Αεροψεκασμοί: Αστικός μύθος ή αλήθεια; (video)

Πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια οι συζητήσεις και τα δημοσιεύματα που θέλουν την ύπαρξη μιας
παγκόσμιας συνωμοσίας «αεροψεκασμών», με στόχο κυρίως
τον έλεγχο των συνειδήσεων των πολιτών.

Την ίδια ώρα, οι τεκμηριωμένες απαντήσεις και οι επιστημονικές εξηγήσεις φαίνεται ότι αδυνατούν να εξαλείψουν το φαινόμενο και να υποβαθμίσουν στο επίπεδο του «ψεύδους» την συγκεκριμένη θεωρία, καθώς όλο και περισσότερες ιστοσελίδες, είτε δημιουργούν ψευδή δημοσιεύματα, είτε τα αναπαράγουν με στόχο την προσέλκυση αναγνωστών.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο ο ιδρυτής της ελληνικής ιστοσελίδας ellinikahoaxes.gr που στόχο έχει την κατάρριψη τέτοιων θεωριών, ψευδών ειδήσεων, μύθων και συνωμοσιολογιών Θεόδωρος Δανιηλίδης, ανέφερε ότι ασφαλώς και πρόκειται για μια απάτη η οποία ξεκίνησε στην Αμερική, η οποία ωστόσο έχει κερδίσει αρκετούς υποστηρικτές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συγκεκριμένη θεωρία αναφέρει ότι αγνώστου ταυτότητας αεροπλάνα (με μεγάλες πιθανότητες αυτά να ανήκουν στο ΝΑΤΟ), ψεκάζουν τον πληθυσμό με «επικίνδυνα» στοιχεία και μέταλλα για διάφορους λόγους, όπως ο έλεγχος της κλιματικής αλλαγής, ο έλεγχος της συνείδησης για να μην υπάρχουν εξεγέρσεις, ακόμα και η πραγματοποίηση πειραμάτων, στο πλαίσιο των οποίων την μια ημέρα γίνεται ψεκασμός με ιούς και την επόμενη με το…αντίδοτό τους.

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;

Όπως ανέφερε ο κ. Δανιηλίδης κάθε κινητήρας αεροπλάνων τύπου τζετ αποβάλλει υδρατμούς, οι οποίοι σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες -40 βαθμών κελσίου κρυσταλλοποιούνται εντός λίγων δευτερολέπτων από τη στιγμή που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα. Αυτοί οι κρύσταλλοι εμφανίζονται στον ουρανό με την μορφή ορατών από το έδαφος «ουρών» πίσω από τα αεροπλάνα.

«Άλλες φορές βλέπουμε τις ουρές να κρατούν αρκετή ώρα στον ουρανό και άλλες φορές λίγη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν σχηματίζονται καθόλου. Αυτό εξηγείται από την σχετική υγρασία που υπάρχει στην ατμόσφαιρα, καθώς όταν αυτή είναι υψηλή ο σχηματισμός ουράς ευνοείται», σημειώνει και τονίζει ότι σχετική βιβλιογραφία με αναφορές στο φαινόμενο υπάρχει ήδη από το 1950.

Στην παρατήρηση ότι οι «ουρές» έχουν αυξηθεί κατά πολύ τις τελευταίες δεκαετίες, ο κ. Δανιηλίδης απάντησε πως αυτό ισχύει, αλλά έχει να κάνει με μια σειρά από λόγους όπως η αύξηση των αεροπλάνων που πετούν στον ουρανό, η μεγαλύτερη ισχύς των νέων κινητήρων τζετ η οποία απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα πολύ περισσότερη υγρασία,αλλά και με το ύψος πτήσης των αεροσκαφών το οποίο έχει μεγαλώσει με αποτέλεσμα τις χαμηλότερες θερμοκρασίες.

«Είναι αλήθεια λοιπόν ότι το φαινόμενο έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό εξηγείται πλήρως με βάση την επιστήμη», σημείωσε.

Όσον αφορά στη σελίδα του, ο κ. Δανιηλίδης επισήμανε ότι στο εξωτερικό υπάρχουν πολλές και οργανωμένες ιστοσελίδες που ασχολούνταν γενικότερα με την απομυθοποίηση, αλλά στην Ελλάδα όχι.

«Υπήρχαν κάποια blogs τα οποία, ανάμεσα σε όλη τη θεματολογία τους, ασχολούνταν και με αυτό το θέμα. Αποφάσισα λοιπόν να συνεννοηθώ με άλλους bloggers, αρχικά ξεκινήσαμε ένα blog το οποίο αγαπήθηκε από τον κόσμο, μεγάλωσε, ο αριθμός των αναγνωστών ανέβηκε κι έτσι αποφασίσαμε να το κάνουμε ιστοσελίδα και να δουλέψουμε πιο οργανωμένα», είπε.

Όσον αφορά στο πώς η ομάδα της ιστοσελίδας προχωράει στην κατάρριψη των μύθων, ανέφερε ότι το πρώτο εργαλείο που χρησιμοποιείται είναι η λογική. Από εκεί και πέρα, η ομάδα της ιστοσελίδας εντοπίζει το εκάστοτε δημοσίευμα, βλέπει τι στοιχεία παρουσιάζονται μέσα σε αυτό (βίντεο, φωτογραφίες, πληροφορίες, πηγή κλπ) και εξετάζει μέσω έρευνας αν αυτά αληθεύουν.

«Πάρα πολλές ιστοσελίδες το έχουν ως κανόνα να παραπλανούν το κοινό με δημοσιεύσεις. Πολλά από τα άρθρα όμως ξεκινούν ως φάρσες, ενώ άλλα είναι σατυρικά κείμενα τα οποία αναπαράγονται ως πραγματικές ειδήσεις», σημείωσε.

Ο κ. Δανιηλίδης, αναφέρθηκε επίσης στην θεωρία συνωμοσίας των λεγόμενων «αντι-εμβολιαστών», οι οποίοι επιχειρούν να πείσουν το κοινό ότι αν θέλει να προστατεύσει τα παιδιά του, δεν πρέπει να τα εμβολιάζει.

«Οι περισσότεροι από αυτούς που προωθούν την συγκεκριμένη θεωρία είναι κάτι τσαρλατάνοι, κάποιοι εναλλακτικοί θεραπευτές που με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να αποκτήσουν πελατεία» επισήμανε, λέγοντας ότι η θεωρία «πατάει» σε ψεύτικες δημοσιεύσεις και «κρυφές» ομάδες στο facebook που φτάνουν σε μέγεθος μέχρι και τα 15.000 μέλη, των οποίων οι διαχειριστές είναι έμποροι προϊόντων εναλλακτικής θεραπείας.

Τέλος, ανέφερε ενδεικτικά κάποια από τα ευρήματα ενδεικτικής έρευνας που έχει διεξαχθεί στην Ελλάδα σχετικά με το θέμα, λέγοντας ότι το 15% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι στην εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν υπήρξαν νεκροί, το 3% πιστεύει πως το φάρμακο για τον καρκίνο έχει βρεθεί αλλά κάποιοι το κρύβουν, το 2,5% πιστεύει την θεωρία περί επίπεδης γης, το 33,3% πιστεύει στους αεροψεκασμούς και ότι το 23% εκτιμάει πως τα εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν αυτισμό λόγω συστατικών όπως το αλουμίνιο και ο υδράργυρος.











Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα