Ο διεθνής Τύπος για τη συμφωνία στο Eurogroup: Η ελληνική κρίση τελειώνει εδώ

Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών της ευρωζώνης ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Παρασκευή την επίτευξη
μιας συμφωνίας για να τερματιστούν οκτώ χρόνια οικονομικής κρίσης, σκληρών πολιτικών λιτότητας και προγραμμάτων στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας. Η Ελλάδα απαλλάσσεται από το καθεστώς οικονομικής βοήθειας είναι το χαρακτηριστικό δημοσίευμα των New York Times

Με έμφαση, αναφέρονται τα ιταλικά ΜΜΕ στη συμφωνία, που επισημοποιεί την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η εφημερίδα "La Repubblica" προβάλλει την είδηση ως κύριο θέμα στον ιστότοπό της με τίτλο: «Ελλάδα, ύστερα από οκτώ χρόνια τελειώνει η εποχή της τρόικας. Το Eurogroup προβιβάζει την Αθήνα, ελάφρυνση του χρέους». «Μια μακρά διαπραγμάτευση επισημοποιεί τη λήξη της επιτροπείας και την επιστροφή στη χρηματοοικονομική κυριαρχία» προσθέτει η εφημερίδα της Ρώμης και συνεχίζει: «Οι σημερινές αποφάσεις αποτελούν επιτυχία για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα πρέπει να φορέσει (ίσως για πρώτη φορά στην ζωή του) γραβάτα, όπως είχε υποσχεθεί ότι θα έκανε σε περίπτωση μείωσης του χρέους».

«Η Αθήνα προβιβάζεται από το Eurogroup. Ύστερα από οκτώ χρόνια τελειώνει η επιτροπεία» είναι ο τίτλος στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας "Corriere della Sera". «Ύστερα από οκτώ χρόνια και μια μακρά διαπραγμάτευση, για την Ελλάδα τελειώνει η εποχή της τρόϊκας» δημοσιεύει και η εφημερίδα του Μιλάνου, η οποία προσθέτει ότι η χώρα βγαίνει από το πρόγραμμα στήριξης και θα μπορέσει να αναβάλει κατά δέκα χρόνια την αποπληρωμή δανείων ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Η εφημερίδα προβάλλει και τη δήλωση του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ότι «πρόκειται για ιστορική και εξαιρετική στιγμή», αφού «η ελληνική κρίση τελείωσε χθες βράδυ στο Λουξεμβούργο».

«Στις 20 Αυγούστου, όταν το πρόγραμμα στήριξης θα τελειώσει, η Ελλάδα θα μπορέσει να ξαναρχίσει να περπατά βασιζόμενη στις δυνάμεις της και να επιστρέψει στις αγορές, έστω και με μια επιτήρηση» γράφει η εφημερίδα "La Stampa".

H εφημερίδα "Il Fatto Quotidiano", τέλος, αναφέρει ότι «σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομιλίες παρατάθηκαν διότι το Βερολίνο είχε ενστάσεις μέχρι την τελευταία στιγμή, ως προς τη μείωση του χρέους. Ένα μέτρο, όμως, το οποίο κρίθηκε αναγκαίο από τους δανειστές, για να μπορέσει να επιτευχθεί η σταθερότητα στις αγορές».
Η συμφωνία, η οποία συμπεριλαμβάνει μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, κλείστηκε περί τα μεσάνυχτα τοπική ώρα (01:00 ώρα Ελλάδας), έπειτα από έξι και πλέον ώρες διαπραγματεύσεων στο Λουξεμβούργο.

* Το Γαλλικό Πρακτορείο τονίζει ότι η συμφωνία θα «επιτρέψει στην Αθήνα να βγει, όπως προβλεπόταν, από την εποπτεία των πιστωτών της, της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), την 20ή Αυγούστου και να αρχίσει να χρηματοδοτείται μόνη από τις αγορές, έπειτα από πολλά χρόνια βαθιάς ύφεσης και τρία προγράμματα στήριξης», ενώ υπογραμμίζει τη δήλωση του Πιερ Μοσκοβισί πως «η ελληνική κρίση τελειώνει εδώ, απόψε» και το σχόλιο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι «ικανοποιημένη» για τη συμφωνία.

* Στην ηλεκτρονική έκδοση της Le Monde, η συμφωνία ήταν πριν από λίγο τρίτη είδηση, με την εφημερίδα να κάνει λόγο για «το τέλος δέκα χρόνων κηδεμονίας» της ελληνικής οικονομίας.
* Στην ηλεκτρονική έκδοση της Le Figaro το θέμα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, υπό τον τίτλο «Η ευρωζώνη συμφωνεί στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», δύο μήνες πριν από την τυπική ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης.

* Η συμφωνία βρίσκεται επίσης στο πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής έκδοσης της οικονομικής εφημερίδας The Wall Street Journal, με τον τίτλο «Η Ευρωζώνη συμφωνεί στις τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου για να τερματιστεί το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας».
* Η ηλεκτρονική έκδοση του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg τοποθετούσε προ ολίγου την είδηση στην τέταρτη θέση του πρωτοσέλιδού της, κάνοντας λόγο για μια «συμφωνία-ορόσημο» καθώς «τελειώνουν τα έπη» των προγραμμάτων στήριξης, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σημαντικό σημείο καμπής για την ευρωζώνη" και "ιστορική" χαρακτηρίζει ο βρετανικός Τύπος την συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα

"Ένα σημαντικό σημείο καμπής για την ευρωζώνη" χαρακτηρίζει σήμερα η Daily Telegraph στην ηλεκτρονική της έκδοση την συμφωνία που επετεύχθη νωρίς σήμερα το πρωί στο Eurogroup για την Ελλάδα. "Έπειτα από οκτώ χρόνια κηρύχθηκε το τέλος της ελληνικής κρίσης καθώς η ευρωζώνη συμφώνησε για την ελάφρυνση του χρέους", τιτλοφορείται το σχετικό άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας. "Οι υπουργοί της ευρωζώνης κήρυξαν το τέλος της ελληνικής κρίσης χρέους νωρίς σήμερα το πρωί αφού συμφώνησαν για την ελάφρυνση του χρέους και την καταβολή ενός μεγάλου ποσού για την Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας ευρείας συμφωνίας για την έξοδο από τα μνημόνια", σημειώνει. "Η ελληνική κρίση τελειώνει εδώ απόψε", δήλωσε ο Επίτροπος που είναι αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, μετά τις μαραθώνιες συνομιλίες στο Λουξεμβούργο, προσθέτει η βρετανική εφημερίδα.

"Επιτέλους φτάσαμε στο τέλος αυτού του μονοπατιού που ήταν τόσο μακρύ και δύσκολο, είναι μια ιστορική στιγμή", πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, σύμφωνα με την Daily Telegraph. 

"Η ευρωζώνη έκλεισε μια συμφωνία για να βγει η Ελλάδα από την οικονομική κρίση", υπογράμμισε παράλληλα ο Guardian στον ιστότοπό του. "Οι υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών οριστικοποίησαν το σχέδιο για να ανακτήσει η χώρα πρόσβαση στις αγορές τον Αύγουστο, μετά το τελευταίο πρόγραμμα στήριξης", επισήμανε. "Η Ελλάδα έκανε πράγματι τη δουλειά --εκπλήρωσαν τις δεσμεύσεις τους", επισήμανε ο Μπρουνό Λεμέρ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.  "Επιτέλους έπειτα από οκτώ χρόνια δύσκολων μεταρρυθμίσεων, σκληρών προσαρμογών στα προγράμματά μας, η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί στα δυο της πόδια", δήλωσε ο Επίτροπος Μοσκοβισί, σύμφωνα με τον Guardian. "Βάσει της συμφωνίας η Ελλάδα θα μπορεί να καθυστερήσει την αποπληρωμή δανείων ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ κατά 10 χρόνια, γεγονός που της δίνει μια οικονομική ανάσα ενώ πιο αυστηρές προθεσμίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω ασφυξία στην οικονομία την επόμενη δεκαετία. Επίσης πήρε άλλη μια ένεση ρευστότητας 15 δισεκατομμυρίων ευρώ", υπογράμμισε επίσης ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, όπως πρόσθεσε η βρετανική εφημερίδα.

"Οι πιστωτές της ευρωζώνης κατέληξαν σε μια 'ιστορική' συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους", τόνισαν παράλληλα στην ηλεκτρονική τους έκδοση οι Financial Times. "Επιμηκύνεται κατά 10 χρόνια ο χρόνος αποπληρωμής δανείων ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ", επισήμαναν.

France info: «Το τέλος ενός μεγάλου τούνελ». 
«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σε μια ευρεία συμφωνία για τον τερματισμό οκτώ ετών μνημονίων κρίσης, λιτότητας και διάσωσης για την Ελλάδα» γράφει η γαλλική ιστοσελίδα France info . «Είναι το τέλος ενός μεγάλου τούνελ»προσθέτει. Η γαλλική ιστοσελίδα κάνει λόγο  για μια «ιστορική στιγμή» που θα επιτρέψει στην Αθήνα να φύγει, όπως ήταν αναμενόμενο,από την  κηδεμονία των πιστωτών. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, οι συνομιλίες παρατάθηκαν επειδή η Γερμανία επέδειξε αντίσταση την τελευταία στιγμή ενάντια στην ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, αλλά τελικά η απόφαση αυτή θεωρήθηκε απαραίτητη από τους πιστωτές της για να εξασφαλίσει την αξιοπιστία της στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Αναφορές στα αποτελέσματα του Eurogroup και την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια «φιλοξενούνται» στο σύνολο των μέσων του γερμανικού Τύπου. Οι πρώτες αντιδράσεις έχουν ως εξής:

dpa (γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων): Tέλος στην επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας - το τελευταίο πακέτο συμφωνήθηκε
Η επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας τερματίζεται ύστερα από οκτώ χρόνια. Η υπερχρεωμένη χώρα παίρνει και πάλι φρέσκα δισεκατομμύρια σε δάνεια και ελάφρυνση του χρέους και μπορεί έτσι από τον Αύγουστο να σταθεί οικονομικά και πάλι στα πόδια της. Αυτό συμφωνήθηκε από τη Γερμανία και τις άλλες χώρες του ευρώ με την ελληνική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι συμμετέχοντες γιόρτασαν αυτή την τελευταία μεγάλη προσπάθεια ως ιστορική επιτυχία.

Deutschlandfunk (δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο): 15 δισ. ευρώ και ελάφρυνση του χρέους
Το Eurogroup συμφώνησε για το τέλος του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας. Οι υπουργοί οικονομικών καθόρισαν τις λεπτομέρειες στο Λουξεμβούργο. Η Ελλάδα λαμβάνει μια τελευταία πληρωμή ύψους 15 δισ. ευρώ. Επιπλέον, παίρνει δέκα χρόνια περισσότερο χρόνο από ό,τι προβλεπόταν για την αποπληρωμή παλαιών δανείων και τόκων.

Handelsblatt: Οι χώρες του ευρώ συμφωνούν για το τελευταίο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα
Η χώρα που έπληξε η κρίση ξαναστέκεται μετά την απόφαση των ευρω-εταίρων στα πόδια της. Η ανακούφιση είναι μεγάλη.

Spiegel: Οι χώρες του ευρώ συμφωνούν για το τέλος του προγράμματος βοήθειας
Η επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας τερματίζεται ύστερα από οκτώ χρόνια. Η Αθήνα παίρνει άλλα 15 δισεκατομμύρια ευρώ - και δέκα χρόνια περισσότερο χρόνο για ν΄ αποπληρώσει τα χρέη της

FAZ: Η Ελλάδα παίρνει και άλλα δισεκατομμύρια στο τέλος του προγράμματος βοήθειας
Οι υπουργοί Οικονομικών του ευρώ συμφώνησαν σχετικά με τους όρους για τη λήξη του ελληνικού προγράμματος βοήθειας. Η κυβέρνηση στην Αθήνα παίρνει και πάλι πολλά χρήματα και πρέπει να εξοφλήσει τα δάνεια αργότερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί.

Die Zeit: Η Ελλάδα λαμβάνει την τελευταία οικονομική ενίσχυση
Οι υπουργοί Οικονομικών του ευρώ συμφώνησαν για τη λήξη της βοήθειας στην Ελλάδα. Η χώρα παίρνει τελικά ένα δάνειο ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η διάσωση της Ελλάδας τερματίζεται ύστερα από οκτώ χρόνια. Η χώρα θα λάβει ακόμα μερικά δισεκατομμύρια και ελάφρυνση του χρέους, όπως συμφώνησαν οι χώρες του ευρώ. Από τον Αύγουστο, θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί και πάλι μέσω της κεφαλαιαγοράς.

Deutsche Welle: Η Ελλάδα στέκεται και πάλι στα πόδια της
Όπως είχε προγραμματιστεί, η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από τα προγράμματα διάσωσης της ευρωζώνης στις 20 Αυγούστου.

Τέλος, η ελβετική NZZ έχει τίτλο: Συμφωνήθηκε το πακέτο για την Ελλάδα

Οι χώρες του ευρώ συμφώνησαν για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Η χώρα λαμβάνει μια τελευταία δόση δανείου ύψους 15 δισ. ευρώ πριν λήξει το πρόγραμμα βοήθειας τον Αύγουστο.Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα