Πώς να παραμείνετε ασφαλείς στο διαδίκτυο: Χρήσιμες συμβουλές

 Για να νιώθουμε ασφαλείς μέσα στο σπίτι, κλειδώνουμε την πόρτα. Για να νιώθουμε ασφαλείς όταν παρκάρουμε το ποδήλατό μας, τοποθετούμε κλειδαριά. Για να προστατέψουμε πολύτιμα αντικείμενα, τα τοποθετούμε σε χρηματοκιβώτια ή τραπεζικές θυρίδες. Τι κάνουμε όμως όταν θέλουμε να προστατευτούμε στο διαδίκτυο και να νιώθουμε ασφαλείς κάθε φορά που το χρησιμοποιούμε;

Οι «επιθέσεις» στο διαδίκτυο, γνωστές και ως «κυβερνοεπιθέσεις» καταγράφουν σημαντική άνοδο το τελευταίο διάστημα, ακόμη και στην Ελλάδα με πρόσφατο το παράδειγμα των ΕΛΤΑ. Για να παραμείνουνε λοιπόν ασφαλείς στο internet και να προστατέψουμε τα προσωπικά μας δεδομένα αλλά και να αποφύγουμε να πέσουμε θύματα απάτης, δεν έχουμε παρά να εφαρμόσουμε μία σειρά από χρήσιμες συμβουλές κυβερνοασφάλειας.

Ο «χρυσός» κανόνας της κυβερνοασφάλειας είναι η χρήση ισχυρών κωδικών πρόσβασης. Αποφύγετε passwords τα οποία είναι απλά, περιέχουν την ημερομηνία γέννησής σας, το όνομά σας ή μόνο μερικά νούμερα όπως 1,2,3,4,5,6. Πρόκειται για κωδικούς που δεν σας προστατεύουν και συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τους χειρότερους κωδικούς που μπορεί κανείς να επιλέξει. Πλέον τα περισσότερα social media και οι ιστοσελίδες συστήνουν τη χρήση των λεγόμενων «strong passwords», ενώ ζητούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τους χρήστες να αλλάξουν κωδικό πρόσβασης. Κάτι που πρέπει επίσης να αποφύγετε είναι το να χρησιμοποιείτε έναν κωδικό για όλους τους λογαριασμούς σας, καθώς έτσι κινδυνεύετε να πέσετε πιο εύκολα θύματα κυβερνοεπίθεσης. Χρησιμοποιήστε κωδικούς που περιλαμβάνουν συνδυασμούς γραμμάτων, συμβόλων και αριθμών και επιλέξετε διαφορετικό κωδικό για κάθε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, email και κάθε άλλη διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία έχετε συνδεθεί.

Ασφαλείς ιστοσελίδες

Για να νιώθετε αλλά και να είστε ασφαλείς πρέπει να επισκέπτεστε αξιόπιστες ιστοσελίδες. Αποφύγετε «ύποπτα» websites, τα οποία είναι γεμάτα με pop-up παράθυρα, διαφημίσεις ή περιεχόμενο που σας φαίνεται περίεργο. Επιλέξετε ιστοτόπους που διαθέτουν καλή φήμη, και τους χρησιμοποιούν χιλιάδες άλλοι χρήστες. Για παράδειγμα αν σκοπεύετε να κάνετε μία online αγορά, μπορείτε να επισκεφθείτε την Amazon, το E-bay ή κάποιο marketplace της ελληνικής αγοράς με καλή φήμη. Αντίστοιχα αν σας ενδιαφέρουν τα online games μπορείτε να παίξετε https://www.betsson.gr/el/casino απολαμβάνοντας υψηλής ποιότητας γραφικά σε ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο είστε πλήρως προστατευμένοι, ή να στραφείτε σε μία πλατφόρμα όπως το Netflix ή το ERTFLIX για να παρακολουθήσετε αγαπημένες σειρές και ταινίες. Αποφύγετε κάποιον ιστότοπο που δεν γνωρίζετε καλά ή σας φαίνεται επικίνδυνος, ακόμη και εάν παρουσιάζεται ελκυστικός, καθώς μπορεί να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις.

Προσοχή με το WiFi

Τα δημόσια WiFi μπορούν επίσης να αποδειχθούν επικίνδυνα για την ασφάλεια των προσωπικών μας δεδομένων. Χρησιμοποιήστε ένα δημόσιο WiFi που εμπιστεύεστε και αποφύγετε κάποιο άγνωστο, το οποίο μπορεί να προσφέρεται δωρεάν, όσο και εάν έχετε ανάγκη να συνδεθείτε στο διαδίκτυο. Πολλές φορές τέτοιου είδους δίκτυα λειτουργούν ως «παγίδες» και μόλις κάποιος συνδεθεί δέχεται κυβερνοεπίθεση, χωρίς μάλιστα να το αντιληφθεί. Αντίστοιχα, προστατέψτε το δικό σας WiFi χρησιμοποιώντας έναν ισχυρό κωδικό, που δύσκολα κάποιος μπορεί να «σπάσει» και μην λησμονείτε τον πιο βασικό κανόνα ως προς τα passwords: την τακτική αλλαγή.

Προστατέψτε τη συσκευή σας

Μην αφήνετε εκτεθειμένες τις συσκευές σας. Χρησιμοποιήσετε κάθε εργαλείο που σας προσφέρεται ώστε να «κλειδώσετε» μία συσκευή και να βεβαιωθείτε πως μόνο εσείς θα έχετε πρόσβαση σε αυτή και στα δεδομένα που περιέχει. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, φαίνεται πως 3 στους 10 κάτοχοι smartphone, δεν χρησιμοποιούν κωδικούς πρόσβασης, κλείδωμα οθόνης ή άλλα εργαλεία ασφαλείας για να κλειδώσουν τα τηλέφωνά τους. Κάθε συσκευή που δεν κλειδώνεται παραμένει εκτεθειμένη σε «επιθέσεις». Θωρακίστε τα smartphones σας αλλά και κάθε άλλη συσκευή που χρησιμοποιείτε όπως τον υπολογιστή, το tablet, τις smart τηλεοράσεις αλλά και τα smart watches σας.

Αναβάθμιση λογισμικού

Κάθε φορά που το κινητό σας τηλέφωνο ή ο υπολογιστής σας εμφανίζει ειδοποίηση πως υπάρχει κάποια νέα έκδοση του λογισμικού σας και μπορείτε να την κατεβάσετε και να αναβαθμίσετε τη συσκευή σας, κάντε το δίχως δεύτερη σκέψη. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι εταιρίες λογισμικού προχωρούν σε αναβαθμίσεις των προϊόντων τους μετά από κάποια κυβερνοεπίθεση που δέχθηκαν ή όταν εντοπίσουν σφάλματα ή κενά ασφαλείας. Αναβαθμίζοντας το λογισμικό σας θωρακίζετε ακόμη περισσότερο τη συσκευή σας απέναντι σε νέες, πιθανές, απειλές.


Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα