους
  • Ανησυχία
  • Κούραση
  • Καταθλιπτική διάθεση
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Ευερεθιστότητα

Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα