«Καμίνι» η Ευρώπη: Συναγερμός για επικίνδυνο κύμα καύσωνα

Συναγερμό για καύσωνα σημαίνουν οι επιστήμονες σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, από την Πορτογαλία μέχρι τη Γερμανία, ένα μήνα μετά τις ιστορικές υψηλές θερμοκρασίες του περασμένου μήνα. Σε τμήματα της Γαλλίας και της Γερμανίας ενδέχεται να καταγραφούν θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου αυτή την εβδομάδα, ενώ το θερμόμετρο στην Ιβηρική θα μπορούσε να αγγίξει ακόμη και τους 47 βαθμούς Κελσίου, λένε οι επιστήμονες.

Περιοχές της Ολλανδίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου αναμένεται επίσης να δουν παρόμοιες θερμοκρασίες αυτό το Σαββατοκύριακο. Και οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι οι θερμοκρασίες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά στην ιστορία.


Η αφόρητη ζέστη έχει ήδη επηρεάσει την Ιβηρική τις τελευταίες ημέρες, με θερμοκρασίες 4-5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον εποχιακό κανόνα, οδηγώντας σε υψηλές υψηλές τιμές πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου και καταστροφικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία. Μέσα στην εβδομάδα, η θερμοκρασία είναι πιθανό να αυξηθεί ακόμη και στους 7 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο, φθάνοντας τους 46-47 βαθμούς Κελσίου στη Σεβίλλη, για παράδειγμα.

Καθώς η χαμηλή πίεση αναπτύσσεται στα δυτικά της Ευρώπης, αυτή η έντονη ζέστη σε όλη την Ιβηρική θα μετακινηθεί προς τα βόρεια μέσω της Γαλλίας, πιθανώς να φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το Σαββατοκύριακο και να σαρώσει προς τα ανατολικά μεγάλο μέρος της κεντρικής Ευρώπης.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες είναι πιθανό να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές της Γαλλίας, της Γερμανίας και ακόμη και στις Κάτω Χώρες μέχρι αυτό το Σαββατοκύριακο. Εάν η ζέστη όντως φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ρεκόρ θερμοκρασίας όλων των εποχών των 38,7 βαθμών Κελσίου που σημειώθηκε στο Cambridge τον Ιούλιο του 2019, κινδυνεύει να σπάσει.

Καθώς η ζέστη επιμένει στη δυτική Ευρώπη, οι θερμοκρασίες σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου θα ανέβουν επίσης κατά 10 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα συνηθισμένα επίπεδα, υπερβαίνοντας τους 40 βαθμούς Κελσίου σε όλη την Ιταλία και στα Βαλκάνια. Μέχρι τη Δευτέρα της επόμενης εβδομάδας, θα μπορούσε κάλλιστα η κεντρική, η νότια και η δυτική Ευρώπη να έχουν θερμοκρασίες σημαντικά υψηλότερες από το κανόνα, με τις συνθήκες καύσωνα να είναι ευρέως διαδεδομένες.

Καταστροφικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία

Οι μαινόμενες δασικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία την ίδια στιγμή έχουν τραυματίσει δεκάδες ανθρώπους. Οι φωτιές που μαίνονται στη χώρα από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν κινητοποιήσει περίπου 3.000 πυροσβέστες που δίνουν τεράστια «μάχη» με τις φλόγες. Το ισπανικό κρατικό δίκτυο RTP μετέδωσε πως τουλάχιστον 29 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, 12 πυροσβέστες και 17 πολίτες.

Τις τελευταίες ώρες οι πυροσβέστες έθεσαν υπό έλεγχο τις δύο μεγάλες πυρκαγιές σε δάση στο κεντρικό τμήμα της Πορτογαλίας, με τη χώρα να κηρύσσει κατάσταση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων λόγω του κινδύνου να ξεσπάσουν νέα μέτωπα εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.

ο πιο σημαντικό μέτωπο, που ξέσπασε την Πέμπτη στην κοινότητα Ούρεμ τέθηκε υπό έλεγχο σήμερα το πρωί έχοντας καταστρέψει σχεδόν 30.000 στρέμματα βλάστησης. Οι φλόγες κατέστρεψαν δύο κατοικίες, με αποτέλεσμα οκτώ άνθρωποι να τραυματιστούν ελαφρά. Η Λισαβόνα ζήτησε από την ΕΕ, την ενεργοποίηση του κοινού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, εξασφαλίζοντας έτσι την αποστολή δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών τα οποία σταθμεύουν στην Ισπανία.

Καύσωνας και στην Ελλάδα

Σύμφωνα με του Έλληνες μετεωρολόγους το θερμόμετρο στη χώρα μας θα ανέβει από τις 14 Ιουλίου και μετά με την κορύφωση του καύσωνα να αναμένεται μεταξύ 20 και 24 του μηνός.

Όπως σημειώνει ο Σάκης Αρναούτογλου από την Τετάρτη 20/7 αναμένουμε άνοδο της θερμοκρασίας, ενώ τόσο την Πέμπτη όσο και την Παρασκευή αυτή θα συνεχιστεί. Σε κλειστές πεδινές περιοχές, μακριά από τη θάλασσα, στα δυτικά πεδινά αλλά και στο κέντρο μεγάλων πόλεων η θερμοκρασία θα είναι έναν με δύο βαθμούς υψηλότερη.

«Η θερμοκρασία στην Ελλάδα το επόμενο 10ήμερο με μια μόνο ματιά. Διαβάστε προσεκτικά τις λεπτομέρειες στο πάνω μέρος της εικόνας για να υπολογισετε τη θερμοκρασία στην περιοχή σας! Για να μη χάνετε τον…καιρό σας Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλες και σε όλους!» σημειώνει στην ανάρτησή του.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη

Μελέτες δείχνουν ότι καθώς το κλίμα θερμαίνεται, η συχνότητα των κυμάτων καύσωνα αυξάνεται δραματικά, όπως και η σοβαρότητα και η διάρκεια τέτοιων φαινομένων, λένε οι ειδικοί. «Τα φαινόμενα ακραίας ζέστης συμβαίνουν μέσα στη φυσική διακύμανση του κλίματος λόγω των αλλαγών στα παγκόσμια καιρικά μοτίβα», ανακοίνωσε η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

«Ωστόσο, η αύξηση της συχνότητας, της διάρκειας και της έντασης αυτών των γεγονότων τις τελευταίες δεκαετίες συνδέεται σαφώς με την παρατηρούμενη θέρμανση του πλανήτη και μπορεί να αποδοθεί στην ανθρώπινη δραστηριότητα».


Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα