Μοσκοβισί: Δεν υπάρχει 4ο Μνημόνιο. Δεν θα ξανάρθει η τρόικα

Μετά από οκτώ δύσκολα χρόνια η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, στην αυτονομία και στις αγορές, ανέφερε ο Επίτροπος
Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής, με θέμα «Ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα».

Όπως σημείωσε αυτά τα χρόνια ήταν απίστευτα δύσκολα για τον ελληνικό λαό για να υπογραμμίσει ότι δεν ήταν εύκολες οι αποφάσεις που χρειάστηκε να ληφθούν από την ελληνική Βουλή, όταν μάλιστα καμία άλλη χώρα δεν χρειάστηκε να λάβει τέτοια μέτρα.

Μοσκοβισί σε Παυλόπουλο: Μνημόνια τέλος. Η Ελλάδα στέκεται πλέον ελεύθερα στα πόδια της

«Ήμουν ανέκαθεν σύμμαχος για να αντιταχθώ στις υπερβολές της λιτότητας και σε αυτούς που ήθελαν μια τιμωρητική δράση στην Ελλάδα», είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και τόνισε ότι έδωσε μάχη για την κοινωνική διάσταση του τρίτου προγράμματος.

«Η Ελλάδα ανέκαθεν δήλωνε την προσήλωσή της στη ζώνη του ευρώ και θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στο θάρρος του ελληνικού λαού και του κοινοβουλίου γιατί διατήρησε τις δύσκολες και αναγκαίες πρωτοβουλίες», είπε και πρόσθεσε ότι το τέλος του προγράμματος είναι νίκη της Ελλάδας και της ζώνης του ευρώ.

Ο Γάλλος Επίτροπος είπε πως έχει έρθει η ώρα η Ελλάδα να γίνει μια φυσιολογική χώρα στη ζώνη του ευρώ και κάλεσε τους Έλληνες βουλευτές να διαφυλάξουν τα όσα έχουν επιτευχθεί με τη στάση τους τα επόμενα χρόνια.

Για την εποπτεία μετά το πρόγραμμα ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε: «Μαζί αποφασίσαμε να έχουμε μια μεταμνημονιακή εποπτεία για να καθησυχάσουμε τους επενδυτές (…) Δεν θα είναι τέταρτο Μνημόνιο αυτό που θα έχουμε. Δεν θα ξανάρθει η τρόικα εδώ (...) Παρά όλα αυτά μαζί από κοινού θα μεριμνούμε για να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί».

Αναφερόμενος στις αποφάσεις του Eurogroup για το ελληνικό χρέος σχηματικά ανέφερε πως η ευρωζώνη αποφάσισε μια 15ετή απαλλαγή από την υποχρέωση πληρωμής τόκων, δίδοντας περιθώρια ελιγμών στην Ελλάδα για να πετύχει αύξηση της ανάπτυξης. «Μεταφέρονται για το 2033 οι πληρωμές τόκων για τα δάνεια του EFSF (…) την περίοδο αυτή θα υπάρξει μια εξοικονόμηση 42 δισ. ευρώ από τα τοκοχρεολύσια», είπε.

Τέλος, υπογράμμισε πως Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ελληνική κυβέρνηση θα συνεργαστούν στενά στην κατάρτιση του προϋπολογισμού 2019. «Με τον Ευκλείδη θα προετοιμάσουμε το σχέδιο προϋπολογισμού που θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», ανέφερε ο Επίτροπος.

Μοσκοβισί σε Βούτση: Θα είμαστε δίπλα σας όπως τώρα

Νωρίτερα, στην συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση ο Πιερ Μοσκοβισί διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα σταθεί και πάλι δίπλα στη χώρα μας. Τόνισε ότι η Ελλάδα, «η οποία είχε εμποδιστεί πολλές φορές στο παρελθόν στην ανάπτυξή της, λόγω των δυσκολιών και των προβλημάτων που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν», τώρα γυρνάει μία σελίδα.

«Από τις 21 Ιουνίου και μετά πιστεύω ότι η Ελλάδα πατάει και στα δύο της πόδια κάνει νέα βήματα ως αναπόσπαστο μέρος της ΕΕ, βήματα στα οποία εμείς ως ΕΕ θα είμαστε πάντα δίπλα σας, όπως υπήρξαμε μέχρι τώρα», ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα μας πλέον μπορεί να μπει σε μία κανονικότητα. «Πιστεύω ότι τώρα, ήρθε ο καιρός η Ελλάδα να αποδείξει πόσο γρήγορα μπορεί να δημιουργήσει σταθερή και ισχυρή ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη και θέλω να σας επιβεβαιώσω ακόμη μία φορά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βρίσκεται στο πλάι σας για να σας βοηθήσει ως εταίρος και ως φίλος στο πλαίσιο μίας Ευρωζώνης που θα πρέπει να ενισχυθεί και να ενωθεί ακόμη περισσότερο», είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Μοσκοβισί, ευχαρίστησε τον κ. Βούτση, εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά του που βρίσκεται για άλλη μία φορά εδώ στη Βουλή των Ελλήνων διότι – όπως είπε – «γνωρίζω ότι το ελληνικό κοινοβούλιο είναι ένα χώρος ιδιαίτερα σημαντικός για την ελληνική Δημοκρατία, ένας χώρος στον οποίο επιθυμώ να επιστρέφω κάθε φορά που επιστρέφω στην Ελλάδα».

«Πιστεύω ιδιαίτερα στον ρόλο των κοινοβουλίων και του κοινοβουλευτισμού όσον αφορά την Δημοκρατία και πιστεύω ότι όλα τα κράτη πρέπει να έχουν απόλυτη ελευθερία όσον αφορά την παραγωγή νομοθεσίας. Μετά από τα επτά δύσκολα χρόνια πιστεύω ότι η Ελλάδα γυρίζει μια σελίδα», σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα