Γιατί δεν πρέπει να τρώμε όρθιοι;

Όλοι έχουμε την τάση να τρώμε όρθιοι ή ξαπλωμένοι είτε γιατί τρώμε κάτι στα γρήγορα στη δουλειά ή γιατί μετά
από μία κουραστική μέρα, επιλέγουμε να φάμε το γεύμα μας ξαπλωμένοι στον καναπέ.
Για την ιστορία, η κατανάλωση φαγητού σε ξαπλωμένη στάση ήταν ιδιαίτερα στη μόδα στην αρχαία Ρώμη και Ελλάδα. Από τότε βέβαια η καθιστή στάση είναι αυτή που ενθαρρύνεται από τους ειδικούς υγείας ως η πιο σωστή στάση για να φάμε το φαγητό μας.

Πως επηρεάζει όμως, η όρθια στάση την διατροφική μας συμπεριφορά και την υγεία μας;

Η επίδραση στην πέψη
Η στάση που υιοθετούμε ενώ τρώμε, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα πέψης της τροφής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, το στομάχι «αδειάζει» πιο αργά  από το φαγητό που έχει καταναλωθεί όταν καθόμαστε ή είμαστε ξαπλωμένοι σε σχέση με το να είμαστε όρθιοι.

Μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής
Κάποιοι πιστεύουν όταν παραμένοντας όρθιοι ενώ τρώνε μπορεί να τους βοηθήσει στο να χάσουν περισσότερο βάρος. Ωστόσο, μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Αν και μένοντας όρθιοι μπορούμε να κάψουμε περίπου 50 θερμίδες παραπάνω ανά ώρα απ’ ότι όταν καθόμαστε, αυτό από την άλλη δεν το κάνει απαραίτητα αρκετό στο να κάνει τη διαφορά στα κιλά μας, αφού οι περισσότεροι καταναλώνουν τα γεύματα τους σχετικά γρήγορα. Έτσι, το καλύτερο σενάριο είναι,  καταναλώνοντας  ένα γεύμα όρθιοι μπορεί να βοηθήσει στην καύση 12 – 25 επιπλέον θερμίδων.
Σε αντίθεση, όταν καθόμαστε για να φάμε, είναι πολύ πιο πιθανό να μειώσουμε την ταχύτητα  με την οποία τρώμε, μειώνοντας έτσι και τις θερμίδες που λαμβάνουμε σε μεγαλύτερο βαθμό αφού προάγει το αίσθημα πληρότητας. Κατά συνέπεια, μπορεί να φτάσουμε να καταναλώνουμε μέχρι και 88 θερμίδες λιγότερες ανά γέυμα.

Σου αφήνει το αίσθημα ότι πεινάς
Το ανθρώπινο σώμα έχει διάφορους τρόπους για να καθορίσει αν είμαστε πεινασμένοι ή όχι. Ένας από αυτούς είναι να αισθάνεται πόση τροφή βρίσκεται στο στομάχι. Ο βαθμός στον οποίο το στομάχι εκτείνεται μετά από ένα γεύμα, επιτρέπει τον εγκέφαλο να γνωρίζει αν έχουμε φάει αρκετά.
Όσο περισσότερο το στομάχι εκτείνεται και μένει περισσότερη ώρα γεμάτο, τόσο λιγότερο πεινασμένοι αισθανόμαστε. Να γιατί λοιπόν οι τροφές που πέπτονται γρηγορότερα, όπως οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, τείνουν να μας κάνουν να αισθανόμαστε περισσότερο πεινασμένοι από εκείνες που παίρνουν περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθεί η πέψη τους, όπως οι φυτικές ίνες και η πρωτεϊνη. Όταν λοιπόν, είμαστε όρθιοι ή κινούμαστε κατά τη διάρκεια του γεύματος,  το στομάχι πέπτει την τροφή μέχρι και 30% γρηγορότερα.

Προκαλεί φούσκωμα
Παραμένοντας όρθιοι ενώ τρώμε, αποτρέπουμε τη σωστή διαδικασία πέψης. Αυτό οφείλεται μερικώς στο ότι, σε αυτή τη στάση η ταχύτητα με την οποία τρώμε είναι πολύ μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ποσότητα αέρα που καταπίνουμε κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, επιδεινώνοντας τα αέρια και το αίσθημα φουσκώματος.

Δεν απολαμβάνουμε το φαγητό
Το να είμαστε ήρεμοι κατά τη διάρκεια των γευμάτων μας είναι πολύ σημαντικό. Έρευνες δείχνουν  ότι όταν είμαστε απερίσπαστοι και ήρεμοι κατά τη διάρκεια του γεύματος μας μας βοηθάει στο να απολαμβάνουμε περισσότερο το φαγητό μας και να μην κάνουμε υπερκατανάλωση τροφής.
Stogiatro.gr

Share:

Translate

Αρχειο: piperatos.gr


Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας ανέξοδα

Τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ένας εργένης!

Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν ξερουν το λόγο

Πως θα είναι ο κόσμος το 2060 σύμφωνα με τον Νεύτωνα

Διαδικτυακές απάτες: Τι πρέπει να προσέξετε για να τις αποφύγετε

Σοκαριστικές εικόνες: Ευκαιρία για κόντρες οι άδειοι δρόμοι λόγω Αυγούστου (video)

Λαπτοπ: Τα 3 λάθη που θα το καταστρέφουν

Χρονοταξιδιώτες προειδοποιούν για χάος στη Γη και πόλεμο με εξωγήινους

Δε θα χωράμε στον πλανήτη Γη το 2100

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 14 δισ.Η συμβατική σοφία στο περιβαλλοντικό κίνημα