Πώς η δολοφονια του Σίνζο Άμπε θα αλλάξει για πάντα την Ιαπωνία

 Η σορός του Σίνζο Άμπε έφτασε στο Τόκιο καθώς η προεκλογική εκστρατεία συνεχίζεται στη σκιά της δολοφονία που συγκλόνισε την Ιαπωνία. 

Σε κατάσταση σοκ παραμένει η Ιαπωνία,μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, η σορός του οποίου μεταφέρθηκε στο Τόκιο από το δυτικό τμήμα της χώρας όπου βρισκόταν όταν έπεσε θύμα επίθεσης. Ο θάνατός του έχει συγκλονίσει την Ιαπωνία, μια χώρα με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας με όπλα στον κόσμο.

Οι Ιάπωνες πολιτικοί δεσμεύτηκαν να μην αφήσουν τη δολοφονία του Σίνζο Άμπε να σταματήσει τη δημοκρατική διαδικασία, εν μέσω αναφορών ότι ο ένοπλος είχε αντιπαραθέσεις με ανώνυμη θρησκευτική ομάδα που συνέδεε με τον πρώην ισχυρό άνδρα της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Η σορός του Σίνζο Άμπε εν τω μεταξύ επέστρεψε στην κατοικία του στο Τόκιο, μετέδωσε το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK, καθώς οι πολιτικοί ετοιμάζονταν να συνεχίσουν την εκστρατεία για τις εκλογές της Άνω Βουλής που διεξάγονται σημερα Κυριακή (10/7) στη σκιά της δολοφονίας του μακροβιότερου πρωθυπουργού της Ιαπωνίας.

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP), του οποίου ηγήθηκε κάποτε ο Άμπε και άλλα κόμματα δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν την εκστρατεία το Σάββατο ενόψει της ψηφοφορίας της Κυριακής, στην οποία το LDP και ο εταίρος του «Κομέιτο» αναμένεται να εδραιώσουν την πλειοψηφία τους στο κοινοβούλιο. Οι πολιτικοί απο όλο το φάσμα είπαν πως είναι αποφασισμένοι να δείξουν ότι η δολοφονία δεν θα σταματήσει τη δημοκρατία.

Η αστυνομία αναζητά το κίνητρο του δράστη

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία προσπαθεί να βρει το κίνητρο της δολοφονίας, με τη χώρα αλλά και την παγκόσμια κοινή γνώμη να είναι ακόμη σε σοκ και να προσπαθούν να εξηγήσουν πώς ένας πολιτικός μπορεί να έπεσε νεκρός μέρα μεσημέρι, σε μια από τις πιο ασφαλείς κοινωνίες του κόσμου.

Ο ύποπτος που συνελήφθη στη σκηνή του πυροβολισμού της Παρασκευής, Tετσούγια Γιαμαγκάμι, είπε στην αστυνομία ότι αρχικά σχεδίαζε να επιτεθεί στον αρχηγό μιας θρησκευτικής ομάδας στην οποία η μητέρα του είχε δώσει χρήματα, με αποτέλεσμα να χρεοκοπήσει, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο ερευνητικές πηγές.

Ο Γιαμαγκάμι, ένας 41χρονος κάτοικος της Νάρα, είπε ότι ήταν επίσης «δυσαρεστημένος» με τον Άμπε, τον οποίο κατηγόρησε ότι ενίσχυε την ομάδα, προσθέτοντας ότι δεν στοχοποίησε τον πολιτικό επειδή διαφωνούσε με την πολιτική του. Ο ύποπτος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι είχε μνησικακία εναντίον μιας «συγκεκριμένης οργάνωσης» και πίστευε ότι ο Άμπε ήταν μέρος της, αν και η αστυνομία αρνήθηκε να κατονομάσει την ομάδα και δεν είναι σαφές -προς το παρόν- εάν υπάρχει.

Ο Γιαμαγκάμι εργαζόταν σε ένα εργοστάσιο στην περιοχή Kansai της δυτικής Ιαπωνίας από το φθινόπωρο του 2020 έως τον Μάιο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το Kyodo που επικαλέστηκε ένα πρακτορείο απασχόλησης. Ήταν προηγουμένως μέλος των ναυτικών δυνάμεων αυτοάμυνας – της ιαπωνικής εκδοχής του ναυτικού – για τρία χρόνια μέχρι τον Αύγουστο του 2005. Η αστυνομία διερευνά εάν ο ύποπτος έδρασε μόνος του.

Η αστυνομία της νομαρχίας Νάρα είπε ότι θα εξετάσει εάν η ασφάλεια στην εκδήλωση του Άμπε, όπου καλούσε τους ψηφοφόρους να επανεκλέξουν τον συνάδελφό του από το Κόμμα LDP Κέι Σάτο, ήταν επαρκής εν μέσω επικρίσεων ότι θα έπρεπε να ήταν ισχυρότερη. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν υπήρξαν απειλές κατά του Άμπε, ο θάνατος του οποίου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναθεωρήσει την παράδοση της στενής επαφής των πολιτικών με τους ψηφοφόρους.

Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η αγρυπνία για τον Άμπε θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα και η κηδεία για τους στενούς συγγενείς θα πραγματοποιηθεί την επόμενη μέρα.

Ο δολοφόνος κατασκεύαζε αυτοσχέδια όπλα

Ο άνδρας που θεωρείται ύποπτος για τη δολοφονία του Σίνζο Άμπε εν τω μεταξύ κατασκεύαζε πολλαπλούς τύπους όπλων με σιδερένιες σωλήνες που ήταν τυλιγμένοι με κολλητική ταινία, αναφέρει το NHK. Το όπλο που χρησιμοποίησε ήταν αυτοσχέδιο, δήλωσε η αστυνομία της Νάρα σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

Το όπλο ήταν ένα αντικείμενο που έμοιαζε με όπλο και είχε μήκος 40 εκατοστά και πλάτος 20 εκατοστά, είπε η αστυνομία. Η αστυνομία βρήκε στο σπίτι του όπλα με τρεις, πέντε και έξι σιδερένιες σωλήνες ως κάννες. Ο ύποπτος έβαλε σφαίρες στον σωλήνα, για τον οποίο είχε αγοράσει ανταλλακτικά μέσω διαδικτύου, είπε η αστυνομία, σύμφωνα με το NHK. Η αστυνομία πιστεύει ότι ο ύποπτος χρησιμοποίησε το ισχυρότερο όπλο που κατασκεύασε στη δολοφονία.

Παγκόσμιο σοκ και θλίψη

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ανακοίνωσαν ότι οι εθνικές τους σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες προς τιμήν του πρώην πρωθυπουργού της Ιάπωνας Σίνζο Άμπε. Εν τω μεταξύ, τα αφιερώματα συνεχίστηκαν για τον αρχηγό. Το Σάββατο, τρία κράτη μέλη της ομάδας Quad που περιλαμβάνει την Ιαπωνία χαιρέτησαν τον Άμπε ως «ηγέτη που μεταμόρφωσε την Ιαπωνία και τις ιαπωνικές σχέσεις με κάθε μία από τις χώρες μας».

«Έπαιξε επίσης διαμορφωτικό ρόλο στην ίδρυση της εταιρικής σχέσης Quad και εργάστηκε ακούραστα για να προωθήσει ένα κοινό όραμα για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό», ανέφεραν οι Joe Biden, Anthony Albanese και Narendra Modi σε κοινή δήλωση από τις ΗΠΑ. Αυστραλούς και Ινδούς ηγέτες. «Οι καρδιές μας είναι με τον λαό της Ιαπωνίας και τον πρωθυπουργό Kισίντα σε αυτή τη στιγμή θλίψης. Θα τιμήσουμε τη μνήμη του πρωθυπουργού Άμπε διπλασιάζοντας το έργο μας για μια ειρηνική και ευημερούσα περιοχή».

Ακόμη και περιφερειακές δυνάμεις με τις οποίες ο Άμπε είχε συγκρουστεί εξέφρασαν τη συμπάθειά τους. Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, έστειλε το Σάββατο ένα συλλυπητήριο μήνυμα στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα, ανέφεραν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και η κινεζική πρεσβεία στην Ιαπωνία επαίνεσε τη «συμβολή του Άμπε στη βελτίωση και την ανάπτυξη» των σχέσεων. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-Γεόλ χαρακτήρισε τη δολοφονία «απαράδεκτη πράξη».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι είναι βαθιά λυπημένος για μια δολοφονία που «έχει συγκλονίσει βαθιά την ιαπωνική κοινωνία». «Ο [Άμπε] θα μείνει στη μνήμη μας ως ένθερμος υπερασπιστής της πολυμέρειας, σεβαστός ηγέτης και υποστηρικτής των Ηνωμένων Εθνών», είπε.

Το Σάββατο στη Νάρα, μια αρχαία πρωτεύουσα στα δυτικά, γνωστή για τους βουδιστικούς ναούς και τα ελεύθερα ελάφια της, οι πολίτες τίμησαν τον πρώην ηγέτη τους, τον πιο αναγνωρίσιμο πολιτικός της χώρας. Άνθρωποι έκαναν ουρά για να προσφέρουν λουλούδια και προσευχήθηκαν στο σημείο όπου πυροβολήθηκε ο Σίνζο Άμπε.

Μόνοι και ανά δύο, προχώρησαν για να βάλουν λουλούδια, ποτά, φέτες καρπούζι τυλιγμένες σε σελοφάν και σακουλάκια με γλυκά. Υποκλίθηκαν και έσφιξαν τα χέρια τους σε προσευχή. Κάποιοι έκλαιγαν και χαμήλωσαν ξανά τα κεφάλια τους καθώς έστριβαν προς τις όχθες των τηλεοπτικών καμερών.

Αυστηρός έλεγχος των όπλων

Τοπικοί αξιωματούχοι του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) διευκρίνισαν ότι δεν είχαν λάβει καμία απειλή πριν την επίθεση. Η δολοφονία του Άμπε έφερε στο προσκήνιο το θέμα της ασφάλειας των δημόσιων προσώπων στην Ιαπωνία, όπου είναι συνηθισμένο οι πολιτικοί να πραγματοποιούν συγκεντρώσεις έξω από σταθμούς τραίνων ή σούπερ μάρκετ στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Στην Ιαπωνία η νομοθεσία για την οπλοκατοχή είναι μεταξύ των πιο αυστηρών παγκοσμίως. Βάσει αυτών των περιορισμών δεν επιτρέπεται στους πολίτες να οπλοφορούν και οι κυνηγοί που διαθέτουν σχετική άδεια επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους μόνο κυνηγετικά όπλα. Οι ιδιοκτήτες όπλων είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν μαθήματα, να περνούν από γραπτές εξετάσεις και να υποβάλλονται σε εξέταση της ψυχικής τους κατάστασης, ενώ ελέγχεται και το ποινικό μητρώο τους.

Ασυνήθιστες είναι και οι επιθέσεις με στόχο πολιτικούς. Τα τελευταία 50 χρόνια είναι λιγοστές οι επιθέσεις που σημειώθηκαν, με προεξάρχουσα εκείνη το 2007, όταν δολοφονήθηκε ο δήμαρχος του Ναγκασάκι από έναν κακοποιό, ένα περιστατικό που είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αυστηροποίηση των περιορισμών κατά της οπλοκατοχής. Η τελευταία φορά που δολοφονήθηκε ένας πρώην πρωθυπουργός ήταν το 1936 στη διάρκεια του ακραίου προπολεμικού μιλιταρισμού στη χώρα.



Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα