Εμπλοκή στο Σκοπιανό: Ζορίζεται ο Ζάεφ, αυστηρά μηνύματα αλλά και χρόνος από την Αθήνα

Σε εμπλοκή μέχρι νεωτέρας φαίνεται πως έχουν οδηγηθεί τα πράγματα στη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, παρά το κλίμα
αισιοδοξίας που είχε καλλιεργηθεί στην αρχή της εβδομάδας, όταν ο Νίκος Κοτζιάς σήμαινε τη λήξη των διαπραγματεύσεων στ επίπεδο των ΥΠΕΞ και ανακοίνωνε ότι η σκυτάλη περνάει στους πρωθυπουργούς Τσίπρα και Ζάεφ για τις οριστικές αποφάσεις.

Μάλιστα καλλιεργήθηκε η εντύπωση ότι το επόμενο βήμα, το τηλεφώνημα Τσίπρα - Ζάεφ που θα «ξεκλείδωνε» συνάντηση των δύο στις Πρέσπες, ήταν πολύ κοντά, αναμενόταν δηλαδή εντός της εβδομάδας που πέρασε.

Αντ’αυτού, υπήρξε η αντίδραση του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ, ο οποίος αφού ενημερώθηκε προφορικώς από τον ΥΠΕΞ Νικόλα Ντιμιτρόφ για τη διαπραγμάτευση, δήλωσε πως η όλη διαδικασία μοιάζει με «προσωπική» συμφωνία του Ζάεφ με τον Τσίπρα και δεν έχει τη συναίνεση της χώρας, ενώ ο ίδιος απέρριψε γι μια ακόμη φορά το erga omnes και τη συνταγματική αναθεώρηση. Ανέφερε επίσης ότι μια διεθνής συμφωνία πρέπει να είναι σε συμφωνία με το σύνταγμα της χώρας και όχι να προβλέπει την τροποποίησή του, κάτι που ερμηνεύτηκε ως πρόθεση «μπλοκαρίσματος» της λύσης διά της συνταγματικής οδού.

Με άλλα λόγια έγινε σαφές ότι στο εσωτερικό της γείτονος ανεβαίνει το θερμόμετρο και η πίεση της αντιπολίτευσης και του προέδρου της χώρας προς την κυβέρνηση Ζάεφ, δυσκολεύοντας αποφάσεις για την αποδοχή του erga omnes και την αλλαγή του συντάγματος που ζητά η ελληνική πλευρά προκειμένου να επέλθει συμφωνία.

«Απομακρύνεται η πιθανότητα για συμφωνία άμεσα»

Χθες στο ερωτηματικό της ημέρας «τι γίνεται με το τηλεφώνημα Τσίπρα - Ζάεφ» ήρθε να απαντήσει με διαρροή γύρω στις 4 το απόγευμα κυβερνητικός αξιωματούχος:

«Η πλευρά της ΠΓΔΜ από ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών.

Συνεπώς, η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνεται. Πιθανότατα να απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών».

Η Αθήνα, δια της παραπάνω διαρροής, εμφανίστηκε να αποκαλύπτει τον υπαίτιο της καθυστέρησης δηλαδή την ΠΓΔΜ, να είναι εκείνη η οποία ασκεί πίεση, αλλά και να δίνει περισσότερο χρόνο στην πλευρά Ζάεφ κηρύσσοντας λήξη συναγερμού για την πιθανότητα άμεσης συμφωνίας και για το τηλεφώνημα, τουλάχιστον για το σαββατοκύριακο.

Ξεσηκωμός σε όλη τη Μακεδονία για τις συγκεντρώσεις της 6ης Ιουνίου

Ωστόσο, πληροφορίες που υπήρξαν λίγο αργότερα ανέφεραν και εμπλοκή στο επίπεδο των συμφωνηθέντων Κοτζιά - Ντιμιτρόφ, με τους σκοπιανούς να επιχειρούν να υπαναχωρήσουν από «τεχνικά» ζητήματα. Εξ ου και η υπογράμμιση της διαρροής πως «η πλευρά της ΠΓΔΜ δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών» η οποία υπονοεί ότι τα συμφωνηθέντα είναι συμφωνηθέντα και η Αθήνα δε δέχεται τροποποιήσεις εκ των υστέρων.

Τι μέλλει γενέσθαι από Δευτέρα;

Στις ελληνικές κυβερνητικές διαρροές απάντησαν τα Σκόπια, επίσης με κυβερνητική διαρροή που ανέφερε: «Αυτές τις στιγμές δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε εικασίες. Η υπεύθυνη πολιτική στάση όλων των πολιτικών παραγόντων στις δύο χώρες είναι πολύ χρήσιμη και προς το συμφέρον της εξεύρεσης λύσης».

Το ερώτημα είναι τώρα αν ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος επιπλέον σήμερα είναι αντιμέτωπος και με διαδήλωση στην οποία καλεί το VMRO στα Σκόπια, μπορεί από τη Δευτέρα να επιστρέψει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ή αν η παραλίγο συμφωνία θα εξελιχθεί τελικώς σε blame game μεταξύ των δύο πλευρών. Αν δηλαδή «απομακρύνεται η πιθανότητα συμφωνίας» άμεσα ή απομακρύνεται γενικότερα.

Με ερωτηματικό και το ποια θα είναι η στάση Ουάσιγκτον και Βερολίνου που πιέζουν για επίτευξη συμφωνίας πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ προκειμένου να δρομολογηθεί η πρόσκληση για ένταξη σε ΕΕ καταρχάς και σε ΝΑΤΟ στη συνέχεια. Πάντως σε αυτή τη φάση, η πίεση από όλες τις πλευρές στρέφεται προς την κυβέρνηση των Σκοπίων.



Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα