Ξεχασμένος θησαυρός αναζητά... ιδιοκτήτη !

Ξεχασμένος... θησαυρός που αποτελείται από ρευστό 1,25 δισ. ευρώ και 36.172 πολυτελή
αντικείμενα φυλάσσεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Αναζητά τους ιδιοκτήτες του και ο πρόεδρος Αλέξανδρος Κρητικός προχώρησε στην πρώτη δημόσια
πρόσκληση καλώντας «όποιον τυχόν αξιώνει δικαίωμα επί ανεξόφλητης χρηματικής ή αυτούσιας παρακαταθήκης από τις ανωτέρω, ανεξαρτήτως τόπου συστάσεώς της, να υποβάλει αίτηση απόδοσης στην Κεντρική Υπηρεσία του Ταμείου, Ακαδημίας 40».

Πρόκειται για διαδικασία που ξεκίνησε προ μηνών με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών προκειμένου να καταγραφούν οι παρακαταθήκες και όσες από αυτές, εφόσον έχει παρέλθει η προθεσμία παραγραφής τους, δν αποδοθούν στους ιδιοκτήτες, τους τότε να πάνε υπέρ του Δημοσίου.

Στη δημόσια πρόσκληση υπάρχει πρώτη προθεσμία μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσει και δεύτερη πρόσκληση η οποία θα δίνει το δικαίωμα αίτησης απόδοσης στους ενδιαφερομένους μέχρι τις 22 Νοεμβρίου. Από εκεί και πέρα οι παρακαταθήκες θα ανήκουν στο Δημόσιο προσφέροντάς του σημαντικής αξίας έσοδα.

Προσκλητήριο στους ιδιοκτήτες του ξεχασμένου θησαυρού...

Για πρώτη φορά στα 100 χρόνια ζωής του Ταμείου ανοίγουν οι... πόρτες των θησαυροφυλακίων του αναζητώντας τους ιδιοκτήτες χρηματικών και αυτούσιων παρακαταθηκών που συστάθηκαν πριν από την 1-1-1989.

Πρόκειται για διαδικασία που ξεκίνησε προ μηνών με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών προκειμένου να καταγραφούν οι παρακαταθήκες και όσες από αυτές, εφόσον έχει παρέλθει η προθεσμία παραγραφής τους, δεν αποδοθούν στους ιδιοκτήτες τους τότε να πάνε υπέρ του Δημοσίου. «Με τον τρόπο αυτό θα αξιοποιηθούν οι αδρανείς παρακαταθήκες της συγκεκριμένης περιόδου προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Κρητικός.



Σημειώνεται ότι στη δημόσια πρόσκληση υπάρχει πρώτη προθεσμία μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσει και δεύτερη πρόσκληση η οποία θα δίνει το δικαίωμα αίτησης απόδοσης στους ενδιαφερόμενους μέχρι τις 22 Νοεμβρίου. Από εκεί και πέρα οι παρακαταθήκες θα ανήκουν στο Δημόσιο προσφέροντάς του σημαντικής αξίας έσοδα.

Οι παρακαταθήκες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

Οι χρηματικές, με την αξία τους, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπολογίζεται σε 1,25 δισ. ευρώ. Για παράδειγμα να αναφέρουμε ότι μετά από δικαστικές αποφάσεις, αν κάποιος θέλει να εξοφλήσει οφειλή για διατροφή, αποζημίωση, ενοίκιο, συναλλαγματική, έξωση κ.ά. και ο δικαιούχος απουσιάζει ή ο τόπος διαμονής του είναι άγνωστος, καταθέτει το ποσό της οφειλής στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Το 1,25 δισ. ευρώ έχει σωρευθεί από το 1920 και μετά, αυξανόμενο κατακόρυφα από το 1990 μέχρι σήμερα.
Χρηματικές παρακαταθήκες για απαλλοτριώσεις γης που, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ.
Αυτούσιες παρακαταθήκες, οι οποίες είναι 36.172. Νομίσματα, κοσμήματα, μετοχές, ομόλογα, βιβλιάρια καταθέσεων, ακόμη και κλειδιά σπιτιών, που μέχρι στιγμής δεν έχει αποτιμηθεί η τρέχουσα αξία τους, βρίσκονται στο Ταμείο. Πρόκειται για πολυτελή αντικείμενα τα οποία είναι προϊόντα κλοπής και δεν έχουν αναζητηθεί από τους ιδιοκτήτες τους.

Το πόρισμα
Σύμφωνα με το πόρισμα ειδικής επιτροπής που είχε συγκροτηθεί για την καταγραφή των αυτούσιων παρακαταθηκών στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, από την ίδρυσή του μέχρι και τις 29 Ιανουαρίου 2014, υπάρχουν 36.172 αυτούσιες παρακαταθήκες.

Από το 1920 έως το 1991, οι μεγαλύτερες κατηγορίες αυτούσιων παρακαταθηκών περιλαμβάνουν 5.423 παρακαταθήκες σε τιμαλφή, 4.444 σε ανοιχτούς φακέλους (που περιλαμβάνουν κυρίως συνάλλαγμα και βιβλιάρια ταμιευτηρίου) και 8.697 ομολογιακά δάνεια.

Από το 1991 έως και τις 29 Ιανουαρίου 2014, εντοπίστηκαν 6.292 αυτούσιες παρακαταθήκες, από τις οποίες 2.712 σε τιμαλφή και 3.133 σε ανοιχτούς φακέλους.

Επίσης, υπάρχουν 9.975 παρακαταθήκες που προέρχονται από τα κατά τόπους καταστήματα του Ταμείου. Ενώ βρέθηκαν και κλειδιά, μετοχές, λαχειοφόρα δάνεια και ομόλογα.

Πρέπει να τονιστεί ότι οι παρακαταθήκες που αναζητούν τους ιδιοκτήτες τους είναι πριν από την 1η Ιανουαρίου του 1989 και δεν σημαίνει ότι είναι όλο το χρηματικό ποσό των 1,25 δισ. ευρώ, αλλά και όλες οι αυτούσιες παρακαταθήκες. Εξαιρούνται, επίσης, τα κεφάλαια για τις απαλλοτριώσεις. Αξίζει, ακόμη, να αναφέρουμε ότι οι αυτούσιες παρακαταθήκες κηρύσσονται αζήτητες μετά την πάροδο 10 ή 20 ετών, ανάλογα με το περιεχόμενό τους, οπότε, μετά από εκτίμηση, εκποιούνται. Με το προϊόν της εκποίησης συστήνεται νέα χρηματική παρακαταθήκη, από τη σύσταση της οποίας επανεκκινείται και ο χρόνος παραγραφής της.

Τα κεφάλαια από χρηματικές παρακαταθήκες παραγράφονται υπέρ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων μετά από 15 χρόνια από τότε που κατέστησαν απαιτητές, δηλαδή είτε από τη σύσταση είτε, για παράδειγμα, από την έκδοση της απαραίτητης για την απόδοση δικαστικής απόφασης.

Ο ρόλος, όμως, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων δεν σταματάει εδώ. Η πλειονότητα του κόσμου δεν γνωρίζει για παράδειγμα πως το Ταμείο λειτουργούσε μέχρι πρότινος και σαν τράπεζα για καταθέσεις. Αλλά συνεχίζει να μπορεί και να δανείζει, μέσα σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, δήμους, καθιστώντας το σε μοχλό της περιφερειακής ανάπτυξης.

Ηδη το Ταμείο έχει πάρει δάνειο 100 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και μαζί με άλλα 100 εκατ. ευρώ που βάζει, θα δώσει χαμηλότοκα δάνεια 200 εκατ. ευρώ σε δήμους και περιφέρειες. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, προχωρά σε συνεργασίες με τα αντίστοιχα Ταμεία της Ιταλίας και της Γαλλίας μέσα από πρωτόκολλα που θα υπογράψει.

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έχει ενεργητικό άνω των 8 δισ. ευρώ και τα τελευταία τρία χρόνια έχει αποδώσει μέρισμα 500 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο.




Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα